»» ««

Uszonyteszt: két hagyományos a ringben

Felszerelések

Ezúttal a Cressi Rondine A és az Oceanic Viper Ice uszonyt próbálhattuk ki élesben.

A Cressi Rondine A uszony már első látásra is korrekt kidolgozású darabnak látszik, míg megfogva érezni a keménységét. A minőségileg kifogástalan műanyag penge és lábrész jórészt egyetlen darabból áll, tehát ennek a modellnek nem annyira az anyagok rafinált kombinációja a jellegzetessége, hanem inkább az uszony pengéjének változó vastagsága. Pár helyen gumi részek egészítik ki a pengét illetve a lábfejnél is a gumi betét hivatott kényelmesebbé tenni. Mellesleg a lábrész hosszabb is a szokásosnál, hogy még jobban megvalósulhasson az erő átadása.

A víz alatt a kemény uszony ellenállása meglepő lehet a manapság divatosabb lágy uszonyt használóknak. Mivel én nem szoktam krallozni, bíztam benne, hogy a békázásra jó lesz a Rondine A. Ám nem egyszerűen jó volt, hanem remek és hatékony. Az ellenállása gyorsan megszokható volt, és egy-egy rendesebb rúgással komolyan előre tudtam magam lökni. Forgásban is kiváló volt, tolatásban szintén a jobbak közé tartozik. A teszt kedvéért a krallozást is próbáltam- jött a szokásos görcs. Ám a békázás hatékonysága miatt akár erős áramlásban is használhattam a kedvenc technikámat. Gyakorlatilag ez az uszony hibátlan volt az én merülési stílusomhoz.

A merev, kemény műanyag lábrész viszont a hét végére mégis okozott gondot, egyszerűen nem tudtam úgy beállítani a pántot, hogy valami valahol ne nyomjon és dörzsöljön. Maga a csat és a pánt hagyományos és erős, jó anyagból készültek, ám az említett gondok miatt nem tudtam megszeretni őket, mert számomra nem volt igazán komfortos az uszony.

Magáról az uszonyról a véleményem kiváló lenne: ha valaki a lassabb tempójú békázás híve, vagy megvan az ereje a hatékony krallozáshoz, ezzel a Cressi Rondine A uszonnyal jól jár. Legyen óvatos az érdeklődő a vásárlásnál, mindenképpen a csizmával együtt próbálja, amiből a merevebb, kemény talpúak lehetnek ideálisak ehhez az uszonyhoz- esetleg kisebb méretű uszony vékony csizmával? Nekem most nem sikerült megtalálnom az ideális párosítást sajnos, hiszen kevesebb időt tudtam a válogatásra fordítani. Nyilván a hatékonyság összefüggésben van azzal, hogy egyetlen merevebb műanyagot használtak fel, és ha sikerülne megtalálnom az uszonyhoz passzoló csizmát, akármikor bevállalnék vele egy túrát a sajátom helyett. Ráadásul a Rondine A nem is igazán drága. Gyakorlatlanabb, nem igazán edzett búvárok viszont meglehet, ennél lágyabb uszonyt választanának első uszonyukként.

Úgy adódott, hogy volt lehetőségem egy szintén hagyományos, nem hasított, ám jóval lágyabb uszony kipróbálására is. Az Oceanic Viper Ice jól kinéző, feltűnően könnyű darab. Már érzésre is lágy a műanyag és gumi kombinációjából álló penge, a lábrész pedig kényelmes, szintén lágy műanyag. A csat és a pánt hagyományos, de a csat műanyaga gyenge, szerintem nem bír túl sokat- mindenképpen érdemes lehet tartalékot vinni.

Úszás közben a gumi lábrész kifejezetten kényelmes és jól tart, a lágy uszonnyal pedig nem különösebben fárasztó a haladás. Együtt jár ezzel, hogy lágysága miatt sebességi rekordot senki nem dönthet vele. Megfelel krallozni, békázni is lehet vele, a forgásban kijezetten gyors, tolatásban pedig átlagos. A Viper áramlással szemben közepesen teljesít- gyorsabban tempózva, krallozva hozható ki belőle a legtöbb ilyen helyzetben. Összességében minden tipikus merülési helyzetben megfelelőnek bizonyult. Viszont a lábrész nedvesen kicsit csúszós lehet, óvatosan kell vele mozogni, ezt elsősorban a búvárhajó uszonyos létráján állva éreztem. Mindenesetre az átlagos, könnyed vörös-tengeri merüléseken biztosan megfelel szinte mindenkinek ez az uszony.

A használati értéket tekintve nem nagyon lehet belekötni az uszonyba, az ár-érték viszony pedig kiváló. Pozitívum a könnyűség, hiszen távoli útjainkra könnyebb szívvel vihetjük saját, jó uszonyunkat. A lágy és vékony műanyag nagyon agresszívan, sokat használva feltehetően nem bír annyit, mint a robosztusabb uszonyok, ezért inkább hobbibúvároknak tartom jó választásnak az Oceanic Vipert. A magam részéről pedig a csatokat és pántokat egyből lecserélném, és számomra így lenne korrekt, repülős utazáshoz ideális uszony a Viper.

A tesztfelszereléseket az Aquanauta Búvárcentrumnak és a Sea-Watch Búváráruháznak köszönhetjük.

GR
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Car Cemetery

United Arab Emirates

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 15m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés