»» ««

Orosz áttörés a természetvédelemben

Környezetvédelem

A tengeri élővilág javát is szolgálni fogja az új védett területek kijelölése.

(C) WWFJegesmedvék, rozmárok, tengeri vidrák és más fokozottan veszélyeztetettek fajok élete is biztonságosabb lehet 10 éven belül, miután Oroszország arról döntött, hogy területeinek csaknem a 3 százalékát fokozott védelem alá veszi.

Az orosz kormány határozata alapján 9 új természetvédelmi terület és 13 nemzeti park létesül a 3.8 millió hektáros országban. Sőt, annak érdekében, hogy a védelem valóban hatékony legyen Moszkva egy 1 millió hektáros tengeri védőzónát is kijelöl. Többek között a Kuril-szigetek és Murmanszk körzete is védelem alá kerül majd. Bár a huszadik orosz (és szovjet) éra pontos mérlegét aligha ismerheti bárki a gondos titkolózás miatt, minden bizonnyal számtalan szennyező anyag került a tengerek mélyére, például radioaktív hulladék is. Így a fokozott figyelem a tengeri élővilágra több, mint indokolt.

"Ez lesz az első eset, hogy Oroszországban tudományos adatok alapján jelölnek ki védett területeket, vagyis tényleg ott lesznek a nemzeti parkok és rezervátumok, ahol azokra szükség van" - nyilatkozta Vlagyimir Krever, a WWF-Oroszország biodiverzitás koordinátora. A szakember szerint a tervek lehetőséget adnak arra, hogy valóban megőrizhesse Oroszország a különleges és gazdag élővilágát.

A jelenleg is működő 9 rezervátum és egy nemzeti park újabb területekkel gazdagodik, összesen 500 ezer hektárral bővülnek. A döntésben jelentős szerepet kapott a WWF, a The Nature Conservancy és a Mava Alapítvány által összegyűjtött biológiai sokféleséget taglaló adatbázis. A 2006-ban kezdődő felmérés majd két éven át tartott Oroszországban. A legfontosabb szerepet azonban maga Oroszország vállalta, amikor csatlakozott a biodiverzitás védelmére létrehozott konventhez. Ezek után 300 szakember közös megegyezéssel határozott a legértékesebb területek védelméről. A WWF az elkövetkező tíz évben is komolyan támogatja a kabinet munkáját, hogy az elhatározásból valós védelem szülessen.

[ A Greenfo nyomán ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Coriolanus wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 0-4m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés