»» ««

A krétai strandtól a BBC-versenyig

Interjú
1/3. oldal

Beszélgetőtársunk ezúttal Selmeczi Dániel, a sikeres magyar természetfotós, a cápák nagy barátja volt.

Selmeczi Dániel
Gyakran hallunk az utóbbi években rólad, sokfelé utazol a nagyvilágban, aztán vagy remek víz alatti fotókkal, vagy díjakkal térsz haza. Most már van mögötted évtizednyi búvármúlt, sok magyar és nemzetközi díj, több ezer merülés- de hol, hogy ismerkedtél meg a búvárkodással?

Hát ez egy hosszú történet... Még 1999-ben jutottam el Krétára, egy családi nyaralásra. Már 21 éves voltam, amikor először megláttam a tengert, tehát viszonylag későn. Nagyon unatkoztam a strandon, és vettem egy "búvárszemüveget", azzal nézelődtem, aztán amikor untam hogy mindig ki kell emelni a fejemet, vettem egy "pipát", aztán meg egy uszonyt is. Figyeltem a többieket, ellestem, hogy kell lebukni, hogyan kell kifújni a vizet... Nagyon megtetszett az egész, pedig csak Krétán voltam, ahol azért nem lehet olyan sokat látni a part mellett. Miután hazajöttem, azonnal elvégeztem egy kezdő búvár tanfolyamot. Most nagyon fellengzősen hangzana, hogy ez megváltoztatta az életemet, de alapvetően mégis így van. 2002-ben pedig már oktató lettem, egészen fiatalon. Később aztán jött a technikai búvárkodás, a barlangi búvárkodás, foglalkoztam mindenféle speciális merüléssel.

Mikor kezdtél víz alatt fotózni, előtte fényképzetél-e már felszínen?
Még 2002-ben vettem meg az első analóg víz alatti szettemet, Nikon F80 volt, Ikelite tokkal. Sok technikai gondom volt, nehezen állt össze az egész a vakukkal meg a többivel. Aztán az első shagrai utamon sikerült pár cápafotó, és úgy éreztem, érdemes ezzel foglalkozni, majd szépen lassan a fotózás minden mást kiszorított a búvárkodásban a számomra. Előtte viszont ennyire nem volt fontos a számomra a dolog, noha gyerekkoromtól fotózgattam, édesapám is gyakorlott amatőr fotós volt, így nekem is mindig volt gépem. Ám az igazi lelkesedést a víz alatti fotózás hozta magával. A fejlődésemhez hozzájárult az is, hogy amikor elkezdtem fotózni, már volt több száz merülésem, oktató voltam, tehát nem okozott gondot a víz alatt jól mozogni, jól lebegni, ellentétben azokkal, akik kezdőként már géppel merülnek.

Albumhoz klikk a képre.
A Nikon F80-ból arra következtetek, hogy az elejétől fogva jó technikával dolgoztál, és nem estél át az "olcsó de majd megbütykölöm" korszakon.

Mondhatjuk így is, de tegyük hozzá, hogy 2001-2002 környékén alig voltak használható kompaktok. Ha valamit akartál, be kellett tokozni egy filmes tükörreflexes gépet, venni kellett vakut és így tovább. Aztán rájöttem, hogy az első Ikelite tokom nem az igazi számomra. Ekkortájt ismerkedtem meg Dombovári Tiborral azaz Bumbival, akivel hosszú órákon át beszélgettünk a fotózásról. Már kint volt a piacon a Nikon D70, de nagyon sokan mondták azt, hogy csak a filmes gép az igazi és nem éri meg digitálisra váltani. Viszont én azt gondoltam, igenis ez lesz a jövő, megvettem a gépet és egy Subal tokot. Számomra ez hozta meg az áttörést. Voltak képeim a diás korszakban is, de igazán akkor kezdtem el látni a víz alatt, amikor digitális gépre váltottam. Analóg géppel is rá lehetett jönni sok dologra, de még akkor, fiatalként nem volt annyi türelmem hogy üljek az átvilágítóasztal előtt, nem emlékeztem milyen blendével fotóztam, szóval sokkal nehezebb lett volna tanulni. Az első sikereket is a digitális képeimmel értem el, néhány pályázati képem még mindig abból a legkorábbi időszakból származik. Azért is jól döntöttem, mert ha akkor az F80 helyett egy jobb filmes gépet veszek, annak az értéke alig egy év alatt a töredékére csökkent volna, amikor mindenki elkezdett DSLR gépeket venni.

Szóba került már Bumbi, de mellette kik voltak, akik segítettek az első időszakban?
Igazából én soha semmilyen hagyományos fotós tanfolyamot nem végeztem el, de Bumbi nagyon sokat segített, ami felér bármilyen tanfolyammal és igyekeztem magamat is képezni. Máté Bencétől is sokat tanultam: hogyan kell profin fotózni, leküzdeni az akadályokat, hogyan kell a jó fotót megcsinálni. Persze ezt nem mindig könnyű egy az egyben megvalósítani a víz alatt, szemléletben viszont nagyon sokat adott.

Melyik tengerben kezdtél el igazán a fotózásra koncentrálva merülni?
Számomra mindig is a Vörös-tenger volt a "házi" tenger. A legjobb képeim többségét ott készítettem, ami érthető is, hiszen nagyon sok időt töltöttem ott, és mindig jobban tudsz fotózni azon a helyen, amit igazán jól ismersz. Tudom, honnan, hogyan jönnek a cápák, és így tovább. Mivel nekem Egyiptom az, ahol ilyen szempontból otthon érzem magam, a Vörös-tenger a hazai pálya, és az már több pályázaton is kiderült, hogy a fotósok nagy része a megszokott környezetben készíti a legjobb képeit. Mindez összefér azzal, hogy az ember azért vágyik az új tengerekre, új élményekre is.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 18. Aladár 2010 már 10. 22:57  
Most már laptopon vagyok, így már könnyű.
ui: kössz démon!
 17. Garfield33 2010 már 10. 22:36  
Nem kioktattam, csak segítettem neki.
 16. azarabdémon 2010 már 10. 22:36  
Ne oktasd ki Aladárt, mert különben neked is más lesz a perspektívád...
 15. Garfield33 2010 már 10. 22:33  
Nemcsak az aláíráson látszik, hogy kompakt. Teljesen más azoknak a képeknek a perspektívája is.
 14. Aladár 2010 már 10. 21:03  
Akkor megnézem rendes monitoron is, mert kicsiben nem tűnt fel.
A további 13 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Maaya Thila

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés