»» ««

Élőben boncolták a gigantikus tintahalat

Tudomány

Élő egyenes adásban lehetett követni az interneten, ahogy felboncolták az eddigi legnagyobb kifogott tintahalat Új-Zélandon.

Az óriás állatot tavaly fogták ki az antarktisztól északra a Ross tengeren. A halászok horgára véletlen ráakadt állat az eddig legnagyobb élve kifogott tintahal, melyet még a fedélzeten lefagyasztottak, így sikerült tökéletes állapotban konzerválniuk. Ezután a wellingtoni Te Papa Tongarewa nemzeti múzeumba szállították, ahol most több mint egy éves felkészülés után lassan kiolvasztják, majd felboncolják.

A Mesonychoteuthis hamiltoni fajhoz tartozó egyed a világ legnagyobb tintahalfaja, több ezer méter mélységben élnek, méretéhez irányadó lehet, hogy ha a népszerű tintahalkarikát belőle készítenék, traktorgumi méretű lenne. Szerencsére ez a veszély nem áll fent, a húsának ugyanis borzalmas íze van, bár ez a fő ragadozójukat, a bálnákat úgy tűnik nem zavarja.

A tengerbiológusok alig tudnak valamit a fajról, a Ross-tengeri zsákmány ezért szenzációszámba megy és világszerte rengetegen kíváncsiak a hétfőn kezdődött vizsgálatra, amelyet a múzeum honlapján bárki élőben követhetett. A tetemet már vasárnap kivették a hatalmas mélyhűtőből, de rögtön vissza is kellett rakni, mert nem állt még minden készen a boncoláshoz. Hétfőn aztán áthelyezték egy sóoldattal teli tartályba, amelybe a kiolvadás lassítása érdekében bőven raktak jeget is, nehogy rothadásnak induljon az állat külső része, amikor belül még fagyos.

Mivel minden jól ment, szerdára rendben felolvadt és kezdődhetett a munka. A tetemből szövetmintát vesznek és DNS-vizsgálattal állapítják meg a nemét. "Ha hím, akkor ez lesz az első, amelyről részletes tudományos leírás készül" - mondta Steve O´ Shea új-zélandi szakértő, az operációt végző három fős szakértői csapat tagja. A fejlábú állat anatómiai vizsgálata után eltávolították a gyomrát, csőrszerű állkapcsát és a száj egyéb részeit, majd kiállítják egy hétezer literes, formaldehiddel töltött üvegtartályban.

A webkamerák rögzített adása itt érhető el.
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Koh Bida Nok

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merülésnyílt vízi fajokcápa csikóhal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés