»» ««

Költöző korallzátony

Egyéb

Újból olyasmiről hallhattunk, ami talán csak Dubai építkezésein lehetséges.

Az arab ország számtalan látványos projekttel hallatott magáról az utóbbi években. Különleges szállodák, szórakoztató központok, a tengerbe épített szigetek által megformált műkontinensek szolgáltattak beszédtémát. Ám a nagy volumenű munkák időnként az eredeti környezet teljes átformálásával jártak, és ezért megpróbáltak különleges, új módszereket kitalálni az értékek megmentésére.

Az egyik projekt a The World nevet kapó szigetrendszer volt, ami pont egy korallzátony helyére épült volna. Úgy döntöttek, nem hagyják lerombolni a korallzátonyt, de a méretek miatt a hagyományos átköltöztetési eljárásokat nem tartották elég jónak. Tudósok dolgozták ki azt a tervet, ami a máshol alkalmazott kiemeléses-áthajózásos módszerrel szemben végig a víz alatt tartja a korallok által benépesített kőtömböket. A kőtömbök nagyjából öt tonnás súlya miatt a feladat korántsem volt kicsi, főleg ha arra gondolunk, hogy több, mint ezer darab átszállítását kellett megoldani.

A megoldást az lett hát, hogy miután a kőtömböt leválasztották, egyesével felakasztották ezeket egy 90 méter hosszú tutajra, és amikor már húsz ilyen tömböt rögzítettek, a hajó elindult roppant lassúsággal, maximum két csomós sebességgel a 15 kilométer távolságban kijelölt új élőhelyre. A munka 49 napon át tartott, és összesen 1129 tömböt hajóztak át, egy új, 6560 négyzetméteres korallzátonyt kialakítva. A korábban használt módszerekkel akár a korallok 30 százaléka is elpusztult, ezen az új módon viszont csak hét százalék. Igaz, sajnos nem sikerült minden veszélyeztett korallt átvinni, mert némelyik része a zátonynak egyszerűen túl sekélyen volt ahhoz, hogy a munkát elvégezhessék. A veszteségek ellenére nagy szó, hogy nem egyszerűen csak ráépítettek a korallokra, hanem próbálták menteni a menthetőt. Folyamatosan vizsgálják a korallok állapotát az új helyen, és ha a dolgok jól haladnak, lehetővé teszik majd itt a kedvtelési búvárkodást is.

[ A business24-7.ae nyomán ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. vizidino 2009 jún 27. 12:34  
Nekem inkább az jutott eszembe hogy sokkal jobb lett volna ott lenni és csinálni...
 1. pygmy 2009 jún 27. 09:30  
hmm, hogy mire nem fussa nekik?
el kell ismerni, lenyűgöző dolgokat építenek ott.  emellett nekem picit sántít ez a felhajtás és pr a természeti értékek megőrzése témában
ha egyszer levonulnak a kotróhajók, az építőipari gépek, megjelennek majd jachtok, csónakok, fürdőzők...nem tudom, milyen szintig tud regenerálódni az öböl?


Merülőhelyek

Abu Nuhas, Carnatic Wreck

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelymantarája teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés