»» ««

Fekete leves

Környezetvédelem

Ebből az írásból megtudhatjuk, hogy zajlott le egy búvárfotós találkozása a cápamészárlás kegyetlen valóságával.

Albumhoz klikk a képre.
Mindenki hallott már a cápauszony-levesről. Sajnos napjainkra világméretű problémává vált ennek a hagyományos távol-keleti ételnek a mértéktelen fogyasztása és lassan szinte minden tengeren feltűnnek a cápauszony-halászok. Volt "szerencsém" néhányukkal személyesen is találkozni.

Minden év október-novemberében az egyiptomi Elphinstone zátonynál megjelennek a longimanusok. Nagyon szeretem őket, mondhatom, talán a kedvenc cápáim, lenyűgöznek a kíváncsiskodásukkal és a különlegesen hosszú uszonyaikkal. 2008 októberében egy hajós szafarin épp itt merültünk, és már kerestem őket a szememmel, amikor hirtelen feltűntek a déli plató felett a néhány méteres vízben. Egy teljes napot töltöttem velük, és hat különböző példányt tudtam összeszámolni. Két hét múlva Shagrába utaztam, ami pont a zátonnyal szemben fekszik a parton, így minden reggel kifuthattunk a szirthez. Készültem, és vártam, hogy ismét az elmúlt évekhez hasonló élményekkel gazdagodjak. De csalódnom kellett, mert a hír, ami várt, lesújtó volt: a "barátaimat" a halászok kifogták. Nem akartam hinni a fülemnek. Két hét alatt csupán két fiatal példányt sikerült megfigyelni. Ezután Szudánba utaztam, s amikor az első este a merülésvezetőkkel arról beszélgettem, mi történt kinn, szomorúan mesélték, hogy pár hete elfogtak két jemeni halászcsónakot, akiknél több száz(!) cápauszonyt találtak! Érthető, hogy nem túl vidáman futottunk ki másnap a nyílt vízre.

Néhány nappal később egy felderítőmerülést végeztem egy zátonynál, ahol általában nem szoktunk merülni. Megdöbbenésemre egy több száz méter hosszú kötelet találtam, amire szisztematikusan drótleágazások voltak rögzítve méretes horgokkal, kifejezetten cápáknak készítve. Több órába telt eltávolítanunk a csapdát. Néhány nappal később halászokkal találkoztunk a tengeren, akik a hajónkhoz jöttek beszélgetni, halat árulni, s mint mindig, most is hideg üdítővel kínáltuk őket. Hirtelen több dolog is feltűnt: háromszög alakú eszközök lógtak az egyik rúdon, majd a tetőn egy állkapocsra lettem figyelmes, ezért elkértem. Egy tigriscápáé volt! Könnyű volt felismernem a hátrahajló, háromszög alakú fogakról a fiatal pédányt, amely körülbelül két-két és fél méteresre nőtt, s valószínűleg még nem volt ivarérett. Két hete fogták ki a közelben. Rettentő szomorú lettem, egyetlen képet sem voltam hajlandó készíteni. Ezúttal a hideg kóla is elmaradt.

Albumhoz klikk a képre.
Pár hónappal később Indonézia legtávolabbi részére utaztam. A hajósszafari végén egy minden civilizációtól elzárt szigeten kötöttünk ki. Ahogy sétálgattam a tengerparton, egy fatörzsön egy kb. 1 méteres, már megcsonkított szirtcápát fedeztem fel, ami már közel volt ahhoz, hogy oszlásnak induljon. A kis falu lakossága nem hiszem, hogy esténként cápauszony levest fözögetett volna! Ezt a borzalmat látva felvetődött bennem a kérdés, hogy már a világ egyik legelzártabb területére is elért a cápauszony iránti kereslet? Úgy tűnik igen... Jakartában a gépünket várva, sétálgattunk a pár üzletből álló reptéren, figyelmes lettem az egyik kirakodó pultra. Azt hittem először hogy rosszul látok: egy komplett cápauszony-bolt volt a repülőtéren. Minden méretben a kis szirti cápától kezdve az óriási cetcápa uszonyig, pár dolláros ártól a több ezresig terjedt a választék. Cápauszony por, haldarabok minden formában- szívszorító látvány volt számunkra. Milyen lelkületű emberek azok, akik ilyen ajándékot visznek haza Indonéziából...?

A cápauszony-halászok évente több millió cápát gyilkolnak le olyan módon, hogy a kifogott, még élő áldozatról levágják az "értékes" uszonyokat. Ezután az értéktelennek titulált élő testet, amely így már úszásképtelen, visszadobják a vízbe, s a szerencsétlen cápa a tengerfenéken leli halálát. Hol vannak ilyenkor a környezetvédők és az egyéb szervek, akik például állatkínzással vádolják azokat a termelőket, akik hazánkban töméssel hizlalják a libákat?! Minek lehet nevezni azt, amikor egy ragadozót, akinek igen fontos szerepe van a tenger élővilágában, csak azért öldököli az ember, hogy ízetlen levest készítsen belőle? Nem tudom, de én messziről elkerülöm és bojkottálom azon éttermeket, ahol cápauszony levest kínálnak, és talán nem nagy kérés, hogy minden búvár tegye ugyanezt. Remélem, sikerül megállítani az öldöklést és meg tudjuk menteni földünk egyik legtökéletesebb és számunkra búvárfotósok számára legcsodálatosabb élőlényét, a cápát.

Selmeczi Dániel
selmeczidaniel.com
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 20. grrrob 2010 ápr 24. 19:19  
Vége is lett... Komoly műsoridőt szántak a témára.
 19. grrrob 2010 ápr 24. 19:17  
Magellánban pont most van erről szó a TV2-n.
 18. hopposztkopp 2010 ápr 23. 18:16  
Történjen már valami jó is.
(mert aki csak a rosszra ... az azt hiheti hogy realista, pedig csak undok!)
 17. Garfield33 2010 ápr 23. 18:08  
... mondta magának hopposztkopp   :-)
 16. hopposztkopp 2010 ápr 23. 17:25  
Legyen a Te hited szerint!
A további 15 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Thistlegorm Wreck

Egypt, Red Sea

10/17 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.4) nehéz körülmények
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés