»» ««

A cápák nagyobb védelme a cél

Környezetvédelem

A cápák közösségi védelmére szánta el magát az Európai Bizottság, miután egyre több cápafaj sodródott a kihalás szélére.

Az Európai Bizottság célja az, hogy bezárja azokat a jelenlegi kiskapukat, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a halászok ilyen-olyan okkal, de halászhassák a védett állatokat.

Az óceánokban élő cápafajok csaknem fele a kihalás szélére sodródott az elmúlt évtizedekben. Épp ezért a természetvédelmi szervezetek már évek óta próbálják felhívni a politikusok figyelmét a tengerek csúcsragadozóinak fokozottabb védelmére. Szerintük ugyanis, hogyha a cápák nagy része eltűnik a vizekből, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek, hiszen felborul az óceánok megszokott ökoszisztémája. A Bizottság elhatározására, amely nemsokára az Európai Parlament elé kerül, a szervezetek különbözőképpen reagáltak.

A Shark Alliance egyik vezetője Sonja Fordham egy igazán nagyszerű lépésként értékelte a javaslatot, mert szerintük kell, hogy limitálják a kutatási célból halászható cápák mennyiségét, továbbá arra is szükség van, hogy a cápauszonyok kérdésében is nagyobb szigor legyen. A madridi Oceana csoport azonban nem ennyire derülátó, szerintük ennél jóval nagyobb szigorra lenne szükség és úgy vélik, hogy a négy éves türelmi idő, amely a parlamenti szavazás után lép életbe túl sok időt enged a portyázóknak.

A Bizottság a legtöbbet a cápauszony problémával foglalkozott. Az európai halászhajóknál ezentúl nem megengedett, hogy a kifogott cápákról levágják az uszonyt és a hal többi részét pedig az óceánba dobják. A javaslat szerint a teljes cápatetemeket ezentúl uszonnyal együtt kell a kikötőkbe szállítani. Eddig ugyanis a halászok a tetemek nagy részét visszadobták a vízbe és az uszonyokat sokan jó pénzért Kelet-Ázsiába értékesítették, ott ugyanis nagy a kereslet a cápauszony iránt. Sokan azt a kiskaput is kijátszották, hogy a cápa véletlenül gabalyodott a hálóba miközben tonhalra halásztak. Épp ezért a jövőben a tervek szerint azokra a hajókra, ahol gyakran előfordulnak ilyen balesetek, megfigyelő-berendezéseket szerelnek.

A szigorú szabályozásra azért van nagy szükség, mert az elmúlt években mindenki számára bebizonyosodott, hogy az óceánok csúcsragadozói, a cápák komoly veszélyben vannak. A túlzott halászat miatt több faj a kihalás szélére sodródott. Gond az is, hogy ezek a fajok normál esetben hosszú életet élnek és kevés utódot hoznak a világra.

[ Greenfo ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Cod Hole

Australia

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 23m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés