»» ««

Búvár a Széchenyi tér alatt

Magyarország

Kétszáz éve, de lehet, hogy több mint fél évezrede nem járt olyan mélyen ember a győri Széchenyi téren, mint Kurucz Attila.

A Győri Búvár Sport Egyesület búvára szerda délelőtt merült le abba a középkori kútba, amelyet a tér felújítását megelőző megelőző régészeti feltáráson találtak meg a szakemberek.

"Megmértük, tizenkét fokos volt a víz, de nem fáztam, mert teljesen zárt ruhában voltam" - mondta délután fél kettőkor, néhány perccel azután, hogy befejezte a munkát és feljött a felszínre. A hét méter mély kútban két méteres vízoszlop volt. A néhány hete készült videokamerás felvételeken még olyan tisztának tűnt, hogy a fák erezete is látszott, mára azonban -talán a Mosoni-Duna magasabb vízállása miatt- zavarossá vált, így a látótávolság nullára csökkent.

Az olvasóban nyilván felmerül a kérdés, hogyan kerül fa a hozzávetőlegesen két méter átmérőjű kútba. Kurucz Attila egész deszkákat emelt ki, amelyeket az aljára fektettek. Bíró Szilvia ásatásvezető régész szerint ezek a víznyerő hely XVIII. századi átépítésekor kerülhettek oda. A kutat egyébként a XVIII. század végéig használták, akkor egy kupolával zárták le, amit az elmúlt napokban bontottak el. (A víz zavarossá válását ez is okozhatta.)

A búvár a faanyagon kívül vas- és faeszközöket, kerámia- és üvegdarabokat is felszínre hozott. Ezekről a lelettisztítás után tudnak többet mondani a szakemberek. A kútból iszapmintákat is vett, amit archeobotanikus vizsgál polleneket, magokat keresve. Az eredményekből az akkori kor életmódjára, esetleg klímájára lehet következtetni.

A nagy valószínűség szerint középkori eredetű kút jó állapota váratlanul érte Figler Andrást, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nyugat-dunántúli irodavezetőjét is. Ennek alapján javasolta, hogy szerencsés lenne a víznyerő felújítását is az európai uniós projekt részévé tenni, vagy ha ez már veszélyeztetné a rekonstrukció megvalósítását, akkor legalább úgy lenne jó módosítani a terveket, hogy az később, egy önálló megoldással mégis bemutatható legyen.

Képek és videó a kisalfold.hu oldalon.
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Local, Ras Umm Sid

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés