»» ««

Halászhálók fenyegetik az új-zélandi delfineket

Környezetvédelem

Huszonkét delfin halálát okozták a fenékhálók, ami arra ösztönöze a kormányt, hogy kitiltsa a halászháló használatát a kritikusan veszélyeztetett delfinfajok élőhelyeiről.

A WWF szerint Maui delfinjei a kihalás szélén állnak, és azonnali intézkedésekre lenne szükség, hogy megvédjék az emlősöket a hálóktól és fenékhálóktól. A hivatalos becslések szerint, mindössze száztizenegy Maui delfin él még a régióban. Az eresztő hálókat a part mentén alkalmazzák a halászok, míg a nagy fenékhálókat a tengeren, a kereskedelmi halászat során, így be tudják fogni a nagyobb halrajokat.

Egy másik, veszélyeztetett, új-zélandi faj, a Hector-delfin, melynek a hetvenes években még 29 ezres egyedszáma volt, mára hétezer állatot számlál populációja. A kormány közzé tette a 22 halott delfin fotóját, melyek bizonyítják, hogy a jelenlegi halászati ellenőrzés nem ad elég védelmet a veszélyeztetett vállatoknak - mondja Chris Howe a WWF új-zélandi szervezetének vezetője.

Az állatok halála azt mutatja, hogy a halászati iparban nem lehet megbízni, hogy az követné azon gyakorlatot, mellyel megvédhetnék az emlősöket. A kormány által javasolt gyakorlatot azért állították fel, hogy minimalizálják a delfinek véletlenszerű kifogását a fenékhálós halászat esetén. A kormány további intézkedéseket tervez a Maui és Hector delfinek védelmében. Körülbelül 214 nemzetközi környezet- és állatvédő szervezet sürgeti az új-zélandi kormányt, hogy biztosítson teljes védelmet a veszélyeztetett emlősöknek.

A Maui delfinek a világ legkisebb delfinjei, és az egyik legritkább állatfaj a Földön, a Hector delfinek pedig majdnem olyan ritkák, mint a tigrisek. Az állatvédők már figyelmeztettek, hogy még a legjobb javaslatok is csak 50-50 százalékos túlélési esélyt adnak a delfineknek, hogy azok elérjék eredeti egyedszámukat 2050-re.

[ Delta / Yahoo News ]


Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gamul Soraya

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés