»» ««

A klímaváltozás átrendezi a fajokat?

Környezetvédelem

Cetkutatók közönséges delfint fotóztak. Ez nem lenne különleges, csakhogy a skót partoknál, ahol eddig nem éltek. Átrendeződnek a fajok?

A közönséges delfint Skócia északkeleti partvidékén kapták lencsevégre. Korábban ez a delfinfaj nem volt jellemző a térségben, most azonban a Moray Firth öbölben egy 300 fős populációt figyelhettek meg a cetkutatók és az Earthwatch természetvédelmi szervezet szakemberei.

A szakértők úgy vélik, hogy a melegebb vizeket kedvelő fajt a klímaváltozás hozhatta ennyire északra, hiszen korábban a skóciai Északi-tenger vize számukra túl hidegnek bizonyult.

A klímaváltozás drámai következményének tartják környezetvédők, hogy ezer számra jelentek meg rozmárok Alaszka északnyugati partjainál. Rendes körülmények között ugyanis nyáron és ősszel a rozmárok, különösen az anyaállatok kicsinyeikkel a sarkvidék zajló jégtábláin élnek.

Csakhogy mostanába nyáron a jég olyan messze északra húzódott vissza, mint eddig még soha, a Bering- és a Csukcs-tengerig.

A rozmárok rendes körülmények között kagylókkal, csigákkal és a tengerfenék egyéb lakóival táplálkoznak. Most el kell dönteniük, hogy vagy a nagyon mély - 190 méternél mélyebb - víz fölötti jégmezőt választják életterüknek, jóllehet csak 190 méterig képesek lemerülni, vagy pedig a part menti térséget. Rozmárok ezrei a sziklás partvidéket választották.

"Úgy tűnik, hogy a rozmárok zsákmányszerzés végett máshová helyezik át életterüket. Nagy kérdés azonban, hogy sikerül-e elegendő élelmet találniuk ott, ahol keresnek" - mondta Tim Ragen, az Egyesült Államok tengeri emlősökkel foglalkozó hivatalának igazgatója.

A rozmároknak vagy jégre vagy földre van szükségük, hogy kipihenjék magukat, nem úgy mint a fókáknak, amelyek korlátlan ideig képesek úszni. Ráadásul a rozmároknak pihenniük kell, ha befejezték az élelem utáni kutatást.

"A probléma megoldása az, hogy megőrizzük a jégmezőt, mint életteret -, ez azonban messze meghaladja lehetőségeinket. A dolgok visszájára fordításához minden egyes ember erőfeszítésére szükség van" - hangoztatta Tim Ragen.

[ National Geographic ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Finolhoss

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés