»» ««

A Hurghadai Nyilatkozat

Vörös-tenger

A HEPCA a Vörös-tenger élővilágának hosszú távú védelme szempontjából egy kiemelkedő jelentőségű nyilatkozat fogadott el 2009. június 2-án.

A Hurghadai Nyilatkozat, amely "A Vörös-tenger természetes erőforrásainak fenntartható felhasználása" alcímet viseli, a tavalyi Sharm El Sheikben tartott környezetvédelmi konferencián elfogadott ajánlások jogi és stratégiai kereteit véglegesíti.

Az ajánlások elsődleges célja a Vörös-tenger élővilágának minél nagyobb mértékű megóvása, egyidejűleg a tengeri erőforrásokból élő közösség korrekt kompenzálása, ezzel összhangban az egyiptomi Vörös-tengerre érvényes halászati jogok visszavásárlása, további halászok belépésének korlátozása, a halászok átképzésének megvalósítása, alternatív munkalehetőségek felajánlása, a jelenlegi illegális halászat irányított megszüntetése . A Hurghadai Nyilatkozat előírja az egyiptomi Vörös-tenger teljes területén a hálóval történő halászat tilalmát, a dél-Szuezi-öbölben a fenékvonóhálóval történő halászat tilalmát és védett tengeri övezetek (ún. No-take zónák) kialakítását a kiemelt körzetekben. A védelem alá eső területeken a halászat mindenféle típusa tilos a búvárturizmus kialakítása és a tenger élővilágának biológiai sokféleségének megóvása érdekében. A Nyilatkozat ugyanakkor az amatőr és sporthorgászat számára külön övezeteket kíván kialakítani.

A Nyilatkozatban teljes körűen szerepelnek a Sharm El Sheikben már elfogadott ajánlások, valamint egy, a védetté nyilvánított és halászatra kijelölt zónák pontos határait tartalmazó térkép.

A Hurghadai Nyilatkozat létrejöttében a jövőnk és a következő generációk iránt elkötelezettséget érző egyének szándéka tükröződik. A HEPCA ezúton is köszönetet mond a Hurghadai Nyilatkozat aláíróinak: Magdy Qubeisy, a Vörös-tenger kormánybiztosa, Mohamed Gala, a Szuezi-csatorna kormánybiztosa, Mohamed Metwaly, a Dél-Sínai terület kormánybiztosa, Amin Abaza, mezőgazdasági miniszter, Zohair Garrana, idegenforgalmi miniszter és Maged George, környezetvédelmi miniszter. A fent említetteken kívül a HEPCA külön köszönetét fejezi ki az alábbi személyeknek és szervezeteknek a Nyilatkozat létrehozásában tett erőfeszítéseikért: CDWS (Búvár és Vízisport-Kamara), SSDM (Dél-Sinai Búvár és Vízisport Egyesület ), Egyiptom Nemzeti Parkjai. Végül, de nem utolsósorban Dr. Mahmoud Hanafy-nak, a HEPCA és a Vörös-tengeri kormánybiztos tudományos tanácsadójának.

A Nyilatkozat aláírása egy hosszú távú folyamat első lépése, a következő az új jogszabályok következetes betartása és végrehajtása. Ehhez szükség van mindannyiunk támogatására, hiszen bármelyikőnk lehet a felelős hatóságok és a HEPCA "szeme". Az egyiptomi Vörös-tenger méreténél fogva túl nagy ahhoz, hogy egyetlen szervezet járőrözzön a területén és felügyelje az ott zajló eseményeket. Ezért kérjük, ha bármiféle, a Nyilatkozattal ellentétes halászati tevékenységet, vagy tiltott zónában történő halászatot tapasztal, vagy kérdése van, jelezze azt a HEPCA felé.
[ www.HEPCA.com ]

Fordítás: Égető Ildikó
Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 14. aron5 2009 jún 26. 12:42  
reméltem nem ilyen bonyolult. :)
ez jutott eszembe a "szívjanak a csóró halászok a gazdag turisták ellenében" gondolatmenetedről.
 13. pygmy 2009 jún 26. 11:58  
pont most olvastam...hmm, aktuális ide
 12. Aladár 2009 jún 26. 11:52  
http://index.hu/tudomany/kornyezet/2009/06/26/veszelyben_a_capak/
 11. Bunny 2009 jún 26. 11:49  
Én asszem fáradt vagyok, de nem látom a párhuzamot a példáddal, mi a reptér, a parcella levetítve a halászati korlátozásra?
 10. aron5 2009 jún 26. 11:38  
Ez pont úgy hangzik (eljárásilag), mint amikor a gazdagabbak körbeépítenek itthon egy repteret, mert valaki felparcellázta a földjét, aztán bepanaszolják és feljelentik a repteret minden létező fórumon, mert zajos. Így a repteret bezárják és egyébként is dögöljön meg. De aki el tudta adni bennfenntesként a telkét az járjon jól, meg ugye a városfejlesztés... stb.
(ez most nem a környezetvédelemről szólt, csak a Bunny által vázolt - vélt - gondolatmenetről)
A további 9 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Maaya Thila

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés