»» ««

Magyar búvár balesete Malajziában

Külföld

Tragédiával végződött egy borneói búvártúra első merülése.

A 2009 januárjában bekövetkezett baleset kapcsán az elhunyt búvár özvegye vette fel a kapcsolatot a szerkesztőségünkkel, hogy elmesélje az esetet amit a túra résztvevőjeként maga is átélt. Nem tud és nem is akar elfogulatlan lenni, és mi sem vártuk el ezt tőle, hiszen testközelből kellett átélnie egy közeli hozzátartozója halálát. Idehaza pedig közös gyereküknek kellett elmondania, hogy édesapja már soha nem tér vissza a családhoz. Ennek ellenére igyekezett tárgyilagosan elmondani a történteket, és nem elsősorban a múlt boncolgatása a cél, hanem az, hogy a jövőben nekünk jussanak eszünkbe az eset tapasztalatai.

A 42 esztendős férfi és felesége egyaránt búvárkodott, de nem ugyanazon a szinten. Míg a hölgy nagyon szerette a merülést, és még mentőbúvári képzettséget szerzett, majd divemaster tanfolyamra is beiratkozott, férje megmaradt egy csillagos búvárnak, éppen azért, mert igazi kedvtelési, alkalmi búvárnak tartotta magát, és úgy gondolta, így jobban figyelnek rá. A mentőbúvári tanfolyamot tartó férfi beszélte rá a merülésvezetői tanfolyam kapcsán a házaspárt egy borneói utazásra, a Kapalai Dive Resortba. Mivel alapvetően korrektnek ítélte meg a tanfolyamon végzett munkáját a feleség, ezért vágtak bele az útba. A túrát vezető búvár az elején közölte, hogy a két éve nem merült férj már az első, ellenőrző merüléstől kezdve az ő társa lesz, hiszen rá kell leginkább figyelni és amúgy sem tartja szerencsésnek házaspárok együtt merülését, így a feleség más partnert kapott.

Megtekintés nagyobb méretben
Bár a rutintalan férjnek volt saját reduktora, komputere viszont nem, percekkel a merülés megkezdése előtt a túravezető új reduktorszettet adott, egy levegőintegrált búvárkomputerrel, mert minden, a csoportban merülő búvár számára fontosnak tartotta a saját műszer meglétét.
A férfi még nem használt ilyet és nem is volt ideje hosszabb ismerkedésre, hiszen a merülés előtt néhány perccel cserélték ki a műszert. Sajnálatos módon a magyar merülésvezető és merülőtárs nem tartotta fontosnak, hogy a merülést megelőző merülőtársi ellenőrzés keretében ezt megmutassa a kezdő búvárnak. Mivel addigra a csoport tagjai már a vízben tartózkodtak, ők is a vízbe siettek. Maga a merülés a hölgy mondása szerint normálisan zajlott, bár hozzátette, kifejezetten nagy termetű, lassabban úszó férje többször leszakadt társától, a merülést vezető magyar búvártól, aki a vészhelyzetet megelőzően is folyamatosan méterekkel merülőtársa előtt úszott. Aztán a harmincadik percben azt látta, hogy férje kétségbeesetten úszik a merülésvezetőhöz, megszerzi az oktopuszt, majd a páros, kiegészülve a szintén vízben levő helyi búvárvezetővel a felszínre indul. A magyar vezető 14 méteres mélységből visszafordult, a csoportot a felszínre hívta, majd felúszott, és ott várta be a normál módon, 3-4 perc múlva a felszínre ért búvárokat. A hölgy látta, hogy ebben a pillanatban még mindig férjének partra vitelével küszködnek a helyiek. A búvárbázisnak nem volt sem orvosa, sem defibrillátora, és hiába vitték motorcsónakkal a szárazföldre az áldozatot, már nem sikerült megmenteni az életét.

A középkorú, stresszes életét élő menedzser esetén felmerülhetett volna az a lehetőség is, hogy szívroham vagy más hasonló kivédhetetlen élettani probléma okozta a balesetet. Ám a levegőintegrált komputer adatainak letöltésekor egészen más derült ki. A profilból egyértelműen látszik, hogy a merülés harmincadik percében, 20 méteres mélységben az áldozatnak egyszerűen kifogyott a levegője. Mivel nagyobb termetű is volt, rutintalan is, és hosszabb kihagyás után merült, a komputer által számított 28 literes levegőfogyasztás nagynak mondható ugyan, de nem extrémnek. A hölgy elmondása szerint, bár a második párként úsztak, tőle a merülés során egyszer sem kérdezte meg a levegőmennyiséget a merülésvezető. ő a társáét többször ellenőrizte, ám arról nem volt tudomása, hogy férjének milyen vészesen lecsökkent a tartaléka, és azt nem tudhatja, kommunikált-e a víz alatt férje és annak társa.

A boncolási jegyzőkönyv szerint a halál oka fulladás volt: a nagy mennyiségű, tüdőbe került sós víz miatt összeomlott a légzés. Hogy a sós víz már akkor a tüdejébe került, amikor a búvár kétségbeesetten úszott társa után (a csoport tagjainak beszámolója szerint pánikolva a sznorkelből próbált már levegőt venni), vagy a felszínen, amikor a helyi vezető küszködött a partra vitelével, nem dönthető el. A baleset elemzése arra mutat rá, hogy ilyen kritikussá már nem is lett volna szabad válnia a helyzetnek.

A baleset szomorú tanulságai közé tartozik az, hogy a társ, főleg a tapasztalatlan társ levegőmennyiségének figyelemmel kísérése elengedhetetlen, hiába tudjuk jól, mindenkinek magának kell elsősorban ezt rendszeresen ellenőrizni. Persze meglehet, hogy a komputer által mutatott értékeket értelmezte rosszul az áldozat, de hozzá kell tenni, nem is volt lehetősége megismerni annak működését. Semmiképpen sem mondható szerencsésnek a merülés előtt amúgy is nyilván idegesebb búvárt egy számára teljesen ismeretlen felszerelés átszerelésével még tovább stresszelni, bár a komputer elvileg pont a biztonság növelése érdekében lett volna szükséges. Ráadásul számítani kellett volna arra, hogy a hosszabb kihagyás után merülő, és kifejezetten nagy termetű férfi levegőfogyasztása nagyobb lesz a szokásosnál, többek között ezért is tervezik mindenhol sekélyre és rövidre a check dive-ot. Figyeljünk magunkra, fokozottan figyeljünk a rutintalan társra, a merülés előtt igyekezzünk jól megismerni felszerelésünket, és nincs "kis" merülés amit nem kell annyira komolyan venni- talán ezek lehetnek a legfontosabb tanulságok.

Köszönettel tartozunk az áldozat feleségének, amiért mindannyiunk okulására, és az ellenőrizetlen szóbeszédek megelőzésére maga mesélte el nekünk, mi történt azon a végzetes napon, és rendelkezésre bocsátotta a komputerből letöltött profilt is. Kérjük, amennyiben kommentálni kívánjátok az esetet, tartsátok tiszteletben a hozzátartozók érzéseit, akiknek ezúton is őszinte részvétünket fejezzük ki.
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 302. Potato 2009 ápr 10. 13:29  
Hsz. törölve.
[Szia, köszi hogy átraktad a balesetesbe is, mert valóban inkább ott a helye már, ezt a fórumot már ilyen általános témákkal lezártuk. Szerk]
 301. Káplán 2009 már 14. 13:41  
Másik fél? Az egyiket meghallgattuk? Vagy megfogjuk ?  Mi hozzászólók, csak a harmadik és sokadik hozzászólók voltunk csak. Igy lesz csak egyoldalas a dolog. Neki már esélye sincs elmondani, mi történt.
 300. Bunny 2009 már 10. 20:48  
A másik fél több áttételen keresztül jelezte, hogy nyilatkozna. Mi várjuk a jelentkezését, addig is ezt a fórumon nagyjából lezártuk, mert már rommá veséztük a témát.
 299. csergezerge 2009 már 10. 20:32  
Hát nem tudom, idáig hallgattam, talán bölcsebb lenne, ha továbbra is ezt tenném, de nem...
1. Nem védek senkit, de hallgattassék már meg a másik fél is.
2. Van vizsgálat? Ha igen, akkor mi lett az eredménye? Ha nem zárult le, akkor mit osztjuk az észt itt előre? Ha nincs vizsgálat, miért nincs?
Köszönöm.  

 298. Dinó-86 2009 már 05. 19:39  
Sory, nem voltam mostanáig! Teljesen egyetértek "békabúvár" febr. 27-i eszmefuttatásával!!! olvassátok el még 1X!
igaz, hogy az utazásszervező búvárbázissal rendelkező vezető volt. ő volt a mi "magyar nyelvű merülésvezetőnk" az árban ez is benne volt !!!!!! A maláj mer.vez. nem sokat törődött velünk az egész hét alatt, a kártyánkat sem kérték el
- tök mindegy volt számukra, hogy egyáltalán tudunk-e merülni és milyen szinten!!! A 2o m -ről csak annyit, hogy ez az első merülésünk volt, közvetlenül a megérkezésünk után, amolyan "bemerülés" TILOS 1o m alá menni, hisz ott derül ki, hogy ki mit tud!!!! hisz nem ismertük egymást.
Teljesen egyértelmű a társ (merülésvezető) felelősége, bár ő egyértelműen elzárkózik "ő nem felelős semmiért" !!!
A téma befejezéseként csak ennyit akartam mondani.
Köszönöm, hogy meghalgattatok! :)
A további 297 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Samadai / Dolphin Reef

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa delfin legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés