»» ««

Cápaenciklopédia: a rókacápa

Tudomány
1/2. oldal

Hírek szerint az Elphinstone-nál újabban rókacápával találkoztak- most ezzel a fajjal ismerkedhetünk meg.

Eredete, rendszertani helyzete

Albumhoz klikk a képre.
Nakamura
, a japán Császári Taihoku Egyetem professzora, csak 1935-ben azonosította a közönséges rókacápától (Alopias vulpinus) eltérő fajként a nyílt-tengeri rókacápát (Alopias pelagicus, Nakamura, 1935). Amikor 1788-ban Gmelin először írta le az A. vulpinust, egészen Nakamura precíz összehasonlító vizsgálatáig egységes taxonnak tekintették a két fajt. (A nyílt-tengeri rókacápát egyébként a magyar nevezéktanban rókácápának hívjuk, és az A. vulpinust közönséges rókacápának nevezzük. A nemzetség név, az Alopias görögül rókát jelent.) A rókacápa a heringcápa-alakúak rendjébe (Lamniformes) és azon belül a rókacápa-félék családjába (Alopidae) tartozik. A család egy nemzetségből (Alopias) és három fajból, az A. pelagicuson kívül a közönséges rókacápából (Alopias vulpinus) illetve a nagy szemű rókacápából (Alopias superciliosus) áll. A rókacápa-félék leszármazási kapcsolata a Lamniformes renden belül még nem pontosan tisztázott. Amíg például a közönséges rókacápa mindhárom óceánban megtalálható, és az egyetlen olyan nagytestű cápafaj, amely még a viszonylag szegényes élővilágú Fekete-tengerben is előfordul, addig az A. pelagicus jelentős populációi csak az indo-pacifikus térségből ismertek.

A rókacápa biológiája, anatómiai jellemzői

A rókacápa a nagytestű cápa fajok közé tartozik. A kifejlett hímek és nőstények testmérete -más lamnid fajoktól eltérőn-, közel azonos. Az előbbiek átlagos testhossza 260-330 centiméter, a nőstényeké pedig 270-360 centiméter közötti. Az eddig ismert legméretesebb egyed teljes testhossza elérte a 395 centimétert.

Az Alopidae családba tartozó fajok egyedi jellemzője az aránytalanul hosszú felső farokúszó lebeny, amely a rókacápánál meg is haladhatja a törzs hosszát.
A törzs megnyúlt, torpedó formájú. A rosztrum rövid, és hegyes végű. Az aránylag nagy szemek közel fekszenek az orrhoz. A retina egységesen fekete színű. A szemek a többi lamnid fajhoz hasonlóan, nem rendelkeznek pislogóhártyával. Szorosan a szemek mögött találjuk az apró fecskendőnyílásokat. A kopoltyúrések kicsinyek, az utolsó kopoltyúív a mellúszó töve mögött található. A mellúszók hosszúak, és lekerekített végűek. (Az A. vulpinus mellúszója hegyes csúcsban végződik.) Az első hátúszó meredek szöget zár be a dorzális síkkal, hosszúkás, meredek háromszög formájú. A második hátúszó apró, lapított, és a farok alatti úszó felett található. A páros has alatti úszók nagyok, jól fejlettek. A faroknyél rövid, és szintén eltérően más heringcápa-féléktől, igen vastag. A farokúszó felső lebenye nagyon hosszú, és fokozatosan elvékonyodik. Az alsó lebeny viszonylag széles. A rókacápa faroknyelén nincsen kaudális él, és ez szintén a legtöbb lamnid fajtól eltérő anatómiai sajátosság. A szájnyílás keskeny. A symphisis típusú fogazat nagyon kicsi, a felső álkapocsban átlag 45, az alsóban pedig 37 fogat találunk. A foglemez széles és beöblösödő, a korona döntött, lapos, háromszög alakú, a rövidebb él tövében két egybenőtt mellékcsúccsal. A háti (dorzális) testtáj színe mélykék illetve sötét kékesszürke, a hasi (ventrális) rész fehér.

Albumhoz klikk a képre.
A rókacápa ál-elevenszülő, ún. ovoviviparus faj. A tojásokból az anyaállat testén belül kelnek ki az ivadékok. Bizonyított tény ennél a fajnál az uteruson belüli kannibalizmus: az elsőként kikelő ivadékok felfalják a még kevésbé fejlett embriókat tartalmazó tojásokat. Lin 1999-ben publikált és 167 vemhes nőstény vizsgálatán alapuló megfigyelése szerint, a már kikelt ivadékok között nem tapasztalható további kannibalizmus.

A hímek 6 és 9, a nőstények pedig 8 és 9 éves korukra válnak ivaréretté. Az újszülött ivadékok igen nagyméretűek, testhosszuk 90-140 centiméter közötti. Az ivadékok nagy mérete relatív védettséget biztosít az újszülöttek számára a kisebb ragadozókkal szemben. A nőstények általában csak kettő ivadékot ellenek, így a rókacápa az alacsony reprodukciós rátával rendelkező, és emiatt szaporodásbiológiailag a különösen sérülékeny cápafajok közé tartozik. A hímek átlagos életciklusa 20, a nőstényeké 29 év. A rókacápa sebes úszású, aktív, nyílt vízi ragadozó. Táplálékrendjét apró pelágikus rajhalak és lábasfejűek alkotják. Kisebb csoportokban, közösen vadásznak. Hosszú és erős farokúszójukkal felkorbácsolják a vizet, és a szétbomlasztott rajhalakat jól célzott farok csapásokkal kábítják el, majd ezt követően könnyedén összefogdossák a mozgásképtelenné vált zsákmányt. Epipelágikus faj, a kontinentális selfet borító, és a nyílt óceán felszíni vízrétegeiben honos. Megtalálható a partoktól távoli korallzátonyok és szigetek nyílt tengerrel határos parti vizeiben is. Legfeljebb 150 méteres mélységig hatol le. Ez a faj a röviduszonyú makóhoz (Isurus oxyrinchus) hasonlóan időnként akár öt méteres magasságig is kiveti magát a vízből. A kiugrások oka nem ismert, de legvalószínűbb, hogy így próbál az állat megszabadulni a bőrére tapadt parazitáktól.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 45. Ibolya 2009 aug 29. 05:43  
Nem,de olyat igen,amin ez volt:A királyi haditengerészet mat-róza;-)))
 44. Garfield33 2009 aug 28. 22:48  
Jó, de neki még elnézzük valahogy
 43. Vanek 2009 aug 28. 22:47  
Bálnától tanultam...
 42. Garfield33 2009 aug 28. 22:45  
Vanek, te most végigolvasol- és reagálsz 450 hozzászólást?
 41. Vanek 2009 aug 28. 22:42  
Műveletlen...
A további 40 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tiran, Woodhouse Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 2.5) nehéz körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülésnyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés