»» ««

Az óceánok mélyén dől el a klíma sorsa

Tudomány

Sikerült összerakni a Föld éghajlatának múltbeli változásait összekapcsoló mozaikot.

Az éghajlatkutatók rájöttek, hogy a múltbeli, rejtélyesen gyors váltásokat -a jégkorszakok kezdetén a gyors lehűlést, majd a végén a hirtelen felmelegedést- alapvetően az óceánok kémiai körfogásának megváltozása okozta.

A sarkvidékek jégállományának változása, a légkör üvegházgázainak mennyisége ok és okozat is egyben, amely így önmagát erősítő folyamatokba, körforgásba csap át, amelyet csak egy drámai mértékű változás tud leállítani. Az óceánok kémiai változása ma is megfigyelhető, de ezt eddig sokkal inkább következménynek tartották, mint a felmelegedést megerősítő oknak. A geológusok megkövesedett tengeri élőlények elemzésével tett megállapításai alátámasztják, hogy -kiváltó emberi tevékenység híján- a múltban az óceánok mélyén lezajlott változások voltak az éghajlatváltozások kiváltó okai.

Az óceánok áramlási sajátsága, a sarkvidékek közelében jégbe fagyott metán kiolvadása olyan mértékben befolyásolja az éghajlat megváltozását, hogy egy ponton túl az emberi tevékenység hatása elhanyagolhatóvá válik. A múltbeli légkör rekonstruálásával most felállított modell szerint attól kezdve a folyamatokba történő emberi beavatkozás lehetősége is megszűnik. Napjaink alapvető kérdése, hogy túljutottunk-e már ezen a határponton, és ha igen, akkor milyen formában folytatódik a felmelegedés, milyen következményekkel kell számolnia az emberiségnek.

[ nepszava.hu ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 19. Mirci 2010 feb 24. 20:53  
Köszönöm :-)))
 18. shark 2010 feb 24. 20:32  
Egyetértek Veled. A klímaváltozást igen sok, részben még nem kellően ismert tényező befolyásolja, és-természetesen- az emberi civilizáció is.  Eddig  nem sikerült még egzakt módon  modellezni, hogy a mérésekkel kimutatott felmelegedésben mekkora szerepe van az alig másfél évszázados indusztrializációnak, és mennyi a kevésbé ismert természeti tényezőknek. Ugyanakkor való igaz, hogy a napjainkban kimutatott fajkihalásokban oroszlánrésze van az emberiségnek. Az élőhelyek folyamatos pusztítása, a rablógazdálkodás, és a fokozódó környezeti stressz mind ilyen okok,  ezek pedig nem írhatóak a kevéssé ismert természeti tényezők  rovására. Kataklizmaszerű, tehát nagyon rövid idő alatt bekövetkezett  drasztikus változások azonban az emberiség előtti időkből is ismeretesek. Itt most   elsősorban nem a 65 millió évvel ezelőtti Chicxulub-i aszteroida becsapódásra, hanem például, a nagyjából egyidejű dekkán plató-bazalt vulkanizmusra gondolok. Ez az emberi léptékkel is mérhető, mindössze  pár száz éves folyamat mérhetetlenül több CO2-t juttatott a légkörbe, mint az ipari civilizáció. A tengerek átmenetileg savassabbá váltak, rövid klímaingadozás is bekövetkezett, de pl. a zátonyépítő korallokat ez a folyamat kevéssé érintette, az ammoniteszeket meg kipusztította. A mindeddig ismert legnagyobb rapid fajkihalás azonban nem ekkor, hanem a perm időszak legvégén, 250 millió évvel ezelőtt történt. A tengeri családok szintjén 55%-os, a fajok szintjén pedig 95%-os volt a kihalás. Sem aktív vulkáni tevékenység, sem pedig kozmikus hatás nem mutatható ki a tömeges pusztulás mögött. Az ekkori időben kimutatott globális  regresszió sem ad magyarázatot a krudélis kihalásra. Tehát, nagyon sok olyan kérdéssel szembesít  bennünket a természet, amelyekre még csak nem is setjük a helyes választ.
 17. Káplán 2010 feb 24. 19:53  
No (vizi)dino, mik derülnek ki.:)
 16. hopposztkopp 2010 feb 24. 16:21  
A gondolkodó ember próbálja megőrizni mindazt amit értéknek vél. A gond, hogy erős kisebbségbe jut a gondolkodó, míg erős többséget mutat az ösztönlény. Amikor a dínok puffogtatták tele napi több köbbméter metánnal az akkor kb 35%-os oxigéntartalmú aert valamilyen élet akkor is volt. Volt idő, hogy csak széndioxid volt a légkörben és szénsav eső esett. Élet már akkor is volt. Igaz nem embernek való, de volt.
A hatalommal játszók felelőssége meddig marad "embernek" való hely a föld. Élet akkor is lesz mikor az ember már csak a mult idő egy elveszett része lesz.
 15. vizidino 2010 feb 24. 14:47  
"nem mer szembeszállni a mainstreammel"

Ez a mondatod azt sugallja, hogy a cikk szerzője ugyan tudja hogy valami más az igazság, de nem meri leírni. Ezt miből gondolod? Nem illetlenság ilyesmit feltételezni róla?

"És a grafikonokon látszik, hogy mindig is voltak nagy ugrások"

ami grafikonokat én ebben a cikkben a "mindig is" -re relevánsnak látok, azokról nem lehet leolvasni pár száz éves időtartamokra vonatkozólag semmit a túl kis időfelbontás miatt.








A további 14 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Anchor Bay / Popeye Village

Malta

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés