»» ««

Zajosabb óceánok: mi lesz a tengeri emlősökkel?

Környezetvédelem

A klímaváltozás kifejezés már eleve rosszul hangzik, de egyes tengeri fajoknak még roszabbul fog hangzani - a szó szoros értelmében.

A savasodás lehetővé teszi, hogy a hang hatékonyabban terjedjen a víz mélyén: 70 százalékkal nagyobb távot lesz képes megtenni. A bór ionok az alacsony frekvenciájú hangokat nyelik el, ám a savasodással csökken a számuk, így a hangnak könnyebb terjednie.

Ha 8,2-ről 0,6 egységgel csökken a jövőben az óceánok pH-értéke, akkor 60 százalékkal esik vissza a víz hangelnyelő-képessége. De ha a 0,3-as értéket vesszük, amit más tudósok emlegetnek a tengerek savasodásával foglalkozó, átfogóbb tanulmányaikban, akkor is a hangelnyelő-képesség 30 százalékos csökkenéséről beszélünk.

Ez óriási hatással lesz a tengeri emlősök közösségére. Főleg az emberi fülnél sokkal szélesebb hanghullámokat érzékelni képes delfinekre lehet megsemmisítő hatással a megnövekedett zaj, erre a következtetésre jutott Peter Brewer a Geophysical Research Letters nevű szaklapban. Lehetséges, hogy a jobb hangterjedés megkönnyíti a tengeri állatoknak, hogy távolról meghallják egymást, s ez új kommunikációs reflexeket fejleszt ki bennük.

Azonban a nemrég Oscar díjat nyert The Cove című dokumentumfilm már bemutatta, hogy a hangzavar halálos is lehet: az akváriumokban élő delfineknek a víz-cserélő rendszer állandó zúgása-zörgése okozott gyomorfekélyt és hajszolta őket öngyilkosságba. Az alacsony-frekvenciájú hang-lokátorokat eddig is kapcsolatba hozták a bálnák öngyilkos partra úszásaival, mely az elmúlt 40 évben megduplázódott - állítólag a hang kergette ki őket a vízből.

A legzajosabb területek a Japán-környéki tengerek, a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán északi része és Alaszka partjai lesznek. A századfordulóra 40 tengeri emlősfajt érinthet a változás. Ha tömegesen pusztulnak el a hangzavartól, még tovább bonyolítják a tápláléklánc beláthatatlan változását, amelyet az óceáni savasodás már eleve beindított.

[ Piac & Profit ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 13. vizidino 2010 máj 04. 18:08  
Sajnos 4 napja zuhog az eső, hideg van, és legalább még egy hetet jósolnak belőle. Nem is merültünk a hétvégén, ilyenkor szoktam kötözködni a fórumon mérgemben :)
 12. Luciferin 2010 máj 04. 14:09  
Nos, attól félek, hogy kapsz még te is olyat ezektől az alulművelt pernahajderektől, hogy "ökoszisztémarendszeregység"...
:-)))
 11. Káplán 2010 máj 04. 13:17  
Hú. Erős lehet a napsütés Taljánhonban.
 10. Garfield33 2010 máj 04. 12:30  
Ez ám a frappáns válasz a komolytalan sisa, pia, csajozós témákra.
Dinó for teacher!
 9. aron5 2010 máj 04. 12:26  
mondjuk erre én sem emlékszem fejből... :)
A további 8 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Pulau Urun, North-East

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , driftes

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés