»» ««

Ó, nagyító

Felszerelések

Gyakran jár úgy a búvár, hogy nagy halrajok és méretes halak híján az aljzaton kellene megtalálni az apró érdekességeket.

(C) Tökölyi CsabaPár problémával szembesül a búvár ez esetben. Egyrészt azzal, hogy nem minden búvárnak olyan jó a szeme, esetleg nincs gyakorlata abban, mit is kellene észrevennie. Másrészt pedig az is gondot okozhat, hogy az aljzathoz közel úszva könnyen felkavarodnak a szemcsék, magyarán a búvár saját maga számára rontja le a látást. Arról nem is beszélve, hogy a kevésbé gyakorlott búvárok óvatlanul maguk is kárt okozhatnak a víz alatti élővilágban.

Néhány évvel ezelőtt egy túrán láttunk egy búvárt, aki egy kicsi kézi nagyítóval merült. Bár akkor nem kértem kölcsön kipróbálni, azért a dolog megragadt bennem. Telt az idő, aztán ajándékba kaptam egy műanyag lencsés, könnyű kézi nagyítót, és eljött az idő, amikor a búvárpoggyászba is bekerült, és kipróbáltuk. Ha a felszínen próbálgatjuk, a nagyító kicsit sem tűnik hasznos eszköznek, hiszen egészen közel kell menni ahhoz, hogy használható képet lássunk benne. Az ember pedig kételkedik, a víz alatt mitől lenne jobb?

Nos, a víz eltérő fénytörése állhat annak a jelenségnek a hátterében, hogy a nagyító másfél-két méterről is nagyon jól használható. Természetesen a nagyító alaptulajdonságaitól függ, mennyivel látjuk nagyobbnak a megfigyelt területet, de egy olcsó eszköznél is szembetűnő a különbség. Pásztázáshoz nem mindig olyan jó, hiszen értelemszerűen kisebb az egyszerre megfigyelhető terület, viszont az apróságok vizsgálatánál roppant jó szolgálatot tesz. Nem kell olyan közel menni semmihez, az élővilág éppen úgy biztonságos távolságban van tőlünk, mint ahogy mi is a potenciálisan veszélyes élőlényektől.

A nagyító ráadásul olcsó, könnyen beszerezhető, és nem szükséges speciálisan a búvárkodáshoz kialakított eszközt vásárolni. Nyilván a műanyag nagyító olcsóbb és strapabíróbb, és nem árt valami módszert előre kitalálni a nagyító rögzítéséhez, hiszen a zsebből előhalászni nem mindig kényelmes, kézben tartani folyamatosan pedig nem szerencsés. De ez már egyéni ízlés kérdése, egy zsineggel, szélesebb gumival vagy karabinerrel megoldható a rögzítés egy D-gyűrűre vagy a karra. Személyes véleményem szerint minden olyan búvárnak ajánlható a nagyító, akit érdekelnek a víz alatti világ apróságai, vagy szeretnének valamit jobban megvizsgálni, de maguk sem érzik annyira jónak a lebegőképességüket, hogy akár centikre meg merjenek közelíteni egy korallt. Az élővilág hálás lesz az elővigyázatosságért.

GR
Kapcsolódó írásaink:
Van, aki azért vásárol felszereléseket, mert használja őket. Mások meg gyűjtik is az új és használt cuccokat, pusztán kiváncsiságból.

Cuccmánia

07-12-29
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tortugas

Mexico

1/1 db alapján:unalmas(átlag: 1) nehéz körülmények
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés