A hazai tavak biológiájáról röviden
Tudomány1/2. oldal
A magyar búvártársadalom nincs elkényeztetve jó hazai merülési lehetőségekkel. Nagy tavaink (Balaton, Fertő tó, Velencei-tó) sekélységük és rossz átlátszóságuk miatt csak korlátozottan használhatók búvárkodásra.
Vizsgáljuk meg, miért van ez így. A bányászás során, amikor elérik a vízadó réteget, a víz elárasztja az addigra kialakult bányagödröt. Ehhez jön még a csapadékvíz. Mind a talajvíz, mind az esővíz (elvileg) tiszta, szennyezőket nem tartalmaz. A tóvíz kémiai összetevőit főleg a mederből kioldott anyagok határozzák meg. Rövid idő elteltével mindenféle élőlény jelenik meg a vízben, ezek főleg mikroszkópikus méretűek. Ilyenek például a moszatok (algák). Az algák lehetnek egysejtűek vagy többsejtűek. Utóbbiak közül némelyeknek csak kevés sejtjük

Mivel a vízi élőlénytársulásokban az elsődleges termelők a vízi növények (köztük az algák), ezért ezek az élőlények alapozzák meg az egész vízi életközösséget. Ez azt jelenti, ha kevés a növényi táplálék, akkor kevés az alga, ebből következően kevés az algaevő állat, mint például a zooplankton is. A sor persze tovább folytatódik, ha kevés a zooplankton, akkor kevés a zooplankton fogyasztó élőlényt (ezeket hívhatjuk egyszerűen halaknak, azzal a megjegyzéssel, hogy a zooplanktont nem csak a halak fogyasztják). Ha nagyon kevés a hal, akkor nincs sok ragadozó hal sem, vagyis üres a víz - jó a látótávolság, de nincs semmi látnivaló.
Nagyjából így kezdődik egy mesterségesen kialakult tó élete. Folytatódni úgy fog, hogy a tavat körülvevő területekről mindenféle módon szerves anyagok kerülnek a vízbe. Ezek értelemszerűen mesterséges vagy természetes forrásból is származhatnak. Mesterséges úton szervesanyag kerülhet be szennyezéssel is, vagy például egy haltelepítés révén. A szerves anyagok tóba való jutása természetes úton igen változatos lehet. Csak néhány példa erre felsorolásszerűen: csapadékvízzel bemosódhat, őszi lombhullással, vízi madarak trágyájával, vízi rovarok megtelepedésével és így tovább. A szerves anyagokat a baktériumok használják fel szaporodásuk során. A lebomló szervesanyagok melléktermékeként növényi tápanyagok szabadulnak fel. Ezek közül a legfontosabb az ortofoszfát (pongyolán szokták foszfátnak, vagy foszfornak is nevezni, de most tekintsünk el a pontos kémiai nomenklatúrától - vegyész olvasóink nagyobb örömére). Igen fontosak a különböző nitrogén-ionok is, mint például az ammonium, nitrit, nitrát. Aki úgy gondolja, hogy ez már nagyon bonyolult annak csak a műtrágyákra kell gondolnia. A műtrágyák feladata a szántóföldeken, hogy a termés mennyiségét növeljék. Itt is valami hasonló történik, a valamilyen formában bekerülő anyagok átalakulnak, és belőlük felszabadulnak olyan anyagok amelyek hatására elkezdődik a tóban a növények mennyiségének a növekedése.
Az írás a következő lapon folytatódik!