»» ««

Tűz és Csillagok

Vörös-tenger

Egyik szemünk sírt, másik nevetett amikor megkaptuk a két friss hírt egyiptomból.

Kezdjük talán a rossz hírrel. Kevés olyan, egyiptomi búvárszafarin részt vett olvasó lehet, aki ne ismerné akár személyesen is a Nabila Ebeidet. A 28 méter hoszú, 7.5 méter széles, fából készült hajó 2002-ben épült Egyiptomban, évek óta szolgálja a többségében magyar búvárokat. 2007-ben fel lett újítva, teakfa burkolatot kapott, megnagyobbodott a hátsó fedélzet, szóval még szebb és jobb lett. Nevét egyébként egy 1945-ben Kairóban született egyiptomi színésznőről kapta.

Sokan túráztak vele akár a messzi déli zátonyoknál is, de amióta a nagyobb Cassiopeia elkészült, ez a hajó elsősorban a kisebb baráti társaságok, csoportok kedvelt célpontja lett. Idén nyáron mi is élvezhettük, hogy alig egy tucatnyian kibérelhettük, és egy felejthetetlen fotós-videós-lazázós szafari tölthettünk el a fedélzeten. Kedves személyzet, szuper szakács és kényelmes hajó - idén is úgy terveztük megismételjük a túrát a "hölgyemény" fedélzetén.

Nos a tervünk sajnos szó szerint füstbement, a Nabila Ebeid ugyanis múlt hét kedden a kikötőben horgonyozva leégett. A legénység jórészt elhagyta a hajót, hogy megérdemelt pihenőjét töltse el családjával, amikor a motortérben valószínűleg elektromos tűz keletkezett, amivel a hajón maradtak nem bírtak, így a hajó teljesen leégett. Vendégek nem voltak a hajón, a fedélzeten maradtaknak sem lett semmi baja. Az elektromos tűz egyébként sajnos elég általános okozója a hajó baleseteknek, pont a Nabilán beszélgettem erről az idei szafarinkon a vezetőnkkel, a legtöbb elsüllyedt hajó elektromos tűz miatt került hullámsírba.

Sajnos a hajó javíthatatlan, így a Nabila mostantól csak az emlékeinkben szelheti a hullámokat. (Nekünk személy szerint is rengeteg jó emlékünk kötődik a hajóhoz, és tényleg szívből sajnáljuk az "öreglányt" - szerk.)

És mi a jó hír? Nos, többen már tudják, épül a Cassiopeia után a második magyar hajó Egyiptom vizein, ami szintén egy csillagkép után, az Andromeda nevet fogja viselni, és tervek szerint tavasszal már vízre is kerül. Szintén acélból készült 39 méter hosszú hajótörzset kap, aminek tervezésekor figyelembe vették a Cassiopeiánál tapasztaltakat. Felszereltségben és kényelemben legalább olyan jó, sőt jobb lesz ha ez lehetséges, mint elődje. Öt darab full extrás kabint is terveznek (hűtő, dvd, LCD TV, hajszárító) a már megszokott minőség felett. Természetesen a már bevált és megszeretett szolgáltatások, mint a sisha szoba, kényelmes ebédlő, tágas terek sem maradhat ki a 26 vendég befogadására képes hajóról.
Búvár technikailag a hajó megkapja a Cassiopeián már bevezetett búvárkereső rendszert, a nitrox töltést pedig akár az összes palack számára elérhetővé teszik a speciális kompresszorok. Természetesen mindkét hajón -megelőzendő a Nabilán történteket- automata oltórendszer üzemel.


Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 116. Bunny 2008 dec 19. 08:34  
Az a hír nem is igaz :)
 115. Garfield33 2008 dec 19. 08:30  
Tudod, azért létezeik olyan búvárkodással kapcsolatos hír, amit nem te tudsz meg elsőre...

 114. Bunny 2008 dec 19. 08:24  
Én nem tudok róla, hogy az andromédára menne a személyzet. Nem arról volt szó, hogy jó lenne?
 113. Edka 2008 dec 18. 23:03  
Tévecc, most állandóan házakat ajándékoznak rászorulóknak, vadi új és dög nagy kégliket. Menő téma az emberség, főleg ha nagy a nézettsége. Ja, és amerikaiakhoz méltóan állandóan mindenki sír. Meghatódik magától, a szomszédjától, a szegényektől, stb. Pedig teccik az ötlet, de valahogy elkezdtem gyanakodni... túl magyar vagy kelet-európai lennék, vagy ez a szentimentális nemzet bosszant?
Más. Nagyon örülök, hogy befogadják őket, mármint a Nabila személyzetet az Andromédára. Bár takarítani nem nagyon szerettek, de mi sem ezért szerettük őket. Ott volt ugye az a hiányzó ujjú kisfickó, a zodiákos is? A kistulajt is bírtam, bár legutóbb mikor a kakás vízben úszatta vissza a csapatot, néhányan nem kedvelték :-))
 112. Garfield33 2008 dec 17. 00:45  
A kasszasikerhez gyerek, kutya, delfin vagy Bruce Willis kell.
Az emberség nem igazán menő téma ott...
A további 111 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Nelivaru Haa

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelynagy rája mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés