»» ««

Meglepetés a tenger mélyén

Egyéb

Mifelénk az autópályaépítéseket kísérő ásatások adnak munkát a régészeknek, máshol meg a gázvezetékek fektetése.

Gyakran érzi úgy az ember, hogy tulajdonképpen elegendő csak egy kicsit "megkapirgálni a felszínt", és máris évszázados leletekre lehet bukkanni a kertek végén, szántóföldeken vagy a tengerfenéken. Persze mindenhol az adottságok és lehetőségek határozzák meg, mit lehet találni- a Balti-tengerben az Északi Áramlat nevű gázvezeték építése miatt vizsgáltak meg eddig még fel nem tárt részeket.

Az Oroszországból az Európai Unióba gázt szállító víz alatti csövek lefektetése előtt alapos felmérést végeznek a helyszínen. A svéd kulturális örökségvédelmi hivatal bejelentése szerint a szonárral végzett vizsgálat néhány különös alakzatot mutatott ki, ezért videofelvételeket készítettek a jelzett helyszíneken, és így találtak rá a maradványokra. Méghozzá nem is egy, hanem tucatnyi roncs bukkant fel a régészek szeme előtt, amikor a kamerák képét tanulmányozták. A roncsok nem magának a vezetéknek az útvonalába esnek, hanem az ún. horgonyzási folyosóba, ahol a vezetéket fektető hajók horgonyoznak majd.

A roncsok nagyobb része a felvételek elemzése alapján meglehetősen régi, van 17. és 18. századi köztük, illetve még régebbi is, a középkorból. A nagyjából 100 méteres mélység miatt nem kedvtelési búvárok célpontjai lesznek, és a kiemelésük sem került szóba. Így is tanulságos a felmérésük, mert a Balti-tenger speciális adottságai miatt nagyon jó állapotban őrződnek meg még a fából készült hajók is, tehát a régészek sokat tanulhatnak a régi hajóépítők és hajósok munkájáról. Az, hogy egyetlen vezeték fektetése ilyen eredményeket hozott, igazolni látszik a szakemberek becslését: noha már így is háromezer roncsot tartanak számon a Balti-tengerben, akár százezer hajó maradványa is nyugodhat a tenger fenekén.

[ UnderwaterTimes nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. aron5 2010 már 14. 10:02  
ezen a százezres becslésen jót mosolyogtam én is
 4. hopposztkopp 2010 már 13. 16:53  
Azért a háromezer és a százezer között még hiányzik néhány. Most találtak vagy titenkettőt. No mindegy. A vezetéket is ott viszik, ahol vélhetően rövidebb az út. Igaz? (bár a tenger alja is hegyes-völgyes) Gondolom a hajók is plussz-mínusz arra jártak. Tehát, ha elsüllyedtek is ott vannak a közelben. (kivétel ami nem, mert azért kivétel) Amiért morgolodom magamban az a "szakértő" meg hogy becsül. Amennyiben szakértő tudja pontosan (lehetőleg név szerint), de ne becsülgessen egy javasasszony szintjén. A kíváncsiaknak a GH-ban pontosan megmondom a roncsok számát.
 3. bohóchal 2010 már 13. 11:18  
De tetszett. Csak az tűnt fel, hogy egy részegre se bukkantam a cikkben, pedig érdekelt volna... :)
 2. elche 2010 már 13. 10:41  
Hm, gyanús elírás volt.:)
 1. bohóchal 2010 már 13. 10:17  
Tengeralatti ásatások részegeknek?
Én mintha mást tanultam volna az OWD-tanfolyamon... :)

Merülőhelyek

Middle Reef

Egypt, Red Sea

3/7 db alapján:érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoknagy rája teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés