»» ««

Dekókamrás kezeléssel csaltak

Egyéb

Egy saját dekompressziós kamrát üzemeltető búvárközpont tulajdonosait találták bűnösnek.

A két hivatásos búvár National Health Service (az angol egészségbiztosító) megkárosítása miatt néz szembe a börtönbüntetéssel, ugyanis 250,000 fontot igényeltek soha el nem végzett kezelésekre. David Welsh és Michael Brass kocsmákban megismert emberek adatait szerezték meg némi készpénzért, akiknek a nevére aztán elszámolták a dekókamrás kezelést. Az emberek egy része viszont nem hogy nem merült, de még búvár sem volt soha.

A történet a Plymouth városában működő Fort Bovisand búvárközponthoz kapcsolódik. A dekompressziós kamrát olyan esetekben veszik igénybe, amikor a túl gyorsan emelkedő, a dekompressziós megállókat be nem tartó vagy bármi más okból a dekompressziós betegség tüneteit mutató búvárokat kell kezelni. A búvárközpontot üzemeltető 49 éves David Welsh 37 olyan esetben igényelt egyenként 6,500 fontot a kezelésekért, amikor a valóságban senkit nem kezeltek a kamrában.

A csalásra egy rendőrségi vizsgálat során derítettek fényt, amikor két liverpooli búvár kezelése kapcsán merültek fel kérdések. Az egyik férfiről kiderült, hogy még úszni is alig tud, víz alá pedig soha nem merült, a másik pedig elmondta, hogy egy plymouthi pubban adta el az adatait 40 fontért. Az esetek felderítése során kiderült, hogy akár 200 fontot is fizettek az adataikért, de azt nem tudták, mire fogják azt felhasználni. Welsh és társa, a búvároktató Brass csak a nevet, címet, a születési adatokat és az egészségbiztosítási számot kérték el, ennyi elegendő volt a hatóságok megtévesztéséhez.

Most mind a ketten évekre rács mögé kerülhetnek, miután egy hónapos tárgyalás során fény derült a csalásra és bűnösnek találták őket. Az összesen 250,000 fontra rúgó csalássorozat 1998 és 2002 között zajlott le. Az ügyész szerint nagyon könnyen juthattak pénzhez a csalók, hiszen csak kitöltöttek egy formanyomtatványt a nevekkel és adatokkal, és az egészségbiztosító már utalt is.

[ Mail Online ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 18. békabúvár 2008 aug 14. 18:36  
A biztosítások rendszerint az extrémnek mondott (én a búvárkodást nem számítanám ide, nem így a biztosítók:) )tevékenységekre vonatkozó szerződési feltételek között azokat a körülményeket zárják ki a felelősségvállalásuk köréből, ahol általában ténylegesen bekövetkezhet a baj. A búvárbiztosításokra is igaz ez, ha alaposan elolvassuk az általam ismert néhány biztosítás szerződési feltételeit, akkor három lehetőség van: Az ember a szerződési feltételek szerint merül, és nem éri baj (egészségére váljon az ilyen búvárturné:)) . Az ember nem a szerződési feltételek szerint merül, baj éri, ám a körülmények úgy alakultak, hogy ezt le tudja tagadni (bukott a biztosító a szerződött biztosítási összegen) Az ember nem a szerződési feltételek szerint merült, nem tudja letagadni. (elbukta a biztosítását.)
 17. atengercsendje 2008 aug 14. 12:19  
Az még csak hagyján, hogy aki sokszázezer forintot kifizet egy egzotikus utazásért, az tekintélyes összegű biztosítást is bevállalhat nyugodtan. A baj ott kezdődik, amikor egyszer bajba kerülsz és megpróbálod érvényesíteni a biztosításod és kiderül, hogy ja, erre nem szól... meg arra se....
 16. Kékbálna 2008 aug 14. 11:53  
Ja aki olyan messzire mászkálnak annak van pénze. :)
 15. Bunny 2008 aug 14. 11:34  
hát igen, nem egyszerű. dehát erre lenne a politikus tartva, hogy globálisan átlássa a dolgokat.
Egyébként utasbiztosítás, anno új-zélandon egy svájci csaj lakott még a családnál ahol én, neki pl. nem kellett külön utasbiztosítás, mert az otthoni "TB" mindenhol biztosította. Nekem meg mivel 30 (vagy 3 hó?) napnál tovább voltam valami 70 rugó volt csak az utasbiztosításom az 5 hónapra, nem tudtam kedvezményest kötni.
 14. elche 2008 aug 14. 11:26  
Hát a külföldi dolgokat azért szerintem senki sehol nem fedezi. Az utasbiztosítás szerintem egy jól kalkulálható plusz kiadása az utazásnak, valahol ez rendben is van. A kérdés az, hogy az utazási biztosításnál megéri egy fix összegű biztosítást kínálni a cégnek, ami ezzel szemben a világ minden sarkán fedezi a drága kezeléseket is, a hazai TB miért működik máshogy?
A titok valahol ott van, hogy az egzotikus utakat vállaló emberek elég jól körbehatárolható réteg, életkorban is, anyagi helyzetben meg főleg. A magyar TB viszont a hajléktalantól a bankigazgatóig, a sportos huszonévesektől a daganatos beteg hetvenesekig mindent le kell(ene) hogy fedjen. Miközben mindenki jó szolgáltatást vár, a tévéből ömlik a sok csodatévő doktoros film a varázsmasinákkal, és persze úgy érezzük, hogy velünk kitolnak, mert a múltkor is a tévében, fél óra után hozták vissza az életbe az áldozatot, "csak ki kell ütni", stb. Szóval valahol akkor lehetne a TB-t rendbe tenni, ha tényleg konszenzus lenne abból, mi is az, amit elvárunk. Luxus? Csoda? Akkor az még drágább lesz. Akinek nincs, az ne kapjon semmit? És ha bárki állását veszi? Vagy idős, kisnyugdíjas szülő?
Bonyolult ez.
A további 13 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

South Tip

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés