»» ««

Váratlan gyakorisággal bukkannak fel az óriási cápák

Egyéb

A Mexikói-öbölben a cetcápák lepték meg a tudósokat, míg a britek a sok óriáscápának örülhettek.

CC by candicheJelenleg még nem nagyon lehet tudni, miért tűnnek fel az óriáscápák rekordszámban az Egyesült Királyság és Írország vizeiben 2009-ben. Úgy látszik, a kellemes nyári idő és a melegedő tenger nem csak a nyaralókat vonzza, hanem ezeket a hatalmas állatokat is. Cornwall partjainál július végéig 900 alkalommal észleltek óriáscápát- tavaly összesen 26 ilyen eset fordult elő. Az akár 7-8 méteresre is megnövő, planktonszűrő cápák maximum ijedtséget okozhatnak, mert az emberre teljesen veszélytelenek.

Egy 2006-os kutatás szerint bizonyos fajok a melegedő vizek miatt egyre északabbra költöznek, de azt még nem lehet tudni, hogy a globális felmelegedés van-e hatással az óriáscápákra is. Természetesen először még az észlelések adatait kell pontosítani, mert ki kell szűrni, hány alkalommal van olyan, amikor több jelentés vonatkozik ugyanarra az állatra. Igazság szerint nem sokat tudunk az óriáscápák életmódjáról, nem ismert pontos számuk sem. A közelmúltban egy jelöléses kutatás bebizonyította, hogy nem folyamatosan a part közelében élnek: az egyik jeladóval felszerelt állat például a Man-szigettől indulva keresztülvágott az Atlanti-óceánon. Jelenleg önkéntesek bevonásával dolgoznak a kutatók a brit szigetek közelében, kihasználva a nyári hónapokat, amikor az óriáscápa felbukkan. Hogy mit csinálnak az állatok ősztől tavaszig, még nem nagyon tudja senki. Abban is csak reménykedni lehet, hogy a jövő nyáron újból sokan jönnek.

Az Egyesült Államokban dolgozó kutatók is csak keresik egyelőre a választ, miért bukkan fel ebben az évben ilyen sok cetcápa a Mexikói-öböl északi részén. Nem csak egyedi esetekről van szó, mert számos beszámoló jut el a tudósokhoz. Az nem szokatlan, hogy nyaranta számos planktonevő óriás érkezik a Yucatan-félsziget közelébe, és a meglepést most sem az, hogy idén valamivel több érkezett belőlük. Viszont a Mexikói-öböl északi részén, Florida partjainál nagyon váratlan volt a megjelenésük. Halászok, búvárok, turisták számolnak a találkozásokról még Alabama, Mississippi és Louisana partszakaszairól is.

Az tény, hogy megváltozott az egyik erős áramlat, ami okozhatja az állatok új helyeken való felbukkanását. De ez is nehezen tudja magyarázni azt, hogy többszörösére emelkedett az észlelések száma: miközben augusztus elején egy nap alatt száz észlelésről kapott beszámolót az egyik labor, korábban ennek töredékét kapták. A szokásos találkozóhelyükön is megszaporodott a cetcápák száma. Isla Mujeres körzetében egy légi felvételt készítettek, és nagyjából négyszáz állatot számoltak össze. A kutatók brit kollégáikhoz hasonlóan egyelőre még csak keresik az okokat, de a legkézenfekvőbb magyarázatnak nyilván az éghajlatváltozás tűnik.

[ Telegraph, AJC.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Dhonfanu

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés