»» ««

Eltévedt teknősök

Egyéb

Idén több tucat, a hideg vízben legyengült, szinte teljesen mozgásképtelen tengeri teknőst vetett partra az óceán a Brit-szigeteken.

Sajnos, legtöbbjük a gondos ápolás ellenére hamarosan elpusztult. Az állatorvosok nem értik, hogyan kerülhettek a meleghez szokott ál-cserepesteknősök Észak-Európába.

Az ál-cserepesteknősök (Caretta caretta) a Mexikói-öböl homokos fövenyein bújnak ki a tojásaikból, az itteni trópusi vizekben némileg megerősödve indulnak transzatlanti utazásukra, amely során a Golf-áramlatot követve évek alatt eljutnak az Azori-szigetekig, majd itt délnek tartva, visszatérnek Amerika partjaihoz. A körutazás során, a csavargókedvű hüllők, medúzákra, apró rákokra, tengeri csigákra, apró halakra vadásznak és lassan növekszenek, hiszen ez a faj csak 30 éves korára válik ivaréretté. A kifejlett állatok súlya körülbelül 50 kilogramm, ami messze elmarad a hatalmas kérgesteknős, a legnagyobb tengeri hüllő 900 kilogrammos súlyától. Az óriás kérgesteknősök, amelyek a 2,5 méteres hosszúságot is elérhetik, viszonylag gyakran megfigyelhetők az északi vizekben, hiszen sokkal kevésbé érzékenyek a hidegre: még a tartósan 6 fokos tengervízben is megtartják 25 fokos testhőmérsékletüket. Az ál-cserepesteknős azonban nem rendelkezik hőszigetelő zsírréteggel, 10 fok alatt teljesen mozgásképtelenné válik, gyomra felfüggeszti az emésztést, és lassan elpusztul. Az eltévedt példányokkal is ez történt, a több mint 30, végletesen lehűlt teknős közül csupán hármat sikerült megmenteni, őket felépülésük után a Kanári-szigeteknél engedték szabadon.

A teknősöket kezelő állatorvosok szerint minden évben előfordul, hogy néhány álcserepes az Azori-szigetek helyett, 2300 kilométerrel északabbra, Anglia partjainál köt ki. Idén azonban az egy-két példány helyett, több tucatot találtak, ami mindenképpen magyarázatra szorul.

Többféle ok is elképzelhető, vannak, akik a teknősök "rossz útra térését" összefüggésbe hozzák a földi klíma megváltozásával és a globális felmelegedés számlájára írják a furcsa jelenséget. A tisztán látást nehezíti, hogy a zoológusok és tengerbiológusok viszonylag keveset tudnak a tengerjáró teknősök tájékozódási módszereiről. Az eddigi kutatások szerint, az állatok a Föld mágneses erőterét érzékelik, és ez alapján navigálnak. Vannak, akik úgy gondolják, hogy néhány teknős valamilyen bőséges táplálékot kínáló, észak felé tartó apró rák- vagy medúzarajt követve tévesztett irányt. Ennél valószínűbb azonban, hogy a hüllők egy nagy erejű viharba kerültek Portugália partjaitól nyugatra, ott, ahol a Golf-áramlat egy északi és egy déli ágra bomlik. Rod Penrose hüllőszakértő szerint, az erős délnyugati szél lehetett az oka, hogy az északi áramlatba kerülve, egyre hidegebb vizekbe sodródtak a bajbajutott állatok. Ezt a feltételezést látszik erősíteni az a tény is, hogy mindegyik Brit-szigeteknél partot ért teknős, kis súlyú, fiatal, vagy valamilyen módon sérült állat volt, az egyiknek például, valószínűleg egy cápatámadás következményeként, egy uszonya hiányzott.

[ Népszabadság Online ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. Luciferin 2008 nov 11. 19:27  
A kis teknősők rendkívúl sérülékenyek. Tehát elemi érdekük, hogy "titokban" legyenek. Gondolom ti is akkor láttátok amikor kikeltek és mentek a vízbe. Azonkívül kezdetben meglehetősen nagy a növekedési arányuk, szóval viszonylag gyorsan (1-2 év) alatt megnőnek.
 5. pygmy 2008 nov 11. 16:31  
a teknősök mindig is közel álltak hozzánk, de a legutóbbi túrán látottak (százával a nagyok, tucatjával a tojásból kikelő apróságok, stb) még inkább a szívünkhöz édesgették őket:)
egy fontos kérdés: láttunk pici tekit és láttunk kifejlett példányt, de suhanc teknőcöt sose...ezek hol vannak? a nyílt vizen?
 4. seshat 2008 nov 11. 14:07  
tényleg láttam teknöst.
szerintem valaki szabadon engedte az otthonit... vagy a Margitszigetröl szökött....
vagy oda tartott éppen, népszigetröl, mert elszökött otthonról, hogy megkeresse teknöstársait a nagyvilágban...
ez lehetne a magyar Némó nyomában :-))
 3. Bunny 2008 nov 10. 20:14  
nem, az a Münich Ferencucca!
 2. Garfield33 2008 nov 10. 20:11  
Nem József Attila dinnyehéja volt az?
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Dibba´s Rock

United Arab Emirates

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 15m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés