»» ««

Rebreather - Az újralégzős technika

Felszerelések

Ki ne vágyna kellemes, meleg és páradús levegõre a víz alatt? Ki ne vágyna kevesebb buborékra, amikor épp kedvenc fotóját vagy filmjét készül elkészíteni? Avagy ki ne szeretne hosszabb lent tartózkodást?

Ezeket a vágyakat valósítja meg a rebreather, az újralélegzõs technika, aminek elsajátítását már több búváriskola lehetõvé teszi. Számos búvárbázis is rendelkezik már kölcsönözhetõ rebreather felszereléssel, illetve intro lehetõséggel az érdeklõdõk számára. Természetesen az elõnyök mellett pár hátránnyal is szembesülnie kell az újralélegzõs búvárnak.

Mint sok más búvártechnika, ez is katonai eredetű. A katonai búvárok elsõdleges célja az volt, hogy ne kerüljön a vízbe árulkodó buborékfelhõ, amit az ellenség könnyen megláthat. Ezen kívül a hagyományos légzõkészülék nagy hátránya, hogy sok oxigént is veszítünk, mivel az ember nemcsak széndioxidot, hanem sok oxigént is kilélegez. A rebreatherbõl a kilégzett gázkeverék nem kerül vissza a vízbe buborékok formájában, hanem újrafeldolgozásra visszakerül a rendszerbe. A gázkeverékbõl kémiai eljárással különválik a széndioxid és az oxigén (vagy keverék a típustól függõen), utóbbi pedig visszakerül a rendszerbe és újra belélegezhetõ. A rebreathernek is több változata van, létezik zárt rendszer, és félzárt rendszer. Fõ különbség a kettõ között, hogy a zárt rendszer precíz oxigénméréssel rendelkezik, és a felhasznált keverékhez automatikusan adagolja a szükséges mennyiségűDolphin oxigént. A félzárt rendszer nem a tiszta oxigént, hanem a széndioxidtól megtisztított keveréket (pl. nitrox) engedi vissza a lélegzõtartályba, ezért precíz oxigénmérésre nem képes. Fõ elõnye azonban, hogy sokkal olcsóbb, mint a zárt rendszer, ezért elterjedtebb is a használata.

Mindegyik rendszer közös jellemzõje, hogy a kémiai eljárás követõen a keverék kellemesen hõfokú lesz, mely páradús, nem szárad ki a búvár torka. További elõnyük, hogy a keverékfelhasználás független a merülési mélységtõl. Fotósoknak, filmeseknek és tengerbiológusoknak ugyancsak jó hír, hogy a zárt rendszer szinte egyáltalán nem bocsájt ki buborékokat, a félzárt rendszer ritkán (egy, vagy kétpercenként) és azt is a búvár hátán lévõ készülékbõl. A legtöbb rendszer igen hosszú merülési idõre képes, az 1 órától a több óráig a víz alatt tartózkodhatunk vele. Ez a rebreather esetében több dologtól is függ, nem csak az oxigén v. keverék, hanem pl. a betöltött adszorber anyag mennyiségétõl is.

A sok elõny mellett hátrányokkal is szembe kell néznie a rebreather felhasználónak. Az összetettebb technika miatt több idõt kell a felszerelés karbantartására áldozni. Nagyon fontos a széndioxid kiválasztására szolgáló kis kanna megfelelõ feltöltése és ellenõrzése. Ezt az edényt a merülés után fertõtleníteni is kell, nehogy a páradús térben bármilyen kórokozó jelenjen meg. A készülék nem megfelelõ karbantartása esetén nyilvánvaló, hogy új veszélyek tûnnek fel, ilyen a hypoxia, amikor meghibásodás miatt túl kevés oxigén marad a keverékben, vagy a hypercapnia, amikor a kémia adszorber fogy el, így a keverék széndioxidban feldúsul, valamint a ritka, de létezõ lehetõség a nem megfelelõ tisztítás miatti fertõzés. Egy másik veszélyforrás, hogy míg a hagyományos készülékeknél a keverék összetétele állandó, az újralélegzõs készüléknél dinamikus. Ezért a rebreatheren több mérõeszköz is van, általában egy elsõdleges és egy másodlagos. A másodlagos nem tartalék szerepet tölt be, hanem a búvárnak mindkettõt ellenõriznie kell. A készülékeknek általában van automatikus és manuális üzemmódja, utóbbi esetén a búvárnak kell a visszakerült oxigén/keverék mennyiségét állítani, ennek üzemzavarnál van jelentõsége.

Általában a rebreather készülék felépítésénél fogva nincsen hagyományos octopus, hanem egy kis palackot és hozzá való regulátort kell a búvárnak magával vinnie tartalékként. Nyilvánvaló, hogy jól bejáratott computerünket is le kell cserélnünk, de már léteznek a piacon újralélegzõs felszereléshez is megfelelõ computerek, ilyen például az Aladdin Z O2. A megfelelõ adaptert is be kell szereznünk a keveréktartályhoz, mivel azok szelepe nem szabványos. Legtöbb esetben a rebreather nem ad lehetõséget a RayBC töltésére, ezért a keveréket is a tartalék tartályból kell biztosítani, vagy speciális BC-t kell vásárolnunk. Az újralélegzõs búvár nyilván más figyelmet igényel a merülésvezetõk részérõl is, illetve mentésükre is külön fel kell készülni. Ha merülõtársunknak esetleg ilyen felszerelése van, a merülés elõtti extra felkészülési idõ nem csak rá vonatkozik, hanem ránk is, mivel a legtöbb készüléknél az octopust is hiába keresnénk. A felszerelés meglehetõsen nehéz, ezért saját felszerelés esetén gondot okozhat a szállítás is, bár az újabb készülékek már egyre könnyebbek. (A DrägerRay 14 kg menetkész állapotban).

Végül talán a legelrettentõbb tulajdonságuk a magas ár. A Dräger Doplhin félzárt rendszer ára 2900EUR körül van, és ebben nincsenek benne a tartozékok, mint tartalék palack, adapter és a karbantartáshoz szükséges anyagok, a kisebb tudású Dräger Ray-t 1600EUR-ért adják BC-vel. Az Azimuth ára 4500USD, ez is tartalmazza a szükséges tartozékokat, a BC-t is. Még a Dräger Ray készülék árából is akár három baráti, vagy két fejedelmi egyiptomi búvárútra is elmehetünk, vagy egy még kellemesebb távol-keleti túra is belefér.

A 2-3 napos újralégzõs tanfolyamok árai 250-300 EUR körül vannak, egy újralélegzõs intro merülésért pedig 50 EUR körül kell fizetnünk. A tanfolyamnak általában komoly elõfeltételei vannak, advanced fokozat, nitrox merülés jártasság, és legalább 100 merülés. A tanfolyamon a lebegõképességet újra kell tanulni, a berendezés karbantartását el kell sajátítani, az új veszélyeket fel kell tudni ismerni és kezelni, a merüléstervezést, az emelkedést, a megfelelõ táblázatot is az új rendszernek megfelelõen kell ismerni. A gyakorlatban el kell végeznünk egy hosszabb merülést (két óra), be kell mutatnunk a lebegést, a megfelelõ karbantartási lépéseket merülés elõtt és merülés után. Tudni kell mûködtetni a készüléket ún. manuális üzemmódban, kezelnünk kell a mérõmûszert és a rebreatherhez megfelelõ computert, és természetesen be kell mutatnunk a tartalék levegõforrás használatát.

Több embert, gyakorlott búvárokat, merülésvezetõt és instruktort is kérdeztem a technikáról, a vélemények eléggé megosztottak voltak. Páran, akiknek módjuk volt gyakorlatban is kipróbálni, kedvezõen nyilatkoztak róla, de abban egyetértettek, hogy a magas ár miatt az átlag búvárnak egyelõre elérhetetlen. Többen voltak azok, akik meglehetõsen elutasítóak voltak, mondván, hogy több a hátránya, mint az elõnye és nem sok jövõt látnak benne a hobbibúvárok számára, hanem inkább a hagyományos keverékek szélesebb körben való elterjedése várható a közeljövõben. Sokakat az áron kívül a készükék a hagyományoshoz hasonlított bonyolultsága is elijeszt, de a rebreather nyilván még megbízhatóbbá és remélhetõleg olcsóbbá is válik a jövõben.

Gombor Gábor

Kapcsolódó linkek:
http://www.ncups.org/files/Rebreather.pdf
http://www.goingunder.net/Rebreather%20What%20is.htm
http://www.goingunder.net/Rebreather%20Pyle.htm
http://www.aquasafaris.com/store/rebreathers.html#technology
http://www.therebreathersite.nl/Downloads/Shadow.pdf
http://www.ssa-riverside.com/rebreathers/2SemiClosedRebreathereng.pdf
http://www.draeger.com/ST/internet/MH/en/Products/Dive/Rebreathers ...
http://24.237.160.4/files/Downloads/SCUBA/Rebreather/raye1.pdf


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shelly Beach

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés