»» ««

Miért lehetnek ártalmasak a tengeri halak?

Egyéb

A magas higanytartalom egészségügyi kockázatot jelent, mely veszély kifejezettebb sós vízi (tengerből és óceánból származó) halak fogyasztása esetén.

Ennek oka maga a tengervíz, ugyanis a tengeri halakban található higany veszélyesebb, annak ellenére, hogy néha az édesvízi halak higanytartalma magasabb. A Duke Egyetem kutatói a higany egy származékát, a metilhiganyt vizsgálták, mely édesvízi élőlények esetén feloldódik, a tengervíz sótartalmának hatására azonban nem.

A metilhigany egy potenciális idegméreg, mely veszélyes a vesére és az agyra, a mérgezés akár halálhoz is vezethet. Heileen Hsu-Kim, a tanulmány szerzője szerint a metilhigany a napfény hatására átalakul egy kevésbé mérgező formává. Az állati vagy növényi szervezetben ezután könnyen feloldódik. "Ezzel szemben tengeri körülmények között a só klórtartalma megköti a metilhiganyt, ezáltal nehezítve ezt a bomlási folyamatot. Ebben a formában aztán lerakódik a tengeri állatokban" - magyarázta a kutató. (A környezetbe jutó higanyion baktériumok hatására metilálódhat, és metilhigany vegyületek képződhetnek. Közülük a metilhigany-klorid (CH3HgCl) a legfontosabb. Ez az átalakulás a higanyionok oldékonysági viszonyait alapvetően megváltoztatja. A nem ionos metilhigany-klorid lipofil tulajdonságú molekula, s így be tud jutni a sejtek belsejébe, az agyi régióba, súlyos károsodást okozva az agysejtekben és a központi idegrendszerben.)

A felfedezés a Nature Geoscience online számában már olvasható, de hamarosan nyomtatott formában is elérhetővé válik. A tanulmány üzenete a tudósok és a politikusok számára, hogy a jövőben az édesvízinél többet kell foglalkozni a tengervíz higanytartalmával.

[ A hazipatika.com nyomán]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. hopposztkopp 2010 júl 08. 21:23  
Már van. Van egy kedves ismerős, őt telpakolták platinával. Jó, mondjuk ő motoros.
 4. Garfield33 2010 júl 08. 20:37  
Továbbá ha több ólom lesz bennünk, akkor nem kell annyi súly a derekunkra merüléskor...
 3. hopposztkopp 2010 júl 08. 16:51  
A tanulmány üzenete. Még mindig borzasztóan sok gyagyás tudós van életben. A hülyeségre specializálódnak és hangoztatják idióta elképzeléseiket. Még olyan is van aki elhiszi, mert kellőképpen hiszékeny. Tény: mindig is sok volt a higany a tengervízben, meg arany és ezüst, ráadásképpen minden elképzelhető vacak. Jóformán csak "mérgek" vesznek körül minket.
Már azt is "kimutatták", hogy az 1920-as években élő ember szervezetének pont ötször kevesebb ólom is elég volt a "megmurgeláshoz" - és ma ennek többszörösével is vígan recsegtetjük a geiger-müller f. számlálót.

Egy kicsivel több higany és ólom - ez az evolúció ! Unokáink már ólomlábakon és higanyfejjel mennek búvárkodni. Kis szerencsével már kokszigén sem lesz, így nem kapnak "mérgezést".

(némi apróért azért vállalnám a világóceánok "méregtelenítését" ! - kétszáz év és ha rám hallgatnak még a büdös halakat is kinyírom belőlük.)
 2. Garfield33 2010 júl 07. 09:04  
Akkor teljesen egyértelmű, hogy a tengeri halat napsütésre kell kitenni és édesvízben megmosni, mielőtt megeszed.
 1. VasMacska 2010 júl 07. 00:36  
Mindig tudtam én, hogy friss kenyér, füstölt szalonna, zöldpaprika, paradicsom...  Nem mindenféle higanyos hal.

Merülőhelyek

Giuseppe Dezza TA35 wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 33m, látótáv: 4-10m

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés