»» ««

Védett övezet az alaszkai belugáknak

Környezetvédelem

A NOAA javaslata szerint védelemre szorul a veszélyeztetett delfinfaj.

by pocketwileyAz érintett zóna, a Cook Inlet több mint egyharmada összesen nagyjából nyolcezer négyzetkilométernyi területet foglalna magában. A 2008 októbere óta tartja számon veszélyeztettként az itt élő belugákat a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), mivel állományuk folyamatosan csökken, jelenleg nagyjából 300 állatról tudnak.

A szervezet számára kiemelt fontosságú ezeknek az élőlényeknek a megvédése a kipusztulástól, ezért mind a tudomány eszközeire, mind a helyi őslakosok ismereteire támaszkodva határozták meg a védendő területet. Ebbe beletartoznak azok a részek, ahol elsősorban nyáron jelennek meg nagy számban a belugák, és itt nevelik kicsinyeiket.

Az Egyesült Államok területén összesen öt különböző élőhelyen megtalálható beluga-állományt tartanak számon, de a többi helyen nincsenek ennyire kritikus helyzetben. A Cook Inlet területén élő állatok viszonylagos elszigeteltségben élnek a többiekhez képest, mert aránylag nagy távolság választja el őket. Az itteni állományt veszélyezteti a kereskedelmi halászat, amikor véletlen áldozattá válnak, az ipari fejlesztések miatt a vízbe kerülő szennyvíz, a betegségek. A védelem révén tudna regenerálódni az állomány. Ám Alaszka állam kormányzója ellenzi a tervet, mert szerinte a védelem alig segítene a belugáknak, viszont nehezítené a gazdasági fejlődést. A végső döntés 2010 elején várható az ügbyben.

[ NOAA ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 12. shark 2009 dec 10. 11:54  
Kösz a naprakész információt. Isten mentese meg a belugákat és az alaszkai farkasokat - no meg a világot-,attól, hogy Mrs Palin legyen az USA elnöke!
 11. elche 2009 dec 10. 11:08  
Idén júliusban lemondott Palin asszony (nyilván már az elnökjelöltségre hajt...), jelenleg Sean Parnell a kormányzó. De alapvetően ugyanaz a kurzus, ő volt korábban a kormányzóhelyettes.
 10. shark 2009 dec 10. 10:50  
Valóban, elismerésre méltó természetvédelmi kollekció a hölgy részéről! Sajnos, Mrs. Palin esete jól példázza, hogy milyen ostoba emberek kerülnek gyakran olyan pozíciókba, ahol a döntéseikkel súlyos károkat okozhatnak mind nekünk,embereknek, mind pedig,- mint Palin példája bizonyítja-, a természetnek.
 9. Káplán 2009 dec 10. 10:37  
Most már az én barátom is ez a figura.
 8. pygmy 2009 dec 10. 10:35  
További mozzanatok kiemelkedő munkásságából: 2007-ben Palin engedélyezett egy 150 dolláros készpénz-ösztönzést minden helikopterből levadászott alaszkai farkas után. Ezt a gyakorlatot 35 év óta szövetségi szinten tiltották. 2008 májusában Palin tiltakozott azon döntés ellen, hogy a jegesmedvéket veszélyeztetett állatfajjá nyilvánítsák. Bírósági pert helyezett kilátásba az átminősítés ellen attól tartva, hogy a döntés meggátolná az olaj- és gáztermelést a medvék élőhelyén, Alaszka északi és északnyugati partjain kívül. Azt állította, hogy a lépés idő előtti, és nem a megfelelő eszköz a medvék jólétének kezelésére.
A további 7 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Arinaga, El Cabron

Spain, Canaries

7/7 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelynagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés