»» ««

Egyre népszerűbb a víz alatti kábítószer-csempészet

Egyéb

A Dél-Amerika partjainál zajló víz alatti kábítószer-csempészet egyre nagyobb teret hódít.

Az elmúlt években, Kolumbia kokaintermelő bűnbandái tengeralattjárók segítségével bonyolították le a legnagyobb forgalmat. Az évente körülbelül 600 tonnányi kábítószer egyharmada a csendes-óceáni partvidékről, tengeralattjárók segítségével jut el a világ különböző pontjaira, például Észak-Amerikába. A statisztikai adatok viszont azt a szomorú tényt bizonyítják, hogy a tengeralattjárók mindössze 5%-át fülelik csak le.

Ezek a kábítószer-csempésző búvárhajók nem a hagyományos értelemben vett tengeralattjárók, hiszen azoknál jóval kisebbek (12-15 méter), egyszerűbbek, ugyanakkor nehezebben felderíthetőek. Nem rendelkeznek beépített fegyverzettel sem, viszont törzsük zömmel olyan műanyagokból készül, melyek nem verik vissza a radarhullámokat. Éppen ezért ez a vízi jármű alkalmas leginkább a kábítószer csempészetére, hiszen rövidebb távon kevés, de értékes rakomány elszállítására képes, továbbá ha szükséges, alkalmas a víz alatt tartózkodni dízeles üzemeléssel is. Megépítésük során speciális, külföldről beszerezhető alkatrészeket is felhasználnak, továbbá a fejlesztőmérnökök között orosz haditengerészeti tiszteket is találhatunk Egy-egy ilyen "különleges" búvárhajó (ami közel 10 tonnányi kábítószer szállítására alkalmas) kifejlesztése körülbelül 600.000 dollárba kerül.

Sokáig az a hír járta, hogy a kábítószer-csempésző búvárhajók körülbelül fele az óceánba veszik, vagy éppen sikerül lefülelni őket a célba érkezésük előtt. Ezeket a hajókat ugyanis legtöbbször egy útra tervezik, ami a költségek és a legénység alkalmazása szempontjából is kedvező képet mutat. Egy út körülbelül 1000 kilométer megtételét jelenti, 15-25 km/órás sebességgel. A szemfüles drogcsempészek azonban újabb és újabb módszereket találnak ki a rakomány hatékonyabb elszállítására, hiszen sok esetben nagyobb hajók mellett, illetve mögött haladva szelik át az óceánt, így nagyobb esélyük van eljutni távolabbi területekre is.

Az egyre nagyobb teret hódító víz alatti kábítószer-csempészet miatt Kolumbia számít az Egyesült Államok szerepvállalására is, melynek segítségével nagyobb esély lenne a drogbandák tevékenységének visszaszorítására. A kolumbiaiak ugyanis fokozott figyelemre intenek, hiszen ezek a terroristák a kokain helyett, akár robbanóanyagot is szállíthatnak, ami már valós veszélyt jelenthet az amerikai hadihajókra is.

[ Art of War ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Angarosh

Sudan

5/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés