»» ««

Nyitott kérdések egy haláleset kapcsán

Külföld

A Kajmán-szigeteken vesztette életét egy búvár- magyarázat egyelőre nincs.

A 47 esztendős Tina Baxter nővérként dolgozott, és édesanyjával utazott a Kajmán-szigetekre nyaralni. A búvár nem számított tapasztalatlannak, hét éve merült már, és mentőbúvári végzettsége volt. Családtagjai, barátai komoly és megfontolt embernek ismerték.

A végzetes napon 18 másik búvárhoz csatlakozva indult el egy hajós merülésre. A búvárvezető nagyjából húsz méteres mélységben vette észre, hogy Tina elmaradt a csoporttól. Látta, hogy bajban van, ezért közösen a felszínre indultak. Állítása szerint nem vette észre, mikor esett ki az áldozat szájából a reduktor, de a felszínen már nem volt benne. Segítséget hívott, de a hajón már nem tudtak segíteni. A patológus szerint Tina Baxternek víz került a tüdejébe és megfulladt. A felszerelését hibátlannak találta a vizsgálat, és más magyarázatot sem találtak az esetre. Pusztán spekulációként a szakértő azt vetette fel, hogy a búvár talán egyszerűen rosszul lett, de pontosan valószínűleg soha nem fog kiderülni.

Az eset azért fontos, mert 2007-ben ezen kívül még négy turista vesztette életét búvárkodás során a Kajmán-szigeteken. A szigeteken folyamatosan emelkednek az árak, és már mutatkoznak a túlzott fejlesztés káros következményei, így az egykor nagyon népszerű nyaralóhely vesztett vonzerejéből, hotelek és búvárbázisok is zártak már be. A kormányzat erőfeszítéseit pedig, amelyek a búvárkodás biztonságosabbá tételére irányulnak, mereven ellenzik a búvárbázisok.

Az egyik ilyen elutasított, ám a világ nagyon sok helyén alapvető fontosságúnak tartott szabály az lenne, hogy a búvárhajón mindig maradnia kell legalább egy képzett személynek, aki baleset vagy vészhelyzet esetén segíteni tud. A helyi búvárbázisok egyik szószólója ezzel szemben úgy érvel, hogy az önszabályozásra kell bízni a dolgokat, így megmaradhat az üzletág nyereségessége is. A kormányzat viszont arra mutat rá, hogy a közelmúltban több olyan eset is volt, amikor a súlyosabb következmény megelőzhető lett volna azza, ha valaki van a fedélzeten.

[ CDNN nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 38. jovali 2011 jún 09. 22:32  
Juthatott a tüdejébe víz, de mivel azt írtad , hogy lenyelte a vizet igy nagy valoszinüséggel az a gyomrába jutott és nem a tüdejébe. (Egyszerre nem tud nyitva lenni a nyelőcső és a légcső) Ha jutott víz a tüdejébe azt kiköhögi, illeteve mivel víz, a tüdő sejtjei felszívják azt. A fertőzés veszélye minimális mert klorozot vízről van szó, nem pedig pocsojáról. Mi már mindannyian így vagy úgy de juttattunk vízet a tüdönkbe,medencéből tóból tengerből,fulákoltunk krehácsoltunk, esetenként szörcsögött egy darabig a légvételünk, de uttánna nem volt semmi baj. Nyugodj meg kérlek, a túlzott aggodalom árt a gyermek fejlődésének :)
 37. humony 2011 jún 09. 21:39  
hello mindenki!segítséget kérek.valószínű a kislányom aki 8 éves nyelt a medence vizéből az orrán át is juthatott víz a tüdejébe??fontos .mi baj lehet,olvastam a neten ,hogy tüdőgyull...a gyerekorvos azt mondta nem komoly.de egy ideig nehezen lélegzett

 36. Garfield33 2008 júl 24. 13:29  
Háááát....
 35. Luciferin 2008 júl 24. 11:41  
"Sicc innen"
Szóval mégis...
:-)
 34. Garfield33 2008 júl 24. 10:12  
Én csak azt mondtam, van. Csak nem gondolod, hogy beállok smasszernek?

Viszont ez a duma nem erre a topicra való. Sicc innen
A további 33 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Nelivaru Haa

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelynagy rája mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés