»» ««

Bali ajánló: Tauch Terminal

Utazási élmények
1/2. oldal

Ha az utazásunk zárásaként meglátogatott tulambeni bázist egy szóval kellene jellemeznem, csak annyit mondanék: wunderbar.

Három hét, négy helyszín- Bali minden fontosabb búvár régióját körbelátogattuk, hogy bemutathassuk nektek és képet adjunk a sziget sokszínű víz alatti arcáról.

A Tauch Terminal Tulamben (TTT) bázisán igazi otthonként működő igényes szállást találunk, német precizitású, ingyen nitroxos bázissal. A local merülőhelyeken korlátlan merülési csomaggal szinte mindent láthatunk, és ami nincs mint például a mola-mola, azt pedig kényelmes transzferrel szintén megoldják. Ezen túlmenően pedig jó étterem, gyönyörű környezet, mindenre ügyelő figyelmes és magas szintű kiszolgálás fogadja a vendéget minden téren.

Tulamben a Balira látogató búvárok számára meglehetősen ismert kis falucska. Maga a település semmit nem ad: búvárbázisok, szállások, pár étterem és bolt a megszokott, picit poros balinéz kistelepülés színvonalán. Ám amint átlépjük az idén teljesen megújult Tauch Terminal Tulamben küszöbét, egy teljesen más világba érkezünk. A papírok kitöltése közben kezünkbe nyomnak egy jéghideg koktélt, és egy hűtőből kivett nedves törölközőt, hogy lemoshassuk a hőségben ránkrakódó út porát. Majd pár lépés a hangulatos ápolt kerten át, és elfoglalhatjuk szállásunkat az újonnan épült szárnyban.

Aki már járt a bázison 2008 előtt, nagyon meg fog lepődni amikor újra idelátogat, idén év elején ugyanis teljes átépítés történt a bázison, a bungikat felváltotta egy színvonalas kétszintes szállás például, de a Resort minden más része is teljesen átalakult.
A régiek kedvéért a teljes új felállás: az épületek nem a területen szétszórva, hanem körben egy elnyújtott U alakban helyezkednek el. Érkezésnél vadiúj a recepció, mellette a tengerparton a búvárbázis és a shop. Ezután a hatalmas egybe nyitott kertbe lépve a tenger felé egy új medence van, vele szemben a frissen épült kétszintes modern szállások húzódnak végig. A parton tovább tekintve következik a bár, majd a 3 méter mély (oktató) medence homokos tengerparttal, vele szemben tovább folytatódnak a szállások, végül a két szintes étterem és spa részleg zárja az U betűt. Természetesen a medence körül és mindenfelé az ápolt füvön napernyős nyugágyak, szobrok, sőt egy kis templom is helyet kapott. Az átrendezésnek köszönhetően lényegesen tágasabb, szellősebb, és kényelmesebb lett a Resort, mint előtte volt. Sok, korábban itt járt vendég kérdezte, hogy nagyobb lett-e a telek?

A búvárbázis PADI 5* Gold Palm és SSI Platinum minősítésű, lehetőség van oktatásra, felszerelés bérlésre vagy akár pótlásra a kis shop részlegben, de a legfontosabb szolgáltatása kétségtelenül a teljesen ingyenes nitrox.
Akinek van végzettsége hozzá, szabadon dönthet mivel akar merülni, akár végig kérhet megnövelt oxigéntartalmú keveréket ahogy azt velünk együtt sokan tették- napi 4 merülésnél nem mindegy, mennyire marad friss az ember, vagy terheli nitrogénnel a szervezetet. A bázison a kompresszor a föld alatt van, hangját nem lehet hallani, és rengeteg a hely mindennek. Német precizitás ural mindent, úgyhogy egységesen (szoba)számozott vállfa jár a ruhának és mellénynek, külön mosó a fotó/videó, a komputer, a reduktor, a jacket és a ruhaféleség számára. Van egy klímás fotósszoba is lámpával, asztalokkal és persze konnektorokkal a töltéshez, mint ahogy a felszerelések tárolására szolgáló számozott ládák is zárt helyiségben éjszakáznak. Sőt, még egy kis dobozka is akad a falon szemüvegnek, kulcsnak vagy más apróságnak, tényleg mindenre gondolnak.

A felszerelés összeszerelésével nem kell bajlódni, megteszik helyettünk a bázis működésének alapját képező tábla alapján. Elég csak felírni mikor és hová megyünk, kell-e guide, esetleg milyen extra felszerelés kell és a cucc összerakva vár. A fiúk, amint a merülés előtt odaérünk, hozzák az oxigén analizátort, előttünk lemérik a palackot, aláírunk és már rakják is össze. A merülőhelyekre a már bizonyára ismerősen csengő módon kerülnek a palackok és mellények: helyi asszonyok és férfiak fejükön oda- és visszahozzák, nekünk csak a maszkot és az uszonyt kell vinni, meg persze az ólomövet a derekunkon.

Az írás a következõ lapon folytatódik!


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. Garfield33 2008 nov 27. 21:28  
Nálam a bázis az egész kócerájt jelentette, te birka...
 3. Bunny 2008 nov 27. 18:57  
Jól mondja bálnabácsi. Bár a tisztítóállomás meglett elsőre, csak macsek váltig állította, hogy a bázis roncs felöli sarkánál van, sőt. Na annyira azért nem :)
 2. Kékbálna 2008 nov 27. 15:51  
Hoppá! Ezért nem lett meg a tisztító állomás elsőre. Most ha jól látom a Drop Off-hoz közeli sarkon van a bázis. Gondolom a lejárat is ott van. Régen a közepén volt a lejárat. Ott ahol most a beach bar van.  Ha a beach barnak hátat fordítasz a parton és lemenetelsz 29-re meg lesz a tiszító állomás. Talán egy kicsit a roncs felé. Így van Nyuszi?

Egyébként trükkösek a fiúk. Így közelebb került a Drop Off és csak egy kicsit lett meszebb a roncs. A Coral Garden szempontjából meg mindegy.
 1. Bunny 2008 nov 27. 08:36  
Kékbálna és a többi már ottjárt kedvéért az új bázis alaprajza. Most kaptam meg.

Merülőhelyek

Yongala Wreck

Australia

3/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés