»» ««

Nyárutó az Égei-tenger partján

Utazási élmények
1/3. oldal

Kalymnos különös sziget: a búvárairól ismert elsősorban, mégis leginkább a sziklamászókat vonzza.

Kalymnos MyrtiesÚjból Görögország, sokadjára, és egy újabb sziget: szeretem az országot magát is, de még jobban szeretem azt benne, hogy annyi (és ilyen sokféle) lehetőséget kínál az utazó számára. Így aztán amikor váratlanul ölembe pottyant a kalymnosi utazás esélye, nagy örömmel vágtam bele a szervezésbe. Persze igazán nagy szervezésről nem volt szó. A sziget kicsi reptere csak Athénnel áll összeköttetésben, a turisták túlnyomó része a szomszédos Kos szigetre érkezik, ami Magyarországtól szűk két órányi repülésre van, és hetente több közvetlen charter is közlekedik ide a szezonban. A reptérről Mastichari városa tíz perc taxival, a komp pedig 30-50 perc alatt éri el Kalymnost. Ez a kis extra hajós transzfer talán nem annyira kényelmes, viszont van ennek egy olyan hozadéka is, hogy a tömeges turizmus elkerüli Kalymnost.

Egy szó mint száz, az utolsó pillanatban csekély összegért vett charter repjegy birtokában (az illeték a háromszorosa volt a jegy "teljes árának") bizakodva keltem útra, és a délelőtt már Kalymnos fővárosában, Pothiában talált. Taxiba pattantam, és így jutottam el a hotelig, ahol már vártak rám. A Hotel Elies saját búvárbázisa (Kalymnos Diving Center) alig egy hónappal érkezésem előtt nyílt meg, így kissé átmeneti állapotokkal találkoztam, de semmi olyan dolog nem volt, amit ne tudtak volna pótolni egy kis extra odafigyeléssel.

A Hotel Eliesről még annyit, hogy a szigeten minden összefüggő településnek megtartották a régi, önálló nevét, így ezt a hotelt sok helyen Panormos városában elhelyezkedőnek jelölik, de a valóságban a Panormosszal összeépült Eliesben van. A hoteltől egy út vezet a tengerpartra, ha az első utcánál jobbra térünk, pár perc után érjük el Linariát és annak tengerpartját, ha megyünk tovább egyenesen, kicsit hosszabb sétával Kantouni partszakaszára érünk. Szétnézve pedig gyorsan kiderül, hogy Linaria és Kantouni ugyanannak az öbölnek a két fele, amit csak egy kőből épült kisebb hullámtörő választ el. Hasonló görögös "logikája" van annak, hogy a fő turistaközpontokat, Massourit és Myrtiest gyakorlatilag semmi nem választja el, a part menti úton sétálva két szomszédos ház közé van kitűzve a tábla, jelezvén, hogy sikerült átgyalogolni a másik városba. Szó se róla, ilyesmi nálunk is van, de a gyanútlan turista errefelé idegesen nézegeti a megállókat, hol szálljon le: Panormos, Elies, Kantouni? Az itteni szállásokat ugyanis igen gyakran egyszerűen Panormoshoz sorolják még ha máshol is vannak a valóságban, szóval meg lehet kavarodni.

Kalymnos üreg búvár Ha már a városok szóba kerültek, Pothia kapcsán meg kell jegyezzem, hogy érkezésemkor meglepődve láttam, ez egy, a helyiek által valóságosan lakott, régi arculatát megőrzött település, pár apró hotellel. Végre egy sziget, ahol már az érkezéskor egy csipetnyi igazi Görögország fogad (a kontraszt különös akkor lett erős, amikor a hét végére átmentem Kos sziget sokkal inkább turizmus-orientált fővárosába). Óriási hotelkomplexumok egyébként sehol máshol sincsenek a szigeten, egyrészt nincs is olyan tömeges forgalom, másrészt pedig a sziget első számú vonzerejének számító aktív turizmus rajongói remekül érzik magukat egy szerényebb apartmanban is, amiből bőven akad. Vannak tengerpartiak vagy a főútvonalakhoz közelebb esők, jópár a pezsgőbb éjszakai életű Massouriban, mások pedig eldugottabb helyeken. A Hotel Elies afféle jolly joker volt, gyalog nem volt messze a tengerpart, a közelben volt több kis bolt, buszmegálló, ám a sziget csendesebb részéről lévén szó, lehetett nyugodtan pihenni. Mivel Elies félúton van a főváros és Massouri közt, bárhová könnyen el lehet innen jutni.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 10. VasMacska 2008 sze 21. 23:55  
Ajaj! Akkor nekem meg jó lesz még jól kiélvezni a dolgot, a végül előtt.
Már merülök a gyerekkel....:-)
 9. Kékbálna 2008 sze 21. 18:27  
Aztán meg a gyerekkel merülés. Végül a gyerek merül csak...
 8. Jules 2008 sze 12. 18:02  
A búvárkodás után a gyereknevelés jön. Aztán újra a búvárkodás :-D
 7. Mirci 2008 sze 12. 17:55  
Most, hogy így mondod, egyetemista koromban én is barlangásztam...
Lehet, hogy igazad van... A búvárkodás után mi jön? Csak hogy előre tervezhessek...
;-)))
 6. aron 2008 sze 12. 15:52  
szerintem is megy akettő együtt,de mikor fent vagyunk a minuszban akkor a meleget emlegetjük .mind a kettön ek megvan a szépsége és a varázsa.:-)
A további 5 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Varese wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés