»» ««

Harc a Gyilkos-tó megmentéséért

Egyéb

A lecsúszó, patakmedret eltorlaszoló Gyilkos-hegy 171 évvel ezelőtt hozta létre a Gyilkos-tavat, melynek halálhírét keltik egyre gyakrabban manapság.

A tó eliszaposodása több tényezőnek tudható be, ezek közül nem elhanyagolható az sem, hogy az üdülőtelep néhány vendéglátójából - közművesítés híján - a tóban kötött ki a szennyvíz.

E folyamat megállításán munkálkodnak környezetvédők és Gyergyószentmiklós önkormányzata. 1,9 millió eurós kormánytámogatásból korszerűsítik Gyilkos-tó vízhálózatát, építik ki szennyvízhálózatát. A pályázathoz 15 százaléknyi önrész szükséges, ennek erőteremtését egyértelműen felvállalta a döntéshozó testület. Most a Juh-pataki rész belterületté nyilvánítását kéri Gyergyószentmiklós a minisztériumtól, az ott lévő ingatlanokat is be kell foglalni a közművesítésbe.

A tó hordalék-mentesítésére is van remény: a norvég kormány pályázati kiírása teremtené meg a 250 000 eurós alapot e munkálatokra. Amennyiben sikerrel fog pályázni a város, egy bizonyos baktériumfajta tóba telepítése jelentené a megoldást a szervesanyag-lebontásra, a tó vizét mind kisebb helyre szorító hordalék eltüntetésére.

[ MNO ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Mirci 2008 ápr 13. 20:44  
Azért ez nem ilyen egyszerű... Luciferin mindjárt ír egy esszét a tavak természetes feltöltődéséről...
 1. VasMacska 2008 ápr 13. 19:27  
Ez is olyan"sikertörténet" lesz, mint a magyarországi vizekbe az amur betelepítése. Hát sose tanulunk? Mikor jön már rá a kedves emberiség, hogy Mindenhatót nem játszhat büntetlenül?

Merülőhelyek

Magic Point

Australia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa nagy rája egyéb tengeri emlős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés