»» ««

Az Oceanic Geo és én

Felszerelések

Én is azok közé tartozom, akik éveken át maximum két búvárkomputer-gyártót tartottak számon. Ám a világ változik...

De nem csak a világ nem ugyanaz, mint pár évvel ezelőtt, hanem valamelyest én is változtam. Annak idején volt bennem idegenkedés a karóra jellegű búvárkomputerekkel szemben, hiszen órát nem hordok, és ezek nem is tűntek annyira robosztusnak. Manapság viszont mindig minden búvárfelszerelésben a legkisebbeket, a legkönnyebbeket próbálom előnyben részesíteni, és az Oceanic Geo még a karóra megoldásúak között is könnyűnek számít.

A műanyag burkolattal ez nem egy elegáns órát idéző komputer, a dolog másik oldala az viszont, hogy létezik színválaszték: teljesen szürke, szürke-sárga, fehér-zöld vagy fehér-kék kombinációban lehet megvásárolni. Jó pont az egyediséget szem előtt tartó búvárok számára. A szürke változat elegánsabb hatású, a fehér-kék vagy fehér-zöld pedig a lazább stílust kedvelők számára lehet vonzó.

De nem kérdés, egy búvárkomputert nem a külseje "adja el", hanem hogy mit tud. A Geo egy teljesen funkcionális karóra, világórával, ébresztővel és minden olyan dologgal, ami a mindennapokban fontos (vagy kevésbé fontos) funkció. Anyaga kellemes, hosszú távú viselése esetén sem zavaró. A kijelző nem túl nagy, de a számok pont megfelelő nagyságúak, a víz alatt is minden jól látható rajta, az elrendezés áttekinthető. Másrészt viszont nem mátrix, a merülési profil grafikus kijelzésére vagy hasonlókra nem alkalmas.

Maga a búvárkomputer algoritmus az amerikai komputereknél szokásos DSAT. A dekompresszió mellett a biztonsági megállóval is számol (ennek mélysége állítható), mélységtől függő a maximálisan engedélyezett emelkedési sebesség, deep stop viszont nincs benne. Nitroxot 21-50 százalékos oxigéntartalom-tartományban tud kezelni, gázváltásos merülésekhez viszont nem jó. A merülések után van egy automatikus 12 vagy 24 órás visszaszámlálás, és számolt kiürülési idő kijelzés is, ami a repülés előtti minimálisan szükséges várakozást mutatja. A Geo automatikusan állítódik a légköri magassághoz. Természetesen van memóriája (24 merülés adatait tárolja), és le is tölthetőek a merülések adatai. A számítógépes felületen keresztül a komputer beállításai is gyorsan módosíthatóak.

Beállításból pedig bőven akad. Megmondom őszintén, az első időkben nem voltam benne biztos, hogy szeretem-e vagy megőrülök a rengeteg állítási lehetőségtől. Többféle módon állítható az algoritmus szigora, a mélységtől, időtől függő riasztások, a nitrox kezelése... Ez utóbbira egy példa az, hogy beálítható egy ún. alap nitrox érték, és az is bekapcsolható, hogy ezt figyelembe vegye-e. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a merülés után bizonyos idővel beálljon-e erre az alap értékre, vagy sem. Ez lehet jó, ha például egy hosszabb levegős merülés sorozatba csak egy nitroxos merülés csúszik, és az alapérték 21 százalék, akkor nem maradhat a következő merülésen mondjuk EAN32-re állítva a komputer. De ha netán több merülésen is EAN32-t használunk, és elfelejtjük, hogy a komputer 21 százalékra áll vissza... Ha nem módosítjuk a különféle riasztásokat, igen sokat és idegesítően csipog és villog a Geo, de szerencsére ezeket mind szabadon lehet ki- és bekapcsolni.

A legelső komputeremet talán csak kalapáccsal lehetett "állítani", vízbe merülve automatikusan aktiválódott (az Oceanic Geónál ezt is a felhasználó dönti el), és volt három fokozata a szigorúságra. Bezzeg a Geo! Azt hittem, csak viccből adnak mellé kis kézikönyvet, de aztán műszaki ember létemre, szégyenszemre sokat kellett forgatnom még az alapvető funkciók eléréséhez is. Miután megismertük, a kezelése már logikus és felhasználóbarát, de nem érdemes kihagyni ezt az ismerkedési fázist a meglepetések elkerülése érdekében. Apropó, alapvető dolgok: nem csak levegős és nitroxos merülési üzemmódja van, hanem Gauge (csak mélység- és időkijelző) és Free Dive (szabadtüdős, gyakoribb mintavételezéssel) üzemmódja is.

A Geónak nagyon jó a háttérvilágítása (ennek időtartama is állítható...), mint ahogy a különféle riasztások nem csak hang, hanem LED fényjelzésekkel is történhetnek. Az elemcseréhez nem szükséges szakszervizbe menni, és van még egy nagyon hasznos tulajdonsága: ha a merülési sorozat során kell elemet cserélni, a korábbi merülések adatait a komputer nem "felejti el", azokkal továbbra is számol. A sokféle állítás miatt tényleg személyre szabható, lehet szigorú és mindenre figyelmeztető, vagy pedig a lehető legtöbb szabadságot engedő.

Egy szó mint száz, a Geo a sportbúvárok igényeihez méretezett, sok lehetőséggel bíró, felhasználóbarát komputer, ami ráadásul még jól is néz ki és az ára is kedvező- a kategória egyik jó választása.

Az Oceanic Geo a Sea-Watch Búváráruházban vásárolható meg. Amennyiben tesztünk segített a választásban, kérjük említsd ezt meg vásárláskor, köszönjük!
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. elche 2008 jún 07. 10:35  
Kékbálna értette jól. Természetesen mérünk és állítunk. De ha mondjuk az első merülésnél is 32-es volt, aztán a másodiknál is azt mérjük, és a komputerhez nem nyúlunk, hiszen ugyanolyan keverékünk van- ám az a frány jószág úgy van beállítva, hogy visszaugrik valami alapértékre, ez a víz alatt fog feltűnni.
 2. Kékbálna 2008 jún 07. 07:48  
Nem.

Mérünk. Öltözünk és néha előfordul, hogy a fránya computerre a fedélzeti nyüzsgés közben nem nézünk rá. Úgyis a vízben kapcsol be. Aztán ott ránézünk és tudju szigorúan fogunk merülni a Nitrox-al, mivel az oxigén % 21 a computeren. Szóval oda az extra fenék idő ami a Nitroxból jön.
 1. verhas 2008 jún 07. 04:51  
>De ha netán több merülésen is EAN32-t használunk, és elfelejtjük, hogy a komputer 21 százalékra áll vissza...

Mintha a szerző még nem tudná, hogy hogyan kell NITROX-szal merülni. Ugye merülés előtt a búvár maga méri meg az oxigén szintet.  És akkor  beállítja a  komputert is.

Vagy csak felkapjuk a palackot és csobbanunk?

Merülőhelyek

Bare Island

Australia

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 4-10m , áramlás

parti merülésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés