»» ««

Újfajta biztonsági felszerelés

Felszerelések

A jól ismert felszíni jelzőbóják alternatíváját kínálja egy cég.

A jelzőbójákat a búvárok többsége jól ismeri, és elég sokunk magánál is tartja a merülések nagyobb részén, hiszen elsodródás esetén életmentő lehet a távolról is jól látható bója. Persze bója és bója között van különbség, mert a szelepesek jól kezelhetőek de kicsit drágábbak, a legegyszerűbb bóják meg hiába lennének hosszúak, nem könnyű megtartani őket a függőleges helyzetben.

Az amerikai cég ötlete azon alapul, hogy a lobogó zászló még jobban látható, ha a búvár integet vele, mint a függőlegesen álló bója. Így aztán a roppant kifejező H.E.L.P. (Handheld Emergency Location Pinpointer) nevet kapott eszköz alapvetően egy feltűnő sárga színű zászló, de nyele egészen hosszúra kihúzható, akár másfél méteresre. A teleszkópos tartórúd ráadásul nagyon könnyű, de erős anyagból készült, és hogy könnyebben lehessen bánni a zászlóval, az egészet egy kis praktikus tartószerkezetben helyezték el.

A tesztek szerint akár három kilométerről is látható a hosszabbik oldalán 30 centis zászlóval integető búvár, miközben a tok bő 20 centi hosszú és alig 3 centi vastag, tehát könnyen elfér a mellény zsebében is. Az egész súlya pedig csak 150 gramm, tehát poggyásznak sem nehéz a H.E.L.P. Persze az eszköz nem jó arra, hogy minden helyzetben kiváltsa a jelzőbóját, de egy új biztonsági felszerelésként adott esetben mégis jó szolgálatot tehet. Az elsodródás ugyanis továbbra is komoly veszélyforrás, különösen az olyan nyílt tengeri, áramlásos merülőhelyeknél, mint amelyeket például a Vörös-tengeren is gyakran felkeresnek a szafarik.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. Kékbálna 2010 jan 24. 11:49  
Nem hinném, hogy árban megközelíti az olcsó jelző bója 600 Ft-ját. Ráadásul abból nem nagy cucc másfél méteres fújni. Általában 2 méteresre sikeredik a még megtartható változat. De ha ketten vagyunk a kb. 3,5-4 méteres virsliből focikaput is lehet csinálni. Az meg még jobban látszik.

Szóval én sem érzem azt a fene nagy forradalmi újdonságot.
 5. Káplán 2010 jan 23. 10:24  
Az "újfajta" kifejezés teljesen mókusvakítás. 1999-ben már jelent meg róla cikk (és még sok mindenről) a Dive Magazinban.
Ugyancsak 1999-ben megjelent egy cikk a Búvárinfóban. A cime: Mentés a tengeren. Abban is benne van a "búvárzászló". Sőt még a héliummal felfújható, ezáltal a levegőbe emelkedő radarhullám visszaverő  kütyü is  melyet még a polgári gépek radarjai is észlelnek. Ennyire újfajta.
 4. hopposztkopp 2010 jan 23. 10:04  
Harminc centi három kilométerről?  No ezt a lányok nem veszik be.
 3. vizidino 2010 jan 23. 09:33  
vagy csak behaluztam, vagy már évekkel ezelőtt is láttam teleszkópos nyelű zászlócskát (talán angol) búvároknál. Ebben az esetben viszont az "újfajta" jelző enyhe túlzás
 2. aron5 2010 jan 23. 09:08  
nem lehet könnyű dolga a buddydnak, ha pointerrel kell téged folyton beazonosítania...
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

El Bells

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés