»» ««

Száz embert csípett meg egyetlen medúza

Egyéb

Hogyan tud egy viszonylag egyszerű kocsonyás lény egyszerre száz embernek fájdalmat okozni? Csak sok csípős csáp kell hozzá.

New Hampshire egy strandján körülbelül 100 embert kezeltek medúzacsípéssel, és valószínűleg egyetlen óriási élőlény felelős a támadásért. A szakállas medúza (Cyanea capillata) a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán hidegebb régióiban él, és nagyon ritkán jelenik meg azon a strandon, ahol most lecsapott áldozataira. Az ehhez hasonló váratlan felbukkanás mindenesetre előfordul, sőt, időnként bizonyos partokon óriási mennyiségben jelennek meg medúzák, amelyekre nem mindig tudják a magyarázatot. A medúzakrízis ez esetben húsz percig tartott, a fürdőzőknek nem volt egyszerű megszabadulniuk a kocsonyás lénytől. Amikor az állat 18 kilogrammos teste partot ért, már döglöttnek tűnt, de a csápjai még akkor is csíptek. A medúza teste alján pedig 150 ilyen csípős csáp csüng, egyenként nagyjából tízméteresek.

Minden egyes csápon több száz csalánszerv van, amelyek érintésre aktiválódnak, és egy pillanat alatt célba veszik a túl közel merészkedő áldozatot. A szakállas medúza csípése nem halálos és nem is bénító, de nagyon kellemetlen, égő-viszkető érzést és kiütést okoz. A híres és rettegett kockamedúza számít sokkal inkább veszélyesnek, Ausztráliában minden évben komolyan készülnek a megjelenésére, hiszen már több ember vesztette életét csípésének következtében

Medúzákkal a búvárok is elég sok helyen találkozhatnak. A kellemetlen csípések begyűjtéséhez tényleg elég egy leszakadt csáppal találkozni, sokan ezért merülnek még melegebb vízben is hosszú ruhában, aminek nem a vastagsága lényeges, hanem az, hogy fedi az egész testet. A csípés kezelési módjainak némelyikén kuncogni szokás (főleg ha olyan szélsőséges esetről van szó mint az egyik amerikai műsorban bemutatott medúzasapkás produkció Steve-O főszereplésével), de feltétlenül érdemes valamit tenni hogy később ne fájjon annyira. Általában az ecetet ajánlják a legtöbben a kezelésre. Ha valaki fájdalommentes medúza-élményre vágyik, akkor esetleg érdemes hazai vizeinkben próbálkozni, a 2-4 centis édesvízi medúza csípése teljesen veszélytelen ugyanis.

[ index.hu nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. hopposztkopp 2010 júl 26. 17:55  
Szóval kilencvenkilenc fájdaloktól őrjöngőre még mindig volt egy próbálkozó amerikai? Hülye gyerek három órán át ordította: apa fáj!  -  apa meg nagy nyugisan - mondtam ne nyúlj hozzá! Pedig csak v.mi színes kis csalánzó volt.
 1. PDIC 2010 júl 26. 11:21  
A döglött medúza lecsapott áldozataira. Jajjjjj.....  :-(

Merülőhelyek

Tiran, Jackson Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) könnyű körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés