»» ««

Védelemre van szüksége a pörölynek

Tudomány

A csipkés pörölycápa idén kerül fel hivatalosan is a veszélyeztetett állatok listájára, a globálisan veszélyeztetett címszó alá.

A halak állapotát megvitatták az Amerikai Társaság a Tudomány Fejlődéséért szervezet éves találkozóján, ahol elhangzott, a tengeri menedékek létrehozása segítené a cápák védelmét.

csipkés kalapácsfejű cápaAz észrevétel figyelembe vette azon új kutatást, melynek eredményei szerint, a pörölyfejű és a nagy fehér cápák rögzített útvonalakon járőröznek az óceánban, bizonyos helyeken összegyűlve párosodni és táplálkozni. Dr. Julia Baum, a Scripps Oceanográfiai Intézet tengeri ökológusa szerint, a kiterjedt halászat számos óceáni ragadozót a kihalás szélére sodor. A bostoni találkozón a kutató elmondta, "a cápák 400 millió évvel ezelőtt alakultak ki, most pedig néhány évtized alatt elveszíthetünk néhány fajt, ami evolúciós idő szempontjából egy szempillantásnak számítana".

A kutató szerint a cápák iránti aggodalom az utóbbi években egyre nőtt, most pedig már kritikus, hogy legyen hatékony menedzselési terv az egyedszámok helyreállításában és megőrzésében. A cápák vadászata a nemzetközi vizeken nincs korlátozva, ám a környezetvédő csoportok sürgős intézkedéseket szorgalmaznak azért, hogy korlátozzák a cápafogásokat és a halászati kvótákat.

A szakemberek szerint, a cápauszonyok iránti kereslet - mely egyébként drága ínyencségnek számít - egyre nagyobb nyomást helyez a cápapopulációkra. A csoportok megfelelő korlátozásokat szeretnének a cápauszonyok-vadászata miatt, melynek során a halak uszonyát levágják, majd az állatot visszadobják az óceánba meghalni. A pörölyfejű cápák a leggyakrabban kifogott cápák között vannak uszonyaik miatt.

Az AAAS találkozóján prezentált kutatás elkezdi fellebbenteni a fátylat a cápák viselkedését övező rejtélyekről, és arról, hogyan lehetne legjobban megvédeni a halakat. A felcímkéző tanulmányok azt mutatják, hogy a csipkés pörölyfejűek a Csendes-óceán keleti részén lévő szigeteknél gyűlnek össze megszokott helyeiken hosszú migrációik során. Előszeretettel gyűlnek össze az óceáni fenékből kiemelkedő hegyek körül is.

Elektronikus adóvevővel ellátott, százötven nagy fehér cápa segítségével hasonló eredményekre jutottak, a cápák úgynevezett "hotspotok" körül gyűlnek össze. Az egyik ilyen helyszín Hawaii és Mexikó között található, és számtalan látogatót vonz, ezért a kutatók el is nevezték "a fehér cápa kávéháznak".

Baum korábbi vizsgálata kimutatta, hogy a cápák egyedszáma nagyon gyorsan hanyatlik az Atlanti-óceán bizonyos területein. Az összes, általuk vizsgált faj a hetvenes évekhez képest, mintegy ötven százalékban hanyatlott. Számos nagytestű, parti cápafajnál az egyedszám-csökkenés jóval nagyobb volt, a tigris-, a csipkés pöröly-, és a feketefarkú cápáknál a csökkenés több mint 95 százalék.

Jelenleg 233 cápafaj található az IUCN Vörös Listáján, ezek közül 12 kritikusan veszélyeztetettként van besorolva. Kilenc, köztük a csipkés pörölyfejű cápa idén kerül a listára. Ezek között a rókacápák és a rövid uszonyú mako cápák három faja is megtalálható. őket kihalással fenyegetettként írják le.

[ Delta ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Dunraven Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés