»» ««

Megjelent az új Submarine

(Hirdetés)

A búvármagazin 2008. májusi számának lapindítóját és a borítót közöljük.

Lehet-e az embernek egyszerre több "szerelme"? - tűnődöm a kérdésen Schütz Gabriella interjúját olvasva - természetesen a szó képletes értelmében. A riportban Catherine Salisbury arról mesél, hogy egyik napról a másikra eldöntötte, eladja magazinjait, nem robotol tovább napi húsz órában a kiadóban, inkább visszatér régi szerelméhez, a fényképezőgépéhez, csak merülni fog és fotózni. Cathy választás elé állította önmagát, és döntést hozott. Biztos meg is találta a boldogságot a vízfelszín alatti világban. Bennem azért mégsem motoszkál a "kisördög", sok van mi csodálatos, akár az is, hogy elkalauzolhatom búvártársaimat olyan helyekre, ahol tán még ők sem jártak...

Erdei Péter már tapasztalt látogatóként tért vissza Mozambikba, hogy a cetcápák nyomába eredjen. De nem csak a pöttyös óriások okoztak hátborzongató élményt számára, hanem a természet másik csodája, a púposhátú bálna is elvarázsolta a szerzőt fantasztikus "énekével".
Még Neptun istent is boldog mosolyra fakasztotta Molnár Attila, aki igazi természetbarát búvár cselekedetet hajtott végre, mikor Pápuaföldön "halálra ítélt" teknősöknek keresett és talált menekülő utat. "Szorult" helyzetbe barlangász búvár barátaink is kerültek, de - mint ahogy Czakó Ádám írásából is kiderül, - volt kellő inspiráció a nehézségek leküzdésére.

Németh Szabolcs az érdekes és néha meghökkentő tengerbiológiai tudásanyagot humorral fűszerezve, mindig rendkívűl szórakoztató formában osztja meg velünk. Ezúttal a hatalmas, felfújható orrmányosok, az elefántfókák háremébe és szerelmi küzdelmeibe vezet el minket.
Ha bárkinek is kérdéses lenne, mennyire biztonságosak a cápás merülések, akkor most cápaszakértőnk helyreteszi a számos félinformációt és tévhitet. Dr. Elter Tamás összeállítását olvasva, a jövőben talán még többen mernek vállalkozni erre a nem éppen adrenalin kímélő feladatra.
Mit lehet csinálni egy kiszuperált tengeri fúrótoronyból? Hát persze, hogy búvárbázist! Az élelmes vállalkozó így nem is olajmunkásokat keresett, hanem kalandvágyó búvárokat, akiket végigmerültethet Sipadan gyönyörű korallvidékén. Malmos Attila és csapata jelentkezett erre a nem mindennapi kalandtúrára, élményeiket szerencsére nekünk is hazahozták.

Nincs két éve sem, hogy a gigantikus méretű repülőgép-hordozó anyahajót, az Oriskany-t elsüllyesztettek Florida partjainál. 25 évnyi hadiszolgálat után az enyészet helyett végre a megérdemelt hullámsírban pihenhet a csataható, mely fantasztikus hírnevet vívott ki magának. A bevezetőben már emlegetett Catherine és párja az elsők között volt, aki merült a roncson, így érthető kitörő lelkesedésük.
Valószínűleg kevesen hallottak Zamamiról és barátságos lakóiról. Vonderviszt Anna japán szakos hallgatóként jutott el erre a bájos kis szigetre, mely egy - eddig szinte feltáratlan - bámulatos búvárparadicsomot is rejt. A "Muck Diving" kifejezést nehéz lefordítani, talán a piszkos merülés a legpontosabb meghatározása. De, hogy ez pontosan mit is jelent, és hogyan okoz "függőséget", arról Gőgh Szilvi mesél nekünk. Ábel László őskori leletek és különös barlangi lények után kezdett nyomozásba. Rábukkant olyan helyekre, ahol az őskövületek mai rokonai, a barlangi rákok eldugott zugokban ma is olyan formában élnek, mint évezredekkel ezelőtt. Természetesen a legjobb párban merülni, így nem csak biztonságosabb, de élményeinket is megoszthatjuk társunkkal. A szabadmerülés szerelmesei Ágh Csabától most arra kapnak hasznos tanácsokat, hogy mire figyeljenek, ha mégis merülőtárs nélkül engednek a tenger csábításának. Kiss Gábor búvárfotós sikerekben gazdag pályafutását ezidáig még nem foglaltuk össze egy képtárban, így ezt a hiányosságunkat igyekszünk pótolni.

Herold István
SUBMARINE Búvármagazin
főszerkesztő
Minden információt -ról.

Merülőhelyek

Tobia Arbaa

Egypt, Red Sea

5/6 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) könnyű körülmények
max: 15m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés