»» ««

Már 10 millió tonna CO2 az Északi-tengeri tárolóban

Egyéb

A tengerfenék alatti tároló, amely Norvégia partjainál készült el az Északi-tengerben 1996-ban, a maga nemében egyedülálló ipari létesítmény.

A tárolót működtető StatoilHydro cég közlése szerint semmi arra utaló jel nincs, hogy bármiféle szivárgás lenne a porózus közetekből a Sleipner gázmező alatti tengerfenéki tárolóban. A StatoilHydro mérlegeli annak lehetőségét is, hogy más forrásokból, például a szárazföldről is fogad szén-dioxidot, amit a tárolóba injektálnának.

Mostanra 10 millió tonna szén-dioxid elhelyezése történt meg az Északi-tengeren a Sleipner gázmezőnél, és naponta 2800 tonna gázt pumpálnak be a porózus kőzetekbe.
"A sleipneri tapasztalatok azt igazolják, hogy az ipari létesítményekből távozó szén-dioxid tárolása megvalósítható és biztonságos" - mondta Rolf Haakon Holmboe, aki a StatoilHydro egészségi, biztonsági és környezeti vezetője a Sleipner gázmezőnél.

Az ENSZ Éghajlati Programja szerint a szén-dioxid befogása és föld alatti tárolása a legfontosabb megoldások egyike lehet a globális melegedés elleni küzdelemben a jelen évszázadban.

[ Greenfo ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 14. kss.ptr 2008 máj 20. 16:30  
Talán jobban működne a hazai gazdaság ha az emberek megnéznék,hogy mit vesznek le a bolti polcról,mert egy csomó kűlföldi szemét található.(Pl,kínai fokhagyma+stb)Meg a co biztos a szállítás sem segít benne.
 13. Kékbálna 2008 máj 14. 21:43  
A múltkor hallottam, hogy az EU azért támogatja a mezőgazdaságot, mert ez a szociális háló része. A cél az, hogy az ott dolgozókat otthon tartsák és ne árasszák el városokat, majd ott segélyt kérjenek munkanélküliként. Van benne azért valami ráció. Csak a mi mezőgazdaságunk, ami sorvad és mi segélyezünk boldogot-boldogtalant az adónkból ahelyett, hogy dolgoztatnánk. Na részemről ennyi. Kicsit messze jutottam a CO2-től.
 12. VasMacska 2008 máj 14. 18:20  
Nálam okosabbak szokták azt mondani (konkretice: kommandante), hogy egyszerűen meg kellene szüntetni az euban a mezőgazdaság támogatását, mert amíg Afrikában olcsóbban lehet adni a dániai csirkét, addig az afrikaiak éhen fognak halni. Pedig csak hagyni kéne, hogy a saját csirkéjüket felneveljék, és megegyék. Akkora dotáció van a mezőgazdaságon az eu bizonyos országaiban, hogy egyszerűen lesöprik a máshol egyébként gazdaságosan megtermelhető terményeket, termékeket, ahol meg "őshonos" és egészséges, meg nem utolsó sorban finom lenne az a termény, ott meg kivágják a fákat, tőkéket, meg nem vetnek többé cukorrépát. Mert az eu azt támogatja. ezért aztán bezár a gyümölcsfeldolgozó a konzevgyár, az almalégyár, a cukorgyár. Csak azt tudnám mibőól van az az irtóztató mennyiségű almalé, amit megiszunk. Merthogy a földön nem terem annyi alma, amiből ezt a mennyiséget elő lehetne állítani. Ja, cukrot meg majd (v)esszük a nádcukrot. Az kell nekünk.
Én mondom nektek bolond ez a világ.
Igaza van csendes búvártársnőmnek: Money makes the world go around... Sőt nem is money, hanem monkey.

A fokhagymával meg talán Makón  kéne próbálkozni. Bár ott is mintha már ezt a duci kínait termelnék....:( Vagy vidéki piacon Juliska nénitől kéne venni. Neki talán még van régi jó magyar zamatos fokhagymája, meg régi jó ízes paradicsomja.
 11. Kékbálna 2008 máj 14. 17:37  
Hát nem tudom. Miért is jön ide akkor a német sonka, lengyel tej, sajt stb...? Talán azért mert ott sok van. Na ez most akkor túltermelési válság. De ezzel a dumával legalább lehet egy kicsit drágítani az árut. Mi meg nem termelünk lassan semmit. Csak veszünk, veszünk.... De miből?

Tudok olyan nyírségi gazdáról aki kivágta az almafáit. ősszel meg tonna szám adja el a "magyar" almát az őstermelőségéből. Ezen a kereskedelmi fordulaton nagyobb a haszna, mintha egész évben dolgozna a földjén. Ja és nem az ő gondja az aszály, árvíz stb.... Hát. Made in EU.

Egyébként aki tudja hol lehet makói foghagymát venni szóljon. Mindenütt ez a duci kínai van, az meg gyenge. Ja meg olasz alma. Az legalább finom. :(
 10. Kékbálna 2008 máj 14. 17:31  
Ez az. Ez teljesen fölgázos/olajos megoldás. Nekik ez volt a legkényelmesebb. a cső meg úgyis bent van már. Így le se kell dugózni. Egy darabig...
A további 9 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Nelivaru Haa

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelynagy rája mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés