»» ««

Bali szennyvízproblémái

Környezetvédelem

A búvárok körében kedvelt szigetnek is meg kell küzdenie a turistahad által okozott gondokkal.

A víz alá merészkedők általában lenyűgözve nézik a sürgő-forgó tengeri élővilágot, de a felszínen éppen olyan nagy a nyüzsgés, ami már kevesebb vendégnek tetszik. Míg Kuta vagy Sanur forgatánál egyértelmű, hogy a turizmusra épül a gazdaság, manapság már az olyan, régebben alig ismertnek számító falvak is sok búvárt vonzanak, mint Tulamben. A denpasari székhelyű Balifokus nevű szervezet szerint az 5632 négyzetkilométeres sziget komoly veszélyben van. Yuyun Ismawati, a szervezet munkatársa elmondta, hogy amíg kevesebb nyaraló érkezett az indonéz tartományba, és kevesebb volt az állandó lakos, addig nem okozott tényleges problémát az, hogy a szennyvíz tisztítás nélkül a folyókba, majd onnan a tengerbe ömlött. Mára viszont gyökeresen változott a helyzet. "A szigeten a rendelkezésre álló vízforrás körülbelül 2,7 millió főnek elegendő, ehhez képest ma már 3,4 millióan élnek itt, és évente mintegy 4 millió turista érkezik" - jelentette ki Ismawati, tehát egyszerűen túl sok vizet használnak a lakosok és a turisták. A Balifokus számításai szerint a jobb hotelek naponta 500 liter vizet használnak el szobánként.

A egész országot tekintve a szennyvíztisztítás luxusnak számít, és ez alól Bali sem kivétel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a délkelet-ázsiai országban évente 50 ezer ember halála írható a fertőzött víz számlájára. A hasmenéssel, illetve bőrproblémákkal járó megbetegedések száma egy évben 120 millióra becsülhető. Mondani sem kell, hogy az egészségügyi kiadások és a kieső munkanapok miatt dollármilliárdokra tehető az országot érő anyagi veszteség is.

Miközben a szigeten a turistanegyedek tele vannak csinos üzletekkel és bárokkal, alig néhány 100 méterrel odébb a szegénynegyedekben az utcák bűzlenek a házak menti, nyitott csatornákon folyó szennyvíztől, és a helyi gyerekek gyakran ebben játszanak. Noha már üzembe helyeztek egy német szervezet, a BORDA felajánlásának köszönhetően szennyvíz tisztítására alkalmas berendezéseket, még sokra lenne szükség, hiszen Indonézia 450 városából mindössze nyolc büszkélkedhet központ szennyvíztisztítással. A mobil szennyvíztisztítók előnye az, hogy bárhol elhelyezhetők, akár a szegényebb városrészek szűkösre szabott helye sem lehet akadály.

[ A Greenfo nyomán ]
Minden információt Indonézia-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 20. pygmy 2010 júl 23. 12:45  
Persze, mindjárt mellette Lombok, vagy Lembeh, vagy Wakatobi, vagy Pápua:)
 19. hopposztkopp 2010 júl 22. 19:50  
Csak az amerikai turisták számát tudom. 1929- ben még csak kétezer, 1930-ban már négyezer volt. Már akkor is szörnyen soknak találta egy Katcz Richárd nevű éppen arrafelé lébecoló honfitársunk. Pedig akkor még hullottak a telepesek mint a legyek (holland gyarmat lévén a hollandusok), de ez sem vette el a kedvüket.
Baliból csak egy van és minden egyszerű ember meg is akarja "tapasztalni". Néhányan többször is. Sőt évente többször is. Szegények. Pedig nagy a világ!
 18. Garfield33 2010 júl 20. 13:44  
Dehogynem. A köcsög.
 17. pygmy 2010 júl 20. 13:41  
Az én kancsómnak hidd el, nincsen párja!
 16. Luciferin 2010 júl 20. 13:36  
Múltkor néztem egy jobbnak mondott házi víztisztitó vizét. Tisztítás előtte meg utána... Én nem leszek ott az ajtódon dörömbölő tömeg közt...
:-)))
A további 15 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Big Brother

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés