»» ««

Megjelent a Submarine Búvármagazin

(Hirdetés)

A Búvármagazin legfrissebb számának lapindítóját és tartalomjegyzékét közöljük.

SUBMARINE Búvármagazin IX. évfolyam 3. (40.) szám 2008 július-szeptember

Galapagosi "kézfogó" - avagy ne félj a cápáktól!
Érdekességek Neptun isten birodalmából - Neptun isten "pincebogara", a Chiton
Készülj a következő búvárkalandodra!
A Mescla-barlang
Roncsmerülési világrekord
Cápák a Vörös-tengeren
Tioman, a trópusi paradicsom
Az elfelejtett Mary
Vigyázz a ciguaterával!
Úticélra vadászva - Máltai láz
Repülés búvárcuccal...
Merül a baba...
Búvárok eledele
Merülési napló - Salem Express Safari
Irodalmi ásatások búvároknak - "Kalandok a Korall-tengeren"
Kishírek a nagyvilágból (divecenter.hu rovata)
A National Geographic Channel filmbemutatói
FOTOSUB IV. Búvárfotós találkozó és verseny

Lapindító:
Már hagyományosnak mondható, hogy júniusban összegyűlik a búvárfotósok színe-java. Idén is az Adriát vettük célba, Pag-szigetére terveztük az "éleslövészetet". Nem először merültem már a szigeten, de még soha nem találkoztam azzal, hogy palackorrú delfinek hatalmas ugrásokkal, boldog bukfencekkel kövessék hajónkat. Fantasztikus élmény volt ilyet átélni az Adrián, mindez lehet a véletlen műve, de talán az sem elképzelhetetlen, hogy a fotósok teljesítményének akartak adózni vízi barátaink...

Delfinekkel talán nem is találkozott Dancsó Pál a Galapagos-szigeteken, mely eddig teljesen ismeretlen terep volt a magyar búvárok előtt, de arra vállalkozott, hogy megossza velünk merülési naplójának legszebb pillanatait, és egy igen közeli találkozását egy hatalmas cetcápával.
Eric Establie és csapata évek óta térképezi a dél-franciaországi Mescla-barlangot. Szifonról-szifonra küzdik magukat a kutatók, immár 315 métert tártak fel, és 139 méteres mélységbe jutottak el. A különleges kutatás részleteibe is beavatnak minket. A technikai merüléseknél maradva Gianni Risso számol be egy új, 236 méteres, újralégzős roncsmerülő világrekordról.
Jean-Louis Maurette és Christophe Moriceau segítségével a La Manche csatorna mélyére ereszkedünk, hogy merüljünk egy csaknem feledésbe merült tankhajó roncsán.
A mesés sipadani élmények után Tioman búvárparadicsomába ért Malmos Attila és csapata. Páratlan útjuk merüléseiről és szigeti kalandjaikról olvashatunk beszámolójukból.
Nézzük mit kínálunk a víz alatti világ flórájából és faunájából! Lehet, hogy csak kevesen hallottak az apró, méregtermelő algák okozta betegségek kialakulásáról, pedig fontos tudnunk, milyen tengeri herkentyűt és halat ehetünk, és mit nem. Schütz Gabriella segít eligazodni ebben a kérdésben.
A búvárok által leggyakrabban látott vörös-tengeri cápafajokat, és szerencsére a térségben igen ritka cápatámadások okait elemzi Dr. Elter Tamás, Neptun sorozatunkban pedig egy csigákkal rokon puhatestűt mutat be Molnár Attila.
Európa és Afrika között, a Földközi-tengeren bújik meg Málta és Gozo, ahol hódítóként számtalan népcsoport fordult meg a történelem folyamán. Mi nem hódítóként érkeztünk, csupán egy merülésekkel tűzdelt extrém túrára.
Utazásaink során állandó "harcban" állunk a légitársaságokkal, mennyi felszerelést, és hogyan vihetünk magunkkal a gépre. Násfay Béla készített egy áttekintést arról, mely társaság mit enged a búvároknak. Szorosan nem tartozik a búvárkodás témakörébe Róka Róbert képes beszámolója a babaúszásról, de abban feltétlen közös a két téma, hogy mindkettő a vízhez és a közös élményekhez kötődik.
Sok kérdést kaptunk korábbi szabadtüdős cikkeink kapcsán a búvárok helyes táplálkozásáról, így ebben a lapszámban Ágh Csaba ezt a témát járta körül.
Nyitunk egy új rovatot is "Merülési napló" címmel, melybe a későbbiekben is várjuk búvártársaink élményeit, leírásait, akár adriai, vagy vörös-tengeri merüléseikről. Ezúttal Dr. Fehér Tibor meséli el roncsszafari kalandjait. Irodalmi barangolásainkban egy 22 évvel ezelőtti korall-tengeri búvártúra izgalmaiba leshetünk bele.

Herold István
főszerkesztő
Minden információt -ról.

Merülőhelyek

Koh Bida Nok

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merülésnyílt vízi fajokcápa csikóhal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés