»» ««

Suunto HelO2 teszt

Felszerelések

Márciusi adriai utamon mindenféle már-már technikai merüléseket hajtottam végre, ami jó alkalom volt tesztelni a finn gyártó tech computerét.

Így a 2010-es évben ahogy elnézi a búvárcomputer piac új szereplőit az ember, feltűnő, hogy a hobbi búvárok igényeinek kielégítése után egyre inkább előtérbe kerülnek olyan funkciók megvalósítása, ami eddig a technikai búvárok igénye volt. Az egyik ilyen, hogy szinte minden gyártónak megjelent a gázváltásos computere, vagyis inkább úgy fogalmazhatjuk, a gázváltás már a középkategóriában is alap funkció lett. Fontos tudni, hogy ezek esetén a gázkeverék oxigén tartalma minimum 21%, vagyis levegő lehet. Ez nyilván egy sportbúvár számára elég is, hiszen vagy levegővel vagy valami magasabb oxigéntartalmú nitrox-szal merül, a gázváltós computerrel így jobbára két vagy több nitrox között választhatunk.

Suunto HelO2A technikai búvárkodás napjainkig a búvárcomputerek mellőzéséről szólt, hiszen az nem tudja követni a merülést a speciális gázok dekó számítása miatt, maximum műszer módban tehát mélység és időmérőként használták azt. A búvárok a nagyobb mélységeknél úgynevezett trimix gázkeveréket használnak, amely jellemzője, hogy az oxigén és nitrogén mellett héliumot is tartalmaz, mégpedig úgy, hogy az oxigén tartalom lehet 21% alatt is. A másik fontos különbség a hobbi merüléssel szemben, hogy itt dekompressziós megállók vannak, nem is egy már nagyobb mélységektől kezdve. Mindezen kritériumok együtt adták, hogy a búvárok ezeket a merüléseket kizárólag előre számítógépen tervezték meg, leírva vitték magukkal. Eddig.

A finn SUUNTO gyár termékei mindig is a búvárcomputerek élvonalába tartoztak, időről időre olyan innovatív fejlesztésekkel lepték meg a felhasználókat, mint a mátrix kijelző, a beépített digitális iránytű, és így tovább.

A gyár technikai búvároknak szánt legújabb típusa, a HelO2, amit egy hosszú hétvége alatt magam is tesztelhettem. Fussuk át a HelO2 tulajdonságait: Karon viselhető, robosztus felépítésű, gumírozott külső burkolata jól védi akár barlangi merülésnél is. Grafikus mátrix kijelzője háttérvilágításos, képes megjeleníteni a merülési profilt grafikusan, kezel rádiós jeladót is és újdonság, hogy négy és nem három kezelőgombja van.
A legmodernebb, speciális un. technikai RGBM dekompressziós modellt alkalmazza, ami természetesen deep stop-okkal is számol, emellett képes nyolc gáz kezelésére, számolására legyen az levegő, nitrox, oxigén vagy trimix.
A megszokott 99 perc helyett 199 perc merülési időt, és 150 méteres mélységet képes kijelezni.
Mind a 8 gáz esetén 8-99% O2 és 8-99% He tartalmat illetve 0.5-1.6 PO2-t tud kezelni. Természetesen tárolja a merülési profilunkat 10, 20, 30 vagy 60mp mintavételezéssel, és be tudjuk állítani a személyes érzékenységet és a magasságunkat is, valamint idő és mélységriasztást, ahogy azt már a suunto komputereknél megszoktuk. Méri a hőmérsékletet, képes műszer módban is működni ahol különlegessége, hogy merülési időt másodpercekben is jelzi.
Fontos tulajdonsága, hogy a merülést a legújabb Suunto Dive Manager programokkal együtt adott Dive Planner-rel előre számítógépen megtervezhetjük, majd rátölthetünk a HelO2-re, amihez a gyártó alap áron adja az adatkábel is.

A merüléseim alatt egy Suunto Vytec DS komputeremmel együtt használtam, levegő vagy nitrox volt a hátkészülékben, és 50% nitrox oldalt ún. stage palackban, mint dekógáz. A merülések 40 méteres mélységig, és fenékgázzal számolt max 15 perces dekóig történtek, minden esetben gázváltással. A használat során a normál gázváltós Vytec-kel összehasonlítva azt tapasztaltam, hogy nagyjából 1 méteres eltéréssel adott be mélységi ún. deepstop megállókat, nodeco időben is minimális különbséggel találkoztam. Kezelése más, de egyszerű és könnyen megtanulható. A kijelzője könnyen és jól olvasható, méretben egyébként kb. ua mint a Vytec, Vyper és hasonló karos Suunto komputerek.

Suunto Dive PlannerA merüléstervező rész
rátöltését sajnos nem tudtam kipróbálni, ugyanis menet közben derült ki, a HelO2 nem kompatibilis a soros portros letöltőkábellel, az újabb USB-s pedig nem volt nálam. Ez egyébként az én egyéni nyűgöm volt csak, hiszen gyárilag az USB-s kábel jár hozzá, de feltöltés nélkül azért tesztelgettem. Nagyon egyszerűen akár egérrel, grafikusan adhatjuk meg a merülés profilt, a szoftver pedig már dobja is mellé mikor milyen megállókat javasol, hol váltsunk gázt, milyen hosszú lesz a merülés, mennyi gázt használunk, egyáltalán elég lesz-e a tervezett merülésre. Egyébként a program ingyenes, és tényleg roppant jó.

A túrán volt szerencsém együtt merülni a Molnár János barlangban trimixes feltáró merüléseket végrehajtó búvárokkal, akik között volt egy HelO2 tulajdonos. Amit megtudtam, nagyon jó tapasztalata van a mély, trimixes merülések esetén a HelO2-vel. Természetesen előre megtervezik a merüléseket, de mivel az már képes trimix kezelésre is, azt felviszi a HelO2-be is. A tapasztalatai szerint a komputer által adott dekóadatok megbízhatóak, minimális (1 percen belüli) eltéréssel ugyanazt adja, amit ők előre célszoftverrel számolnak, tehát igen elégedett volt a készülék algoritmusával. Elmondása szerint egy vészhelyzetben, amikor borul az előretervezett merülés gond nélkül rábízná az életét a HelO2-re, ami úgy gondolom meglehetősen komoly érv mellette, és komoly dícséret a gyártónak.

A túra alatt jó vélemény alakult ki bennem a Suunto HelO2-ről, talán csak a kimaradt elektronikus tájolót hiányoltam picit, de egy technikai búvár számára nyilván nem létkérdés. Egyébként tökéletesen üzemelt, nem volt gond a kezeléssel, a HelO2 igazán jó választás lehet még a technikai búvároknak is.

A teszteléshez a Suunto HelO2-t az Aquanauta Búvárcentrum bocsátotta a rendelkezésünkre, ahol mint a gyártó hivatalos magyarországi disztribútoránál meg is vásárolható.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. vizidino 2010 már 24. 15:49  
a "kukacoskodás" csupán a kommunikációt színesítő túlzás volt részemről, nem minősítés :)

 3. PDIC 2010 már 24. 15:16  
Nem kukacoskodni akartam, csak egy egyszerű TÉNYT közöltem, ráadásul az adott (jó régi) computer megnevezése nélkül. (Mert a "kizárólag" és az "eddig" eléggé határozottnak tűnt, de nem igaz.)
 2. vizidino 2010 már 24. 15:00  
a dekompressziós megállókon már nem is kukacoskodsz?
 1. PDIC 2010 már 23. 19:43  
"a merüléseket kizárólag előre számítógépen tervezték meg, leírva vitték magukkal. Eddig."
Egészen halkan megjegyezném, hogy már 10+ éve gyártanak trimixes computert.

Merülőhelyek

Amfora telep

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés