»» ««

Kagylómentő búvárok

Magyarország
1/2. oldal

Búvárok segítségével igyekeznek megmenteni kagylókat a rehabilitálás előtt álló a Malom- és Kocka-tavakból.

2009. augusztus végén kezdődik meg a veresegyházi Malom-tó rehabilitációja jelentős (190 millió forintos) Európai Uniós pályázati támogatással. A sikeres pályázathoz nagymértékben hozzájárult az a tény, hogy a Tavirózsa Egyesület közel másfél évtizedes tudományos kutatásai során bizonyította/dokumentálta a tó ökológiai állapotromlását, mely alapján el lehetett készíteni a rehabilitációs tervet. Utóbbi legjelentősebb részfeladata az elmúlt évtizedek intenzív algásodása (vízvirágzásai) során felhalmozódott iszap eltávolítása a tómederből. Ez azért fontos, mert a tó belső (iszapból származó) növényi tápanyag-terhelése (elsősorban a víz nagy foszfor-tartalma) az egyik oka az algásodásnak. A víz foszfor-tartalmának jelentős része -a folyamatosan csökkenő- térségi műtrágyázásból és a helyi szennyvíztisztító nem megfelelően tisztított vízéből származik.

Kagylók szállításra várnakA Kocka-tavat 1989-1990-ben alakították ki, ezért medre kevésbé feliszapolódott mint a többszáz éves Malom-tóé. Az előbbi esetében átlagosan 30 cm, az utóbbi déli és középső harmadában kb. 100-120 cm a felső, lágyabb iszapréteg. A Malom-tó délnyugati nyúlványában és a strand öblében, a bólyán túli (nyugati) oldalon 50 cm-t tesz ki a felső iszapréteg. A Kocka-tóba folyó patak vonalában a sodrás miatt a fenéken egy homokos sáv található. A Malom-tó úszólápjainak (úszó nádasainak) szegélyei körül homokpadok alakultak ki.

Itt kell megjegyezni, hogy az idősebb Malom-tóban az iszap jelentős része az egykor gazdag hínárvegetáció kipusztulását (1980-as évek eleje) követő intenzív algásodás során keletkezett. (Szakirodalmi adatok alapján egy tápanyaggal terhelt, vízvirágzásos vízben akár 10-szer több iszap keletkezik ugyanannyi idő alatt, mint egy azonos méretű hinaras vízben.) A hínárvegetációt egykor tíz faj képviselte, melyekből nyolcat az 1970-től betelepített amurok pusztítottak ki. (Jelenleg a védett fehér tündérrózsa és az apró békalencse él csak a tóban.)

A kishajóról csővel végzett ún. hidromechanizációs szivattyúzás (iszapeltávolítás) során a tófenék élővilágának (makrozoobenton) jelentős része megsemmisülne, ezért ez a beavatkozás csak a meder 60-70%-ára fog kiterjedni. A fenéklakó élővilág az iszap eltávolítása után viszonylag rövid idő alatt képes lesz benépesíteni a medret, azonban a nagyobb testű, akár 10-12 évet is megélő kagylófajok állományai veszélybe kerülnek.
A kagylók megmentése érdekében a Tavirózsa Egyesület szakértői és az Octopus Egyesület búvárai összefogtak. Utóbbi szervezet Veresegyház Város Környezetvédelmi Alapjától nyert támogatást a kagylómentő program megvalósítására. A program célja a kagylók összegyűjtése a Malom- és a Kocka-tóból, majd ezek ideiglenes áthelyezése a szomszédos Ivacsi-tóba.
A kagylók határozásában és a szakmai segítségben a VITUKI Kft. ( www.vituki.hu ) munkatársai (elsősorban Dr. Csányi Béla, Szekeres József és Molnár Melinda) voltak segítségünkre.

2009. augusztus 17. és 19. között az Octopus Egyesület 10 búvára fejenként napi 6 órányi merülést hajtott végre a Kocka- és a Malom-tavon. A három nap alatt a tó nyílt vízfelszíne alatti tófenéknek (5,2 ha) kb. a 70%-át (3,5 ha-t) vizsgálták át, és 501 db. kagylót gyűjtöttek össze. Az egyedsűrűség így ~143 db./ha, mely hazai viszonylatban - hasonló típusú vizekkel összevetve - jónak mondható. A búvárok összesen négy kagylófajt találtak, melyek az alábbiak:
• nagy tavikagyló (Anodonta cygnea),
• festkagyló (Unio pictorum),
• közönséges tavikagyló ("kacsakagyló"; Adnodonta anatina),
• kínai tavikagyló vagy amuri kagyló (Sinanodonta wodiana).
Utóbbi faj az ázsiai halak (amur, busa) betelepítésével jutott el hazai vizeinkbe. Érdekesség, hogy Kínában édesvízi gyöngytermelésre is felhasználják. A kínai tavikagyló és a nagy tavikagyló esetében nagy számban fordultak elő idős példányok (15 cm vagy nagyobb), melyek életkora kb. 8-10 év lehet.

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 8. Mirci 2009 sze 04. 19:41  
Kösz. Én életemben talán egyszer ettem kagylót...
Közben találtam egy régebbi cikket a kis kagylóimról: elég lehangoló...

 7. Luciferin 2009 sze 04. 19:14  
A kagyló evést (különösen az édesízit) nem ajánlanám senkinek. Mivel szürögető életmódot folytatnak összeszednek mindenfélét. Fenolt, nehézfémeket (erről sok japán halásztudna mesélni) és más környezet szennyező kemikáliát. De bacikat és vírusokat is összegyüjtenek úgy, hogy azok fertöző képesek maradnak. Salmonella, hepatitisz stb.
Az amúri kagylók a "helyükre" kerültek, ha jól tudom. De ezek csak gombostűfejnyi gyöngyöket képeznek. Nekem régebbről van is pár darab.
 6. Mirci 2009 sze 04. 18:48  
És mi lett a kínai kagylókkal? Megették őket?
Vagy befogták gyöngytenyésztésre :-)))

Amúgy a Dunában mostanában sok, kb. mogyoró méretű kerek kis kagyló van. Az is valami behurcolt dolog lehet, régen nem volt...
 5. Luciferin 2009 sze 04. 17:26  
Már túlvagyok rajta. A kagylószedésben segítettem.
 4. vizidino 2009 sze 04. 10:37  
tök jól tetted hogy nem rövidítetted meg, tetszett, kösz.
A további 3 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tortugas

Mexico

1/1 db alapján:unalmas(átlag: 1) nehéz körülmények
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés