»» ««

Már a kagylókat fenyegeti a savas tengervíz

Környezetvédelem

Egyre savasabb az óceánok vize, a Pacific Marine Environmental Laboratory kutatóintézet felmérése szerint.

A mérések szerint Észak-Kaliforniánál olyan erős volt a savas hatás, hogy a víz már elkezdte szétmarni a kagylóhéjakat.

A jelenség nem érte váratlanul a kutatókat, csak a sokkal későbbre, a század közepére várták, hogy a víz pH-értéke elérje a jelenlegi szintet. Az ipar mind nagyobb széndioxid kibocsátása miatt vélhető volt az elsavasodás, ugyanis a széndioxid a vízbe kerülve megváltoztatja az új közeg pH-értékét. Az elegyből ugyanis kémiai reakció során szénsav képződik. A savasabb kémhatás pedig oldja kálcium-karbonátot - meszet -, ami a kagylók és más puhatestűek vázát alkotja. Az élővilág szempontjából újabb csapás, hogy az új közegben nehezebben élnek túl a tengeri algák és a plankton, ami rengeteg tengeri élőlénynek szolgál táplálékul.

A Science magazinban megjelent tanulmány szerint a folyamat legrosszabb része még csak most következik, és sokat nem tudunk tenni ellene. A széndioxidot felvett víz ugyanis először több száz méter mélyre süllyed, majd lassan újra felemelkedik egészen a felszínig. Ez nagyjából ötven évet vesz igénybe, vagyis ha ma varázsütésre meg tudnánk állítani a széndioxid-kibocsátást, még ötven évig nőne a felszín közelében a vízrétegek savas hatása. A Kanada középső részétől Mexikóig végzett mérések szerint 40-120 méteres mélységben a legsúlyosabb a helyzet most, és egyedül Kaliforniánál érte el a savas víz a felszínt.

A kutatók véleménye megoszlik arról, hogy a jelenség milyen hatással lesz a tengeri élővilágra, laboratóriumi körülmények között ugyanis csak egyes egyedekkel, vagy kisebb populációkkal tudnak kísérletezni, teljes ökoszisztémákkal nem. Elképzelhető, hogy a tengeri élővilág egyszerűen alkalmazkodik majd a megváltozott körülményekhez, de az is lehet, hogy drámai változások elé néz.

[ Reggel.hu ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Vidonjica 1.

Croatia (Hrvatska)

3/6 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 50m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés