»» ««

Rubik-kockával tesztelik a polipokat

Tudomány

Brit tudósok különös módszer választottak a polipok viselkedésének vizsgálatára.

Többek között a Rubik-kocka bevetésével vizsgálják a polipokat a brit Sea Life Centre tengerbiológusai az angliai Weymouth állatkertjének akváriumában. Azt próbálják kideríteni, hogy a polip ugyanúgy használja-e a nyolc karját, vagy van közülük kitüntetett, a többinél ügyesebb, ahogyan az emberek nagy részénél a jobb kéz ügyesebb a balnál, a balkezeseknél meg éppen fordítva.

25 polippal vágnak bele az egy hónapig tartó kísérletsorozatba, amivel megvizsgálják, hogy a polipok melyik karjukkal nyúlnak az élelemért illetve az érdeklődésüket felkeltő színes tárgyakért (itt jön a képbe a Rubik-kocka, amit imádnak). A polipok idegrendszerének több mint fele a csápjaikban van, és részben azokkal gondolkodnak. Az állatok reakcióiból a tudósok megpróbálnak következtetéseket levonni az általános közérzetükkel kapcsolatban is - a polipok ugyanis nagyon érzékenyek a stresszre. Ezt lehetne azzal csökkenteni, hogy kiderítik, melyik a polip kedvenc csápja, majd úgy etetik, hogy kényelmesen tudjon azzal az élelemhez férni, mondta a kutatás vezetője, Claire Little a Daily Mailnek.

[ index.hu ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Koh Bon (pastel Ridge)

Thailand

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés