»» ««

TUSA-teszt

Felszerelések

Kellemes helyzet, ha valós merülési körülmények között lehet felszerelést próbálni- ezúttal uszonyt és mellényt kaptam tesztelésre.

Mivel néhány, a tengerentúlon nagyon ismert és népszerű felszerelésről nálunk kevesebbet tudni, örömmel éltem a TUSA felszerelések kipróbálásának lehetőségével. A TUSA név a japán Tabata által gyártott búvárfelszereléseket takarja, és a japánoktól jellemzően minőségi dolgokat várunk el. A fél évszázados múltra visszatekintő cég Tabata úr első, még kézzel készített búvármaszkjától jutott el oda, hogy komoly piaci részesedést szerzett, és az évtizedek alatt több újítással is előrukkolt.

Az már az első ismerkedéskor kiderült, hogy minőségileg nem érheti kifogás a felszereléseket. Noha nem újak voltak, hanem a bázis bérlésre szánt felszerelései, a sok bennük levő merülés nem látszott meg rajtuk. Mind az uszony, mind a mellény inkább belépőszintű, közepes árkategóriájú modell volt, nem a féltve őrzött csúcsfelszerelések közül választottam a próbára.

A TUSA SF-6 Tri-Ex hagyományos, nem hasított uszony. Bár az új technikát alkalmazó uszonyokat sokan használják már a világban (a TUSA is gyárt ilyen modellt, amit már próbáltunk korábban, és a tesztelőink nem voltak róla rossz véleménnyel), sokan maradnak a hagyományos kialakítás hívei. Így aztán ezeknek az uszonyoknak a fejlesztése sem áll meg. A TUSA az egyik első alkalmazója volt a többcsatornás, több anyagból álló penge technológiának, és az SF-6 Tri-Ex ennek egyfajta továbbfejlesztése. Az uszony pengéje három, különböző rugalmasságú anyagból áll, és enyhe szöget zár be a lábrésszel. Az uszony lábrésze kényelmes, puha anyagból készült, a csat megoldása hagyományos, de kiváló kialakítással, a pánt meghúzás vagy lazítás közben nem akad, anyaga is erős.

Az SF-6-ot a túra két merülésén használtam, a korábbi napokon a már megszokott hasított uszonnyal úsztam, időnként áramlással szemben. A hasított uszony továbbra sem az áramlás nagy barátja, de azért cserben nem hagyott. Kíváncsi voltam, hogy a nálam időnként előforduló lábgörcs előfordul-e hasított uszonyhoz visszatérve, de roppant kellemesen kellett csalódnom. Noha volt úszás rendesen a merülés során, teljesen jól manőverezhető, hatékony uszonyt ismertem meg az SF-6-ban, az általam kedvelt "békázáshoz" ideális. A lábrész nagyon pontosan illeszkedő és kényelmes volt, ami azért lepett meg, mert egy vékonyabb anyagú csizmát használtam a túra során- javaslom, hogy vásárlásnál együtt kerüljön sor a csizma és az uszony próbájára, mert szerintem inkább keskenyebb lábmérethez van igazítva. A hagyományos uszonypántok közt a TUSA-féle pánt teljesen jónak bizonyult, de én a magam részéről valószínűleg ezen is inkább rugósra cserélném. Az SF-6 kifejezetten jó választásnak tűnik a megfizethető hagyományos uszonyok iránt érdeklődők számára, és az is mellette szól, hogy változatos színekben (szürkés, sárga vagy piros betétes, illetve halvány kék vagy rózsaszín) vásárolható.

Ugyanezen a két merülésen a TUSA BCJ-3200 Liberator Sigma mellényt használtam. Az első dolgom minden súlyintegrált mellénynél az, hogy megnézem, mennyire könnyen elérhető és biztonságosan rögzíthető a súlyzseb. Ezen az első "teszten" jól szerepelt a mellény, amelynek zsebe akár öt kilót is be tud fogadni, zsebének beillesztése nem nehézkes, és egy speciális rögzítő retesz gondoskodik arról, hogy véletlenül ne oldódhasson ki. Amennyiben viszont tudatosan dobja a búvár az ólmokat, egy erősebb (tényleg erős) rántás elég hozzá. Hátul még két kicsi zseb is helyet kapott a trim súlyok részére. Összesen 16 kilót lehetne a mellénybe pakolni, de a gyártó inkább tíz kilót ajánl maximumként, ami azért a legtöbb helyzetben így is bőven elég. Az én L méretű mellényem átlagosnak mondható 17,4 kilós emelőképességgel rendelkezett, ez szintén teljesen megfelelő a kedvtelési búvárok számára. Bár semmilyen különösen egyedi megoldást nem tudtam felfedezni rajta, mégis kiválóan magamra tudtam igazítani a mellényt, ami nagyon kényelmes, jól illeszkedő társ volt a merüléseim során, jól kialakított háttámlával. Roppant ügyes megoldás az, hogy a mellény hátulján két független, vezető sín tartja a helyén a palackot, amit hagyományos rendszerű pánttal lehet rögzíteni. Az apróbb dolgok a két nagy, cipzáras zsebbe kerülhetnek.

Elsőre kissé szokatlan volt, hogy a megszokott mellényemhez képest nem volt jobb oldali vállszelep, csak a baloldali, inflátortömlős kombi szelep állt rendelkezésemre. Ez viszont meglehetősen robosztus kialakítású és jól használható a tömlő meghúzásával. Az alsó leeresztő szelepet működtető zsineg nem volt előre hozva, de így is aránylag könnyen elérhető volt. Az inflátor kialakítása nagyon ergonomikus, azonnal ráéreztem a használatára, egyáltalán nem kellett keresnem a gombokat. A mellény egy fém D-gyűrűt és több műanyagot kapott, mindez kifejezetten jó kompromisszum a súlycsökkentés terén. Merülés közben a mellény kifejezetten jól viselkedett, sehol nem szorított, de mint minden hagyományos mellény, nem igazán oldalazó úszásra vagy más hasonló mutatványra van optimalizálva. A BCJ-3200-ban egy kellemes, nem túlbonyolított mellényt ismertem meg, ami kifjezetten szimpatikus volt számomra a nem hibrid modellek között. Noha ez a gyártó egyszerűbb modellje, ha minden búvárbázis legalább ilyen mellényt tartana bérlésre, sokkal könnyebb szívvel hagynám otthon a sajátomat súlyproblémák esetén.

Köszönjük a Lagoon Búváriskola segítségét a teszt lebonyolításában!

GR
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 52. Bunny 2008 nov 18. 08:23  
Nekem kettő zseb van csak a mellényemen, mégis nálam van mindig (a zsebben) egy lámpa, felszíni jelzőbója, írótábla, sznorkel, és még  van hely ha kell akár egy tarcsimaszknak bár én inkább optikát szoktam odarakni :)
Pótsúlyt fel lehet rakni karabínerrel D gyűrűre pl, iránytűt a konzolra kell rakni úgy nem hagyod el, shaker szintén D gyűrű ha már mindenáron kell.
 51. seshat 2008 nov 18. 08:06  
a maszk jelenleg, zseb hiján rajtam lóg az övcsaton... nem is hinnéd mennyien jönnek vadi uj maszkkal, "hohó, nempárás, sznorkelezés közben kipróbáltam, igen, ebben akarok merülni, tuti jó, mondom, hogy kipróbáltam, száz éve merülök, nagyonértekmindenhez" - aztán tapasztalt öreg szakállas bácsik pompázhatnak kettö perccel késöbb a rózsaszin cressimben...
(az valamiért mindenkire jó)

sok a négy zseb? gondolkoztam hogy valamiben vizet is vinnék néha, ha netán elsodródnék...csak egy keveset :-D hihi... de rendben. az iránytü lóg, a shaker lóg, jobb lenne a maszkot egy könnyen nyitható cipzaros zsebbe tenni...azonkivül pót suly hátha mégis kell (vagy ha 7mm-ben merülök, magamnak +2) , bója, az elég nagy, + irótábla (ha lóg, mindig elveszitem a ceruzát), meg az a hálós zsák, amit a felszerelésekhez adnak néha, abban gyüjtöm a szemetet a viz alatt... ha nincs zacskom akkor meg a zsebemben :-D de általában találni szoktam... a viz alatt... jameg, lámpa...
huh...
inkább viszek egy retikült :-D
 50. áááááávadász 2008 nov 18. 00:34  
olvasd el az idézeted előtti mondatot is az eredetiből.

ezek alapján nekem! simán az jött le, hogy nem igazán van képben a témában, de persze lehet én értettem félre.
 49. Garfield33 2008 nov 18. 00:26  
Csak hogy jól tudjál aludni:

"ha 1,5 méteres vízben nem lebegnek föl, ahol a súlypróbát szoktam nézni, akkor később erre nem volt példa, hogy fellebegnének mondjuk 10 méterről"

Aszondja a kislány, hogy ha 1.5 m-en elég a súly, akkor 10-en biztos elég. Az eredeti 46. hsz-odban te magad is ugyanezt mondtad.

U.i.: mink akko is szeretünk, ha nem kötözköcc. Főleg fölöslegesen.  
 48. áááááávadász 2008 nov 18. 00:18  
igen papi máris megyek csicsikálni.
átolvastam megint az említett hozzászólást, nekem még mindig ugyanazt mondja.
szerintem rossz súlyozásnál a merülés vége fele (ürülő palack) a felszínhez közel következik be a fellebegés.
majd holnap valaki kiszámolja, hogy annyi súllyal, amivel a végén 10 méterről fellebegsz, egyáltalán le tudsz-e merülni.
fizikafaktosok előnyben.
A további 47 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Fishhead

Maldives

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés