»» ««

A tenger energiájával világíthat San Francisco

Egyéb

Az engedélyeztetés utolsó fázisában van az az árapályerőmű-tervezet, amely a Csendes-óceán energiáját használná fel.

by David Paul OhmerA Golden Gate híd közelében tervezett létesítmény, amelynek építése már négy éve napirenden van, az Egyesült Államok kaliforniai partvidékének legnagyobb energiatermelő létesítménye lenne. 10-30 MW energiát állítana elő, de maximális kapacitása akár 100 MW is lehetne.

Az árapály-erőművek technológiája egyelőre még nem kiforrott, de a szakemberek szerint nagy jövő előtt áll. A világon mintegy tíz ilyen erőmű üzemel, a legelsőt a franciaországi La Rance-nál álították fel, és csaknem 40 éve üzemel. 2008-ban pedig Észak-Írországban épült egy 1,2 MW teljesítményű erőmű. Észak-Amerikában a kanadai Fundy-öbölben működik árapályerőmű; az öbölben az egész világon a legnagyobb a dagály és apály szintkülönbsége, akár a 18 métert is elérheti!

Jelenleg több mint 50 különféle technológia tesztelése zajlik, hogy kiderüljön, melyik módszer alkalmas leginkább a San Francisco-öböl vizein való energianyerésre. A választék ezekből hatalmas, ugyanakkor kétségek merültek fel a projekt gazdaságosságát illetően. Míg ugyanis a California Renewable Energy Transmission Initiative (szervezet a megújuló energiák használatának elősegítésére) 2008-as tanulmánya szerint egy szél-, geotermikus vagy biomassza-erőmű akár 150 dollár költséggel képes 1 MWh energia előállítására, az árapályerőműnél ugyanez az összeg 410-445 dollár/MWh is lehet.

Mindezek ellenére San Francisco polgármestere, Gavin Newsom eltökélten kiáll a terv mellett. A város egyébként is következetesen igyekszik "zöldülni". Ezt számos program segíti, például a kereskedelmi létesítmények kötelező LEED minősítése, a lakossági komposztálás kötelezővé tétele, a megújuló energiák alkalmazását segítő hitelprogram bevezetése, lakossági és közületi víz- és energiatakarékossági programok vagy a napenergia hasznosítását elősegítő támogatások. Ezek az egyszerű lépések is voltak olyan hatékonyak, hogy az üvegház-gázok kibocsátása az 1990-es szinthez képest 6%-kal csökkent, a napenergia hasznosítása pedig ötszörösére nőtt. Amennyiben pedig megvalósul az árapály-erőmű, San Francisco egészen biztosan modellértékű fenntartható várossá válik.

[ hg.hu ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Woodhouse Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 2.5) nehéz körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülésnyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés