»» ««

Vitatott fejlesztések a Maldív-szigeteken

Egyéb

A turisztikai miniszter lemondásával tiltakozott az újabb szigetek nyaralóközponttá alakítása ellen.

Mahmoud Shaugee benyújtotta a lemondását, mivel a 31 sziget bevonása a turizmusba már túl nagy terhelést jelentene a természeti környezetre, és éppen ellentétes irányt képvisel a kormányzat meghirdetett turisztikai alapelveivel. A víz alatti élővilág állapota, elsősorban a korallzátonyoké nagyon fontos, mert ezek magukat a szigetek is védelmezik a tenger haragjától.

Az ország mindenesetre kényszerhelyzetben van. Egy héttel korábban a gazdasági miniszter mondott le rossz gazdasági helyzet miatt. Többen aggodalmukat fejezték ki, az IMF szakemberei szerint a Maldív-szigetek gyorsuló inflációval néz szembe, hacsak nem sikerül visszafogni a kiadásokat és növelni a bevételeket.

A kormányzat azt a megoldást választotta, hogy a turizmusból származó bevételeket igyekszik növelni. Ezért az eddig lakatlan szigeteket kínálják fel a fejlesztők számára, és az esetleges haszon megadóztatásából származó bevételekre is számítanak. Az új központok a már meglévő 92, és a fejlesztés alatt álló 60 szigethez csatlakoznának. A lemondott turisztikai miniszter azt hangoztatta, hogy épp a turizmus jövőbeni fenntarthatósága szolgálja a helyiek érdekét. Az új fejleszéseket gyakorlatilag előzetes tervezés nélkül valósítják meg. A környezetvédők szerint sokszor előfordul, hogy az építkezések alatt kiderülő problémákról nem beszélnek addig, amíg az be nem fejeződik.

Az egyik természetvédő csoport, a Bluepeace szerint az országnak inkább a természeti kincsek megőrzésére, mint a gőzerővel zajló turisztikai fejlesztésekre lenne szüksége. A turizmus már most is az ország GDP-jének 28 százalékát adja, és 60 százalékát a devizabevételeknek.

[ Divernet ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Maldív-szigetek-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 14. pygmy 2008 aug 04. 12:42  
hmm, lehet, tényleg jobb lenne, ha tényleg ellepné a viz? kicsit tisztára moshatná? aztán mehetnénk Indiából szafarihajóval:)

az olaj árára tekintve pedig bele kell nyugodnunk, a ciril betűkkel még sok problémánk lesz
 13. OG-Lee 2008 aug 04. 12:29  
Ismerős helyzet, mi is elkeveredtünk egy sznob szigetre tavaly. Tele volt angolokkal és minden este más kosztümben jöttek vacsizni a hozzá illő kis táskával. Én a búvármotyó mellé örültem, hogy bepréseltem 3-4 pólót. Viszont összehaverkodtam a bárban dolgozó sráccal (mi valahogy tudtunk mosolyogni) és az étterembe nekünk volt a legjobb helyünk. Aztán a rövidgatyókámba odatotyogtunk az asztalhoz. A sznobok meg majd szét pukkadtak.  
 12. Kékbálna 2008 aug 04. 12:11  
Márciusban egy olyan szigeten voltunk - na mos lehet hörögni :) - amit tavaly augusztusba nyílt meg. Egy éve. Következő gondok voltak vele. A vizi bungalók - 2/3 partszakasz - építése közben tönkre vágják a reef tetejét. Mondjuk ezzel mostanában a maldívon nincs gond. Mióta ott járt a kis ded (El Nino) nem igazán van a tető sekély 1-2 méterében élő korall. Valaha alig lehet kigyalogolni (1998). Most ez nem gond.

Viszont a vizi bungik lábának használt csövekből rengeteget láttam márciusban szétszórva a vízben. Beesett, hát bent van alapon. Na ez marhára nem tetszett. Mondjuk a döglött reef miatt nem erőltettük a sznorit. Halak vannak még. Mit esznek? Passz...

Nagy gond ezekkel a szigetekkel, hogy a szemete valahová elviszik kukás hajók. Ebben ugye vizes flakon, nejlon zsakó és hasonló fáin olajipari termék is van. Jó esetben egy kuka szigeten ássák el. Rossz esetben... Egy dolog biztos a tekik a nejlon zacsit imádják enni. Azt hiszik a szegények fogtak egy jó kis amőbát. Pedig a szatyorban csak egy express jegy van a túlvilágra. Szerintem a világ legnagyobb bűne a nejlon zacskó.

Egyetértek a miniszterrel. A plussz sziget plussz környezeti kár. Erre az új egy éves szigetre is fogdossák a túristákat. Ezért a szuper 5 csillag 3,5 árban volt egy olyan csomaggal ami nekem nem is kellett. De hát benne volt at árban, így volt masszázs, barbeque est, naplemente hajókázás stb... Ez a tömeg turizmust jelenti majd. Így is vannak olyan arcok ott, hogy betojsz. Rég nem a Hans Hass tipusú ürgék helye a maldív. Mást nem mondjak a reptéren annyi a ciril felirat, mint Hurghadában.

Szóval ezek mind, mind tönkre teszik azt a csodát, ami még ott van.

Mert a szigetek is gyönyürőek. Én kis bungisakat szeretem. Légkondi nem árt. Nyitott tetejű fürdőszoba.

De nem kell ez a pazarlás ami itt volt. Két napig betege voltam. 80 nm-es kuckó kettőnknek jacuzzival. Minek? A faszi - buttler / lakáj - majdnem meg lett ütve az érkezés estéjén, mert el kezdte magyarázni a szekrények leosztását. Külön kitért a cipő fényező készletre. Na itt közel volt egy fenyítéshez. Egy cipőm volt az egész útra, meg három zokni. Egy oda, egy vissza útra, egy meg csak úgy. Egyébként MEZÍTLÁB. A következő ütés közeli helyzet az volt, amikor kifejtette jó lenne, ha a vacsorához hosszú gatyába mennék. Mondanom se kell, ügyeltem az izzadt pólóra és foltos rövid gatyára. Direkt vacsira koszoltam egyet.

Szóval ennek semmit értelme nincs, ilyet ne építsenek egyet sem. De sajnos csak ilyet fognak építeni, mivel az egész hotel biznicben benne van a luxus mánia, ott is. Így a régi kis bungi, ventillátor esetleg légkondis szigetek ugrottak.

Pedig a tengerben minden gyöngyörű! Még most is. Milyen lehetett ez a kisded előtt?

De ez csak addig maradna így, amíg búvárok járnak oda. Sajna sokan már úgy mennek oda, hogy be sem mennek a vízbe. Érdekli is őket a víaz.

Pedig annó azért lettem búvár. A véletlen úgy hozta, hogy kijutottam a szigetekre. Mikor megtudtam, hogy megyek elhatároztam leteszem végre a vizsgám, odakint. Úgy lett.

Szóval a szigetek szépek. A szigetek jók. Hihetelenül jól lehet pihenni ott. Csak a ciril betűs szövegekkel nem akarok megbarátkozni.
 11. Kékbálna 2008 aug 04. 11:47  
Bocsánat. A kókusz para exportról elfeledkeztél. A maldív abban nagy hatalom. :)
 10. atengercsendje 2008 aug 04. 10:31  
Már hogyne volna? Kinézitek a hajót, oszt befizettek! Ráadásul a hajó Malén szed fel, onnan indul, tehát nem kell a drága transzfer. Itthonról is találtok egy csomó túrát, de direktbe is szervezhettek magatoknak. Szerintem oda könnyebben vihetsz alkoholt, mint néhány szigorú arab országba. De van bőven a hajón is. Általában nincs nagy hullámzás. No para! :)
A további 9 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Boulder City

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 19m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés