»» ««

The ships of darkness

Egyéb

Egy magyar alkotó újonnan megjelent, rendkívül színvonalasan kivitelezett DVD-jét ajánljuk figyelmetekbe.

Somogyi Gyula filmjeiről többször is szót ejtettünk híreinkben, ugyanis több rangos díjat is begyűjtött a magyar búvárfilmes. Az egyik díjazott film, a The ships of darkness a Vörös-tenger roncsainál készült, de nem hagyományos roncsfilm: a tíz perces etűd a képek erejére és a Solaris zenéjére épül. Örömmel hallottunk a sikerekről, de bevallom őszintén, amikor Jules barátom említette, hogy szeretné DVD-n is kiadni, eleinte a fejemet csóváltam, annyira nagy vállalkozásnak látszott az általa tervezett igényességgel megvalósítani azt.

Most pedig a kezemben van a DVD, megnéztem a rajta levő tartalmat, belelapoztam a füzetbe, és elismerően hümmögök, mert valóban remek anyag lett a végeredmény. A címadó rövidfilm mellett egy tíz perces film is van rajta, a fiatalon elhunyt merülésvezető, Hany Shahat kommentálásával, aki a roncsokról mesél. Szerepel a lemezen a Solaris dalának videokliplje is. A két víz alatti film HD formátumban is helyet kapott a lemezen, de ezzel még nincs vége a kiegészítőknek.

Előzetesen meg kell jegyezzem, hogy amatőrfilmesként az ember úgy érzi, folyamatosan az útkeresés fázisában van. Hol filmezzek? Miről szóljon a film? Hogy vágjam? Milyen technikát használjak? Melyik a legjobb szoftver? Honnan szerezzek zenét? Ezek a kérdések mindig felmerülnek, tanácsot kérni pedig az ember elsősorban a fórumokon tud. Mifelénk azért nem tipikus a minőségi búvárfilmezés, kicsi az a kör, akikkel erről egyeztetni lehet. Jules tippjeire mindig is számítani lehetett, de erre a lemezre olyan kiegészítő került, ami teljesen gyakorlatias módon oktat. A megvalósítás technikai hátterébe mutat egy kis betekintést, ahol a szoftverek segítségével végzett utómunkával ismerkedhet meg a néző. Én filmesként tanultam belőle, másoknak esetleg pedig azért lehet érdekes, mert jól látszik, milyen hosszú az út még egy rövid film esetén is a forgatástól a végeredményig.

Meg kell dicsérni a nagyon igényes, 16 oldalas kísérő füzetet, ahol koordinátákkal, alapadatokkal, kis rajzzal és rövid leírással ismerhetjük meg a Vörös-tenger néhány, a filmben is feltűnő roncsának történetét. Úgy illik, hogy megemlítsük a DVD elkészítésében segítőket: a tervezés Tökölyi Csaba munkáját dicséri, a rajzok Rik Vercoe munkái, a címoldalon szereplő fotót Róka Róbert készítette, a hátoldalon Szécsényi Ferenc felvétele látható.

A The ships of darkness DVD-változata arra bizonyíték, hogy nem feltétlenül kell egy magyar alkotó filmjét "kicsit sárgább, kicsit savanyúbb" felfogásban elkészíteni. Kompromisszumoktól mentes, nagyon igényes kiadvány lett a végeredmény, amit bátran ajánlhatok mindenki figyelmébe.

The ships of darkness
Helioxfilm, 2008
DVD, 24´+57´
Hivatalos weboldal
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 8. Aladár 2008 okt 26. 20:13  
Zsear. Sorry. Kicit törni.
 7. Jules 2008 okt 26. 19:41  
:-D Álmaimban Amerika :-DDD

Bár azon töröm a fejem, hogy a "szíros" helyett eredetileg mit akartál írni: "zsíros" vagy "sz*ros" ?! :-)))) 
 6. Aladár 2008 okt 26. 15:39  
Persze, te csak a szíros, jól fizető, külföldi vevőkre gondolsz. (sámli)
 5. Jules 2008 okt 26. 09:29  
Mert alapvetően angolul került kiadásra a film, amúgy is max a címét lehetett volna magyarul írni :-D
 4. Aladár 2008 okt 26. 09:21  
Nekem tetszett a film anno a tengeri són. Most minden rossz szándék nélkül azt szeretném kérdezni, hogy a dvd miért angol címmel fut?
A további 3 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Blue Hole / Azure Window

Malta

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés