»» ««

A Mannar-öblöt féltik a hajóktól

Egyéb

Aktivisták egy új hajózási útvonal kijelölését szeretnék megtorpedózni.

A Srí Lanka és India között levő Mannar-öböl víz alatt levő kulturális örökségének és az itteni élővilágnak az érdekében szeretnék elérni, hogy UNESCO világörökségi helynek nyílvánítsák a körzetet. A vitatott Sethusamudram hajózási csatorna ugyanis veszélyezteti a körzetet az aktivisták szerint.

Ranil Sennanayake szerint a sekély Mannar-öbölben található a világ egyik leginkább érintetlen víz alatti ökoszisztémája (nagyjából 3600 faj él itt, köztük 117 kőkorall, tengeri teknősök, cápák, dugongok, delfinek, ezért 1989 óta bioszféra rezervátum a terület), de víz alá került ókori romok is vannak itt. A tervezett csatorna az öböl egy részének mélyítésével járna, és megépülésével lerövidülne a hajózási útvonal, nem kellene megkerülni egész Srí Lankát.

-A Sethusamudram projekt hatással lesz a víz alatti kulturális örökségre és a biodiverzitásra is. De Srí Lankán és Tamil Nadu partmenti övezeteiben az ívóvízellátást is károsan befolyásolja majd- mondta el Sennayake. A tudós már több száz merülést hajtott itt végre, és több ősi város romjaira bukkantak már rá, mint Mahabalipuram és Pumpoor.

A környezetvédők, régészek, vallási vezetők nem csak a két érintett országból, de az USA-ból és Kanadából is részt vesznek azon a londoni találkozón, ahol megvitatják, milyen módon lehetne a két ország vezetőit rábírni terv leállítására.

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. hopposztkopp 2008 dec 08. 13:06  
Ha már az Indiai óceán, akkor legyen az Andaman tenger, (stipi-stopi) és ezért nekem jár a fizetés, szolgálati hajó és repülő, meg adókedvezmény.
Most komolyan: ha kell a csatorna, akkor meg lesz építve legfeljebb lesz egy másik élővilág rajta. Azt pont ugyanennyire nem fogom ismerni.
 3. istvanv 2008 dec 07. 23:06  
Nem nyitok vitát!
 2. Káplán 2008 dec 06. 13:54  
Nem lehet, hogy csak egy marketingfogás:

"Gyertek, amig lehet és van mit látni"

Fúj, ronda vagyok .....
 1. pygmy 2008 dec 06. 11:12  
"a világ egyik leginkább érintetlen víz alatti ökoszisztémája" olyan sok helyre puffogtatják ezt, tényleg így van? hogy nem fedezték még fel maguknak a tömegbúvárok? vagy csak mi (én) nem tudunk róla? vagy talán az a jó az ottani élővilágnak, hogy eddig nem tudtunk róla?

Merülőhelyek

Abu Galawa

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés