»» ««

Boot Show Düsseldorf szubjektív

Felszerelések
1/3. oldal

Négy nap három éjszaka repülővel, szállodával, többnapos belépővel, étkezéssel mindössze kétszáz euróért? Na, ide el kell menni!

Pár nap múlva már a Lufthansa bőr foteleiben pihengetve iszogattuk a finom olasz vörösbort, tervezgettük rövid ám tartalmas szakmai programunkat. Erős kíváncsiságtól hajtva elindultunk Európa legnagyobb búvár kiállítására.

Hűvös és hóeséses fogadtatásban volt részünk: a levegő hőmérséklete -15°C. A kitűnő közlekedési lehetőségeknek köszönhetően végig fűtött metróval közlekedtünk a repülőtérről célállomásunkig, így ez minket nem nagyon érintett. Minden olyan egyszerű, logikus, letisztult és nyugodt körülöttünk. Feltűnő volt a vizuális környezetszennyezés hiánya. Nem árasztott el mindent a bugyuta, semmitmondó óriásplakátok sűrű erdeje. A modern és a régi építésű házak is rendkívül tiszták, szépek, esztétikusak. A graffiti nem rondítja el a fő és a mellékutcák sorát. Az emberek kedvesek és segítőkészek. A négysávos utakon nincs tömeg. Később megtudtam, hogy a felszín alatt is autóutak vannak kiépítve, így ott is gyorsan halad a közlekedés. Ezt egy nagyon jól tervezett és sűrű metróhálózat teszi még örömtelibbé. Sehol nincsenek cölöpök verve a járdában, nincsenek parkolóórák. Így is lehet élni?

Sportbúvár felszerelések, utazás
Medence a sónA düsseldorfi Boot Show szervező bizottsága idén is kitett magáért: fűtött, üvegoldalú merülő medencékkel lepte meg a kiállítókat, hogy azok termékeiket gyakorlati körülmények között is demonstrálhassák. A medencék között színpad és jókora nézőtér húzódott, ahol folyamatosan pörögtek a műsorok, filmek, bemutatók. A búvár utaztatók standjain ma már a klasszikus Vörös-tenger-Maldív-Thaiföld reláció mellett előszeretettel reklámozzák a cápás helyeket, de a legújabb sláger a bálnákkal történő merülés. Tonga, Hawai, Tahiti a fő csapás, ide a bálnaszezontól függően indulnak utak. Az utaztatók mellett mindjárt a bejáratnál szembetűnik a DAN standja, ahol kedves barátom -a világszinten is elismert dekompressziós orvos- Dr. Hossam fogad és kalauzol el bennünket. Elmeséli, hogy Egyiptomban csak tavaly 176 dekompressziós beteget kezelt, akik közül -hála a modern technikának és a tapasztalatnak- "mindössze" négyen vesztették életüket. Megmutatja az itt kiállított mobil dekókamrákat és kapszulákat, melyek a legmodernebb hiperbárikus rendszerekkel vannak felszerelve. Kávézás közben elmeséli, épp azon dolgozik, hogy minden 40 év feletti búvárnak kötelezővé tegyék a nitrox merülést, amit már a kezdő tanfolyamokba szeretnének beépíteni. Elköszönünk és tovább indulunk a gyártó cégek standjai felé.

A Mares az idén hatalmas és látványos standdal állít ki, a hátulról megvilágított óriási molinók megteszik a hatásukat. Ehhez képest eltörpül a Scubapro és a Cressi standja, ám a legnagyobb stand kétségtelenül az Aqua-Lung gyáré. 1000 négyzetméteres területükön folyamatosan hömpölyög a tömeg, a cég világújdonságok sorozatát prezentálja az idén. Az új szlogen: a "Pack and Dive" méltán arat hatalmas sikert. Stewardess ruhába öltözött lányok demonstrálják az új, pehelykönnyű felszereléseket, melyek súlya összerakva, kompletten is mindössze hat és fél kiló, mérete pedig kézipogyászba könnyedén elfér. Igen, és ebben van jacket, reduktor, ruha, ABC, computer egyszóval: minden. Szóval, mostantól az Aqua-Lunggal könnyedén utazhatunk bárhová és nem kell attól tartanunk, hogy a felszerelésünk miatt esetleg túlsúly pótdíjat kelljen fizetni. (Szegény reptéri munkás Egyiptomban ezután hiába tartja a markát a poggyászfeladásnál...)

Tovább sétálva szembe tűnik a híres finn szárazruha gyár, az Ursuit standja, mely finn fenyőből készült és vitorláshajót formáz. A cég vezetője személyesen van itt és mutatja be nekünk az új speciális anyagból készült szárazruha aláöltözetet. Lényege, hogy noha nagyon vékonynak tűnik, hőszigetelő képessége a 300 grammos ruháknak felel meg. Itt amúgy sem a hagyományos súly adatokat adják meg (szerintük a 100, 200, 300 gr. súlyadat a hőszigetelésre vonatkozóan semmit nem mond), hanem az egységnyi időre jutó hővesztés mértékét közlik, amit a CLO mértékegységgel jelölnek. Elköszönünk Mikától, mert Józsi barátom valami új érdekességet fedezett fel.
Neoprén ruha gyártó kövér búvároknak? És tényleg: remekbe szabott pocakos nedves ruhák tömkelege sorakozik mindenhol. -Ez a biznisz !- kiállt fel barátom és igaza van: úgy viszik a cuccot, hogy öröm nézni. Végre valaki, aki a 100 kiló felettiekre is gondol és nemcsak az "angolna" kinézetű búvárokra. A következő soron ismét érdekességgel találkozunk: égetett porcelán boros üveg mely búvárpalackot formáz, uszony formájú kínáló tálca, palack talpat mintázó csésze; érdekes és látványos ötlet.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 74. Edka 2010 feb 05. 12:31  
Van nekije védence is, annak meg ő a HőSE!
 73. Aladár 2010 feb 04. 19:00  
Általános....
 72. Luciferin 2010 feb 04. 17:40  
"alsegéd" én ilyet sohasem mondtam.
Kivételesen Garf megfogalmazásával értek egyet amit a 65-ös hsz-ben tett.
:-))
 71. Aladár 2010 feb 04. 16:29  
Többet nem offolhatok, pedig szeretnék. De tisztelem a háziakat, így a piszkos bakancsommal átmegyek az Általánba.
 70. Garfield33 2010 feb 04. 16:25  
Ali, most jól elijesztettél mindenkit...
A további 69 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Rovinj, San Giovanni

Croatia (Hrvatska)

3/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés