»» ««

Törökkori hajóroncs a Palán

Magyarország

A népszerű merülőhely -remélhetőleg csak átmenetileg- otthont ad egy régészeti leletnek, egy 17. századbeli dereglye roncsának.

A kiszáradás és így a pusztulás megakadályozása miatt ismét víz alá kerül az a hajóroncs, amelyre még januárban bukkantak a Dunában. Az eddig megtalált legkorábbi, 17. századi roncs a dorogi tóban kapott - remélhetőleg nem végső - nyughelyet.

A hajómaradványra még az év elején bukkantak mederkotrás során Solt térségében - mondta el Tóth János Attila, búvárrégész. Mire a helyszínre értek a szakemberek, a körülbelül 20 méter hosszú fahajó felét már a partra emelték, a másik felére pedig kavicságyat borítottak a munkások.

A hajószögek és az iszkábák - a gerendákat összekötő fadarabok - alapján az első vizsgálatnál is egyértelmű volt, hogy nem modern roncsról van szó - tette hozzá a régész. Egy töredék évgyűrű alapú kormeghatározása után kiderült, hogy 1615-ben vágták ki azt a tölgyfát, amelyből a vízi járművet készítették, tehát török kori hajó volt. Tóth János Attila szerint azt már most is látni lehet, hogy húsz méter, vagy annál is hosszabb, lapos fenekű szállító hajó roncsa került elő, amelyet állati erővel vontattak a folyással szemben. A saját korában komoly méretű hajónak számított.

Az, hogy török, magyar, vagy rác hajóról van szó, nem tudjuk. Ez a terület akkor a török birodalom területéhez tartozott. A korban a folyami kereskedelmet gyakran bonyolították magyarok és szerbek is - mondta, hozzátéve, hogy a mederben találhatnak még olyan tárgyakat - kerámiatöredékeket, legénységi felszerelést -, amelyekből a tulajdonosának nemzetiségére is erre következtetni lehet. A régészek további érdekes megfigyeléseket is tettek: több helyen korabeli javítás nyomait vették észre, és égésnyomokat is találtak, ami a hajó pusztulásának módjára utalhat. Vagyis nemcsak egyszerűen zátonyra futott, hanem lehet, hogy tűz is volt a hajón. A történeti összefüggéseket további kutatások tisztázhatják - tette hozzá a régész.

Tóth János Attila elmondta, a rekonstrukcióhoz először konzerválni kellene a maradványokat, kiemelni a hajó másik felét, és összerakni a két részt. A konzerválás történhet úgy, hogy medencékben elhelyezve vegyszerrel itatják át a maradványokat, vagy elsüllyesztik egy őrzött bányatóban.

A maradványokat eddig Bölcskén, egy segítőkész vállalkozás telephelyén tárolták, a napokban azonban a dorogi tóhoz szállították, ahol elsüllyesztették azokat. "Nem volt más választásunk, hiszen mindenképp el akartuk kerülni, hogy a lelet megsemmisüljön" - mondta a búvárrégész, hozzátéve: a kiszáradt deszkák egy része nem süllyedt el, csak akkor merülnek alá, ha megszívják magukat vízzel. Ezután fogják a hajóroncsot a tóban a kiszemelt helyre vontatni.

A dorogi tó a honi búvárélet egyik központja, így nem kell attól tartani, hogy a roncsnak baja esne. S mivel itt található az ország egyetlen búvármúzeuma is, az azt meglátogatók a későbbiekben a hajómaradványt is megcsodálhatják.

[ Múlt-kor ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Coriolanus wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 0-4m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés