»» ««

Búvárverda: Kia Cee'd

Egyéb

Teszteltük már a Kia kombiját, de a Cee´d alapmodell kimaradt. Most a ráncfelvarrott modellel pótoljuk a hiányzó láncszemet.

A koreai gyártó középkategóriás kínálata a Cee´d család, alapmodellje a most tesztelt ötajtós kialakítás. Talán kevesen tudják, de a család gyártása Szlovákiában folyik, Németországban tervezte egy magyar formatervező, így aztán a család inkább európai mintsem koreai autó. Hogy ne érje szó a ház elejét, hogy csak csúcsfelszereltségű és nagymotoros autókat nézünk, most a legkisebb benzinmotoros autót vizsgáljuk meg.

Nézzük először búvárszemszögből, hogy teljesít, ha felszerelést kell szállítani?

Kia Cee´d csomagtere
(albumhoz klikk a képekre)
Tesztünk kelléke a szokásos: egy közepes méretű búvártáska, amelyet megnézünk, hogyan és hány férne el belőle.
Az autó hossza 4.23m, és csomagtartó mérete a 340 literrel átlagos a kategóriában, és az eredmény sem meglepő. Hosszában nem fér el a táska, keresztbe egymás mögött kettőt tudunk elhelyezni. Szükség esetén elfér alatta egy-egy palack, és még némi pogyász, így kettő komplett búvár felszerelését a csomagtér kényelmesen elnyeli. A csomagtérben különösebb extrákat nem sikerült felfedezni, mankókerék található a padlólap alatt, két oldalt a kerékdob mögött lehálózott üreg.
Természetesen osztottan dönthetőek a hátsó ülések, amivel egy köbméter fölé lehet növelni a rakodóteret. Ilyenkor a hátsó ülőfelületet előre kell hajtani, így viszont egy síkba megkapjuk a megnövelt csomagteret, és az öt ajtós kialakítás miatt a kalaptartót kivéve felfelé is terjeszkedhetünk.

Az utastér kellően tágas akár 4 felnőtt számára is, "magam mögött" kényelmesen elfértem a 183 centimmel, ami nem rossz. A hátsó utasok könyöklőt, elektromos ablakot és a középboxból kinyitható pohártartót kapnak a hely mellé, valamint légzsákot, ha baj lenne.

Az első ülés mechanikusan állítható magasságban, és deréktámasszal is rendelkezik, valamint ülésfűtéssel, ami igen jól jön a téli napokon, a két ülés között könyöklő. A vezetőt segíti (extraként) a tempomat, a fényre sötétedő tükör, esőszenzoros ablaktörlő. A négy irányban állítható bőrkormányról vezérelhető az mp3 CD lejátszós, blutooth kihangosítós, USB-s HiFi, a már említett tempomat és a trip computer is. Ne feledjük a két zónás digitális klímát, a behajtható tükröket és a szerencsére egyre inkább terjedő második 12V csatlakozást (navigációnak pl.).

Motorikusan a legkisebb, 1.4L-es benzinmotorral (109LE) és 5 sebességes kéziváltóval érkezett, nem voltam elájulva tőle. Folyamatosan azt éreztem, hogy a motor sokat forog, nagyon hiányzott egy 6-os váltó (és pici nyomaték), ez meglátszott a fogyasztáson is. Autópályán simán 10 liter, de óvatos átlagom is 7.2 volt télen, klíma nélkül, előzéskor illik 3-ba visszakapcsolni, ha aznap még be is szeretnénk fejezni.

Kia Cee´d műszerfal
Műszakilag
egyébként hozza a kötelezőt, megkaptuk az összes fontos 3 betűs elektromos segítséget, ESP, ABS, EBD és egyebek, a négy tárcsaféket és a projectoros lámpát, ami hagyományos izzóval is nagyon szép fényt rajzol az útra. Kipróbáltuk a Start-stop rendszert az ECO csomag részeként, amivel például a piroslámpánál a motor leáll, de amint a kuplungra lépünk azonnal újra be is indul, így nem pöfögjük az üzemanyagot feleslegesen, így óvva a környezetet. A Cee´d is öt csillagos az NCAP törésteszten, légzsákból akad alaphangon is hat, úgyhogy a biztonságra sem lehet panaszunk.

Összességében a Kia Cee´d EX 1.4 CVVT:
Picit alulmotorizált, a kategóriában bőséges helykínálattal rendelkező autó, minden különösebb meglepetés nélkül hozza, amit az ember elvár tőle. Benne van minden fontos és hasznos extra, emellett biztonságos és a 7+7 év garancia sem megvetendő.

Búvárpraktikum szemszögéből nézve a Kia Cee´d:
Kategóriájában nagyobb helyet ad, mint várnánk, búvárszülőknek gyerekkel nem rossz választás.
Bányatavi kirándulásainkhoz két búvár teljes felszerelését elszállíthatjuk vele, és jöhet még két felnőtt kísérő is. Csomagtartótálcával vagy más védőeszközzel készüljünk, ha koszos, nedves felszerelést szállítanánk. Földesútra normál padlómagassága miatt csak mint bármely személyautót javasoljuk.
Adriai útjainkra szintén két búvárnyi felszerelést és útipogyászt kalkuláljunk, de a kísérők csomagja is azért el fog férni, ha ügyesen pakolunk. Fogyasztása átlagos, ha sokat autópályázunk egy kicsit magas is lehet.

A nálunk járt Kia Cee´d 1.4 EX (P3,4,5,6 és ECO csomaggal) felszereltségű autó 4.72M forint körüli áron kapható, akciós alapára ezzel a motorral 3.129M forint.

Tesztautónk adatai:
1396 ccm soros, négyhengeres, benzinmotor
Maximális teljesítmény: 109 LE / 6200 rpm
Maximális forgatónyomaték: 137 Nm / 5000 rpm
Elsőkerék-hajtás, 5 fokozatú kéziváltó
Végsebesség 187 km/h
Gyorsulás 0-ról 100-ra 11,6 s
Gyári fogyasztások:
Város: 7,6 l/100 km
Országút: 5,2 l/100 km
Vegyes: 6,1 l/100 km
Hosszúság: 4235 mm
Szélesség: 1790 mm
Magasság: 1480 mm
Tengelytáv: 2650 mm
Üres tömeg: 1263 kg
Csomagtartó: 340 liter
Gumiméret:
Üzemanyagtartály: 53 liter

A tesztelésért köszönetet mondunk a Kia Motors, a Kia magyarországi képviselőjének.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 34. Káplán 2010 ápr 03. 11:13  
 33. Káplán 2010 már 15. 11:20  
Vanek örökös titkár .:)
 32. kovax 2010 már 14. 20:01  
jó,de kéne titkár is ,mert ugye titkár nélkül...
 31. áááááávadász 2010 már 14. 19:03  
azóta már meggyógyult, meg megint beteg lett, meg megint meggyógyult.
 30. Káplán 2010 már 14. 18:24  
Te butus. Már van .:)
A további 29 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Rovinj, San Giovanni

Croatia (Hrvatska)

3/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés